Karpuz tarlası

İSTANBUL Büyükşehir Belediyespor’un şu ana kadar aldığı puanlar takımın esas gücünü yansıtmıyor.

Çünkü, en az üç maçta son dakikalarda yediklerle gollerle puan kaybettiler. Öncelikle bir oyun planları var, her takıma karşı değişik taktikle oynayabiliyorlar. Daha da önemlisi kenar yönetimin takımın üzerindeki etkisi belli oluyor. Bunları niçin yazdık? Beşiktaş dün çok zor bir ekiple oynadı. Eğer dün gece bir takımın galip gelmesi gerekseydi bunun İstanbul Büyükşehir Belediyespor olması gerekiyordu. Belediyespor rakibini hep kendi kalesine 50-60 metre uzakta başladığı hücum preslerle durdurdu. Beşiktaş’ın bu baskıyı kırıp rakibin üstüne gitme gücü kalmadı. Oyuncu değişiklikleri de fayda etmedi. Yani, dün oyunun direksiyonu Belediyespor’un elindeydi. Beşiktaş bütün bunlara karşılık ne yaptı? Hiçbir şey. Eğer yapabilseydi pozisyon bulacaktı. Demek ki, Liverpool maçı Beşiktaşlı futbolcuların iliğini kemiğini her şeyini almış.

B ve C planları nerede

Bir şeyi anlamak mümkün değil. İki takımın maliyetine göre siyah beyazlıların A Planı, B Planı, C Planı olmalı ve Liverpool maçında oynamayan futbolcularla bu maçı döndürebilmesi lazımdı. Haftada iki maç bahane değil. Menajer Sinan Engin, daha Belediyespor maçı oynanmadan "Fenerbahçe derbisi ertelensin" diyerek, hem Belediyespor’u adam yerine koymadığını gösterdi, hem de oynanacak iki karşılaşmada futbolcuların olası başarısızlık durumlarına kılıf hazırladı. İddia ediyorum, gidin şu anda Roberto Carlos’a sorun, "Şampiyonlar Ligi maçından önceki Beşiktaş derbisi tehir edilsin mi? diye; adam sizin suratınıza aptal aptal bakar, "Sen ne diyorsun kardeşim" der. Veya Sinan Engin’e göre Belediyespor maçı da tehir olsaydı, Beşiktaşlı futbolcular karpuz tarlasında dinlenir gibi Şampiyonlar Ligi maçına çıksalardı. Tahmin ediyorum, içinden başka şeyler de söyler ama kibarlığımdan buraya yazamıyorum. İşte Türkiye’deki futbol mantalitesi bu.

Daha dakika 17, hakem bir pozisyonda Beşiktaş’ın lehine faul vermiyor, yardımcı bayrak kaldırıp onu ikaz ediyor. Olabilir... Beşiktaş Kaptanı İbrahim Üzülmez, 35 metreden bu maçta attığı en hızlı deparı atıyor ve hakeme posta atıyor. İşte bizim Türk futbolundan önemli bir ayrıntı.

Maçın hakeminin 25’inci dakikada kaleci Hasagiç’in elinden normal çıkarttığı pozisyonda oyunu devam ettirmesi gerekirdi, ama faul çaldı. İkinci yarı, Ali Tandoğan’ın içinde bulunduğu pozisyonda, hiç faul yokken Belediyespor’un gollük akınını faul diye kesti. Bu, hakemin maçtan çekindiğini gösteriyor. Ama, Oktay Demiray’da eskiye göre ilerleme var. Genelde oyunu devam ettirme çabası olumlu. Benden ona bir tavsiye, faul verdiği pozisyonda 30 metre koşarak topun yanına gidip tekrar geri dönmesin, pozisyonunu en baştan alsın. Ama şu var, art niyetli bir hakem değil. Kabiliyeti oranında gördüğünü çalmaya gayret ediyor.

Not: Abdullah Avcı çok daha üst yerlere gelecek tahmin ediyorum. İnşallah yanılmam da.
Yazarın Tüm Yazıları