Müsteşar Tekin: Kapatılan kurumlar devlet okulu olacak

Güncelleme Tarihi:

Müsteşar Tekin: Kapatılan kurumlar devlet okulu olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 19:51

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Açığa alınan ve FETÖ ile ilişkisi olmayan öğretmenlerin lisanslarının iade edilebileceğini söyleyen Tekin, il ve ilçe emri uygulamasının yapılmayacağını açıkladı. Tekin ayrıca, kapatılan 1017 özel okulun devlet okulu olarak eğitime devam edeceğini de söyledi.

Haberin Devamı

MEB Müsteşarı ayrıca kapatılarak MEB’e tahsis edilen eğitim kurumlarına 15 Temmuz şehitlerinin adlarının verileceğini dile getirdi. Kapatılan okullara ödenen ücretlerle ilgili Maliye Bakanlığı’nın çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Tekin, “Bu okullar ticari şirketti. Bu nedenle bu konu MEB’in alanı değil. Ticari şirketlere yapılan ödemelerin tasarrufu Maliye Bakanlığı’nın alanına giriyor” dedi. Müsteşar Tekin’in konuşmasından öne çıkan bazı satır başları şöyle:

FETÖ İLE İLİŞKİSİ OLMAYAN ÖĞRETMENLERİN LİSANSI İADE EDİLEBİLİR

Soruşturmada açığa alınan öğretmenler yer değişikliği gibi haklarını kullanabiliyor. Bu öğretmenler bazı haklarına, öğretmenlik yapma hariç sahipler. Ancak hakkında ihraç kararı çıkanların böyle hakları yok. Açığa alınan FETÖ ile ilişkisi olmadığı tespit edilen öğretmenlerin lisansları da geri iade edilebilir.

Haberin Devamı

KAYYUMDAN SONRA SÖZLEŞME YAPAN ÖĞRETMENLER TEDBİR YOK

Kasım 2015’ten itibaren birçok özel okul peyder pey kayyuma devredildi. Ancak buradaki öğretmenlerin durumu hakkında bir ayrım yapmak lazım. Kayyum atanmadan önce okulla sözleşme yapan öğretmenlerin lisansı iptal edildi. Ancak bazı öğretmenler okula kayyum atamasından sonra, bunu bilerek ve buranın devlet yönetiminde olduğunu düşünerek sözleşmelerini yaptı. Kayyumdan sonra göreve başlayan arkadaşlara herhangi bir tedbir uygulanmadı. FETÖ ile ilişkisi olmadığı tespit edilen öğretmenlerin lisansı da geri iade edilebilir.

İL VE İLÇE EMRİ OLMAYACAK

Öğretmenlerimizden il ve ilçe emri talepleri geliyor. Dürüst konuşmak gerekirse, biz il ve ilçe emirlerinde bölgedeki ihtiyaçlara göre hareket ediyoruz. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından bu çok önemli. Bu nedenle böyle bir uygulama yapmayacağız.

OKULLARA ŞEHİTLERİN ADI VERİLDİ

MEB olarak kapatılan 1017 özel okulu devraldık. Bunlar bakanlığımıza tahsis edildi. Bunların hepsi okul olarak kullanılacak. Devraldığımız kurumların hangi okul türüne dönüşeceği ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Okulları ilin eğitim ihtiyaçları, popülasyon gibi birçok kritere göre tanımladık. Bu kurumların lise, ortaokul ya da ilkokul olarak mı eğitim verecekleri belirlendi. Ayrıca bu okullara 15 Temmuz şehitlerimizin isimlerini vererek, okullarda onların hayat hikayelerinin olduğu bölümler de kuruyoruz.

Haberin Devamı

KAPATILAN OKULLARDA NORM FAZLASI ÖĞRETMENLER DEĞERLENDİRELECEK

Kapatılması kararı alınan okullarda öğretmenlere ihtiyaç var. Bu okullara öncelikle 40 bin norm fazlası öğretmen, tercihlerine göre yerleştirilecek. Ardında il ve ilçe emri isteyen öğretmenlerimizi de bu okullarda görevlendirebiliriz.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER EN FAZLA DOĞU’YA ATANABİLİR

Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler ile arasında çalışma yerleri açısında hiçbir fark yok. Türkiye’nin her yerinde görev alabilirler. Reel olarak en fazla öğretmen talebi Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde var. Bu yılda sözleşmeli 15 bin öğretmenin atanacağı bölgeler de öğretmen ihtiyaçlarına göre ağırlıklı olarak bu bölgelerimiz olacak. Bakanlar Kurulu’nun bize ekstra bir tahsisi olur mu bilemiyoruz. Bu öğretmenlerimiz alınırken öncelikle bir mülakattan geçiyor. Öğretmenlerin mülakatında siyasi ve ideolojik bir yaklaşım kesinlikle olmayacak. Bizim amacımız daha en baştan çürük elmaları ayırmak. Burada objektif ölçülerin dışına çıkmadan öğretmenlerimizi istihdam edeceğiz.

Haberin Devamı

GERİ ÖDEMELER MALİYE BAKANLIĞI’NIN ALANINDA

Kapatılan okullara ücretlerini ödeyen veliler ile ilgili Maliye Bakanlığı çalışmalarını yürütüyor. Bu okullar ticari şirketti. Bu nedenle bu konu MEB’in alanı değil. Ticari şirketlere yapılan ödemelerin tasarrufu Maliye Bakanlığı’nın alanına giriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!