Kaba kuvvet mi, sokağı işgal mi?

YÜKSEL Caddesi’nde işportacılarla Çankaya Belediyesi arasında günlerdir yaşanan tatsız olayları hepimiz az çok takip ediyoruz. Kentin göbeğinde yaşananları zaten görmemek de mümkün değil.

Bir tarafta ekmek parası için akşam saatlerinde Konur, Karanfil ve Yüksel yaya bölgesini mesken tutan işportacılar; diğer tarafta işportacının sokakları işgal ettiğini savunan Çankaya Belediyesi var. Olaya sade bir Ankaralı gözüyle baktığımda zabıtanın tavrını tasvip etmiyorum. Ama bu noktada ortalık kararınca sokak ortasına kurdukları tezgahlarla yürüyecek alan bırakmayan işportacının tavrını da haklı görmüyorum.
ÖNCE İKNA ETMELİ
Eğer ortada tezgah açan işportacı için ekmek kavgası varsa bu, sokağı kullanan Ankaralının hakkına saygı göstererek de elbette çok kolay yapılabilir. Çankaya Belediyesi ise işportacıya karşı kaba kuvvet yerine “toplumcu belediye” anlayışıyla daha ikna edici ve yapıcı bir yaklaşım gösterebilir. Ancak tabi ki her iki tarafın da kendine göre haklı tarafları bulunuyor.
BAYRAM PAZARLARI
Bana göre tartışmanın bir cephesinde halka vergisiz ama ucuza mal satmaya çalışan işportacı ile satıcılara kaba kuvvet uygulayan bir Çankaya Belediyesi var. O zaman sormak gerekiyor; Burada kaba kuvvet uygulayan taraf mı haklı yoksa, yol üstünde satış yapanlar mı? Bu arada Çankaya Belediyesi, bayram pazarları açma kararı almış. İlginçtir ki bayram pazarı işportacılarla tartışmaların yaşandığı Yüksel’e asılan bir pankartla da duyurulmuş. Demek ki Çankaya’ya bayram çoktan gelmiş, ya işportacıya?

Kısacası “K”lar denetleniyor

ANKARA bugünlerde bakan denetimine geçen ve Türkiye’nin ekonomik yapısının temel unsurlarından sayılan EPDK, KİK ve SPK gibi kurumları konuşuyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde yeni bir düzenlemeyle özerk kurumların denetiminde radikal bir değişikliğe gitti. Yeni yapı, düzenleyici ve özerk kurumların ilgili bakanlar tarafından denetlenmesinin önünü açıyor.
KURUM DENETİMİ
Bu gelişmeyle bakanlar kendilerine bağlı kurumların her türlü faaliyetini ve işlemini denetleyebilecek. Hükümete göre bu sayede adı geçen kurumların hem şeffaflaşması hem de hukuki boşlukların doldurulması amaçlanıyor.
Ramazan ve yaz rehavetinin çöktüğü bürokrasi kulislerinde şimdi bakan denetimine geçen ve birçoğu ekonomiyle alakalı BDDK, SPK, RTÜK, BTK, BDDK, KİK, RK ve TAPDK’da önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmeler konuşuluyor. Ankara’da da “Kısacası ‘K’lara bakan denetimi geldi” esprileri kulaktan kulağa yayılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları