Kadınları üzen tablo

GEÇEN hafta malum 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladık.

Haberin Devamı

“Sizi unutmadık” demek adına onlara güzel sözlerle süslenmiş çiçekler aldık. Belki de tüm bunları onları unuttuğumuz günlerin vicdan azabıyla yaptık. Bu anlamlı günde en fazla büyük bir toplumsal sorun haline gelen kadına yönelik şiddeti tartıştık. Meclis’ten “kadınlara 8 Mart hediyesi” olarak şiddeti önleyecek önemli bir yasa çıkardık. Ama tüm bunları yaparken birşeyi unuttuk.

Bürokraside yoklar

Güzel sözlerle süslenen çiçeklerle kutladığımız kadınlara ne bürokraside ne sosyal yaşamda yer verdik. Gelin bürokraside yaşanan “erkek egemen” yapıyı anlatmak için biraz rakamların dilinden konuşalım. Mesela, 31 milletvekiliyle temsil edilen Ankara, sadece 7 kadın vekil çıkardı. Bu arada Ankara’da kadın sayısının erkek sayısını geçtiğini söylemeliyim.
1 milyon 1654 bin erkeğin çalıştığı kamuda ise kadın çalışan sayısı 653 binde kaldı. Üst düzey yönetici sayısında da erkekler kadınları solladı. 26 bakan arasında sadece bir kadın bakan bulunurken, bütün bakanlıklarda bir tane bile kadın müsteşar yer almadı.

Haberin Devamı

Gelenek bozulmasın

Bu rakamlar da gösteriyor ki Türkiye nüfusunun yüzde 49.7’sini oluşturan kadınlar, maalesef bürokraside bu oranın çok altında istihdam ediliyor. Milletin temsil edildiği 550 sandalyeli Meclis’te bile sadece 78 kadın milletvekili yer alıyor.
Nereden bakarsanız bakın kadınları üzen bu tablo değişmiyor. Birçok zorluğa katlanan kadına hakettiği değeri vremeyen ve onları her alanda unutan bir toplumun Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamasındaki ironiyi de şimdi varın siz düşünün. Ama biz dünyaya uyup 8 Mart’ı kutlamaya devam edelim, hiç olmazsa gelenek bozulmasın.

Teşvikten sonra mı açıklanacak?

USTALIK dönemini yaşayan 21 bakanlı kabinede gözler, kalan 3 bakan yardımcısını arıyor.
Bugüne kadar Ekonomi, Maliye ve Ulaştırma Bakanı dışındaki tüm bakanlar “yardımcısını” belirledi. Yeni teşvik paketi için mesaiyi tamamlayan ekonomi bürokratları da bugünlerde 3 bakan yardımcısının kim olacağını konuşmaya başladı. Kulislerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın sağ koluna gelecek ismin bugün yarın açıklanması beklenen teşvik paketinden sonra ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Şimşek, Çağlayan ve Yıldırım’ın yardımcılığına AK Parti’de milletvekilliği yapmış isimlerin getirileceği de konuşulan bir başka konu. Bugüne kadar 18 Bakan Yardımcısı’nın ismi belli olurken, 11 eski milletvekili Bakan Yardımcısı oldu. 4 Bakan Yardımcısı ise bürokrat ve akademisyenlerden oluştu. Tartışmalar 3 ismin açıklanmasıyla son bulacak. Bakalım kalan 3 bakanlığa hangi isimler getirilecek? Hep birlikte bekleyip görelim.

Yazarın Tüm Yazıları