İyi düşün iyi olsun

Geçen pazar, Burhan Doğançay ile yaptığım röportajdan, birçok önemli konu yer etti aklımda.

Haberin Devamı

Mesela Doğançay Müzesi’ni açarken birçok kişi hep kötümser yaklaşmış, ‘yürütemezsin, boşuna açma’ demişler. Kimseyi dinlemeden açmış, sadece kendisine ve eşine güvenerek. Çok zor gitse de hayatını değiştirdiği, etkilediği çocukları düşününce ne kadar iyi bir şey yaptığını anlamak güç değil. Hatta 8 yaşındayken resim yarışmasının birincisi olan yoksul bir kız öğrenci bugün, beyin cerrahı olmak hayalini gerçekleştirme yolunda ilerliyormuş.
Hani, iyi düşün iyi olsun derler ya. Kabul edelim, bizimki gibi kaderci ve geneli karamsar bir toplumda bunu başarabilmek o kadar da kolay değil. Maalesef her yeni atılım, her değişiklik etraf tarafından önce bir eleştirilir, mümkün olduğunca kötü ihtimaller sıralanır. O nedenle, iyi ki, sadece kendisini ve sezgilerini dinleyen bu insanlar var da hayatta olumlu mucizelere tanıklık edebiliyoruz.
Niyet ve hisler herşeyi
etkileyebilir mi?
Olumlu düşünmenin önemine birçok psikolog da değiniyor. Hatta olumsuz sözleri duyamadığından yüksek bir ağaca tırmanabilen sağır kurbağanın hikayesi buna en güzel örnek. Ama ben farklı bir çalışmadan bahsedeceğim. Son yıllarda, bilim dünyasını karıştıran Japon bilim adamı Dr. Masaru Emoto ve ünlü ‘Su Kristalleri’ çalışması..
Dr. Emoto, duygu ve düşüncelerin fiziksel realiteyi etkilediğini iddia ediyor. Çok soğuk bir odada, son derece güçlü bir mikroskop ve hızlı bir fotoğraf çekimi ile su kristallerini fotoğraflamış. Bir anlamda suyun ifadelerini yakalayan Emoto, hislerimiz ve sözlerimiz sonucu suyun iyi ve kötü kristaller oluşturduğunu iddia ediyor.
Dr. Emoto, Yokohama Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler eğitimi sonrasında Hindistan Alternatif Tıp Birliği’nde eğitim görerek Alternatif Tıp Doktoru olmuş. 2005 yılında Oklahoma’da kurduğu Emeritus Uluslararası Yaşam İçin Su Vakfı’nın başkanı...
Her dilde teşekkür en güzel
kristali oluşturuyor
Aynı suyu, farklı iki şişeye koyup birine mutluluk sözcükleri yazdığında güzel kristaller oluşurken olumsuz sözcükler yazdığında kristal oluşmadığını gözlemlemiş.
Suya sevgi ve minnettarlık sözleri yazıldığında olabilecek en güzel kristali elde etmiş.
Hatta ‘teşekkür ederim’ ifadesini hangi dilde yazarsa yazsın aynı güzel görüntü oluşuyor. Bunun sonucunda da sözcüklerin değil taşıdığı olumlu ya da olumsuz hislerin önemli olduğunu söylüyor.
Şu ana kadar 70 ülkede 45 dile çevrilen ve çok satanlar listelerine giren 5 kitabı bulunan Dr. Emoto’yu eleştirenler, deneylerini kabul etmeyenler ve bilimsel olarak söylediklerinin ispat edilemeyeceğini iddia edenler de yok değil.
Su böyle etkileniyorsa,
%70’i su olan insan
nasıl etkilenir
Dr. Emoto, bu deneyler sonrasında, bir su damlasının bile duygulardan bu kadar etkilenmesine bakarak vücudunun %70’i sudan oluşan insanların çevreden gelen olumlu ya da olumsuz duygu ve düşüncelerden nasıl etkileneceğini sorguluyor.
Dr. Emoto’nun iddiaları doğru veya değil, her zaman başaramasak da olabildiğince olumlu hissetmeye çalışmak önemli. Hatta, bazen doğru söyleseler bile, devamlı olumsuz söylemleri olan negatif insanlardan uzak durmak en iyisi. İnsanların özellikle de gençler ve çocukların iyi şeyler duymaya ihtiyacı var...
Ne dersiniz?

Haberin Devamı


İzmir’den beyin göçü engellenebilir mi?

Haberin Devamı

Yazı İşleri Müdürümüz Sevgili Nedim Bubik yazdı 2 gün önce, ‘İzmir’den beyin göçünü nasıl durdurabiliriz’ diye.. Müthiş doğru ve haklı bir yazıydı. Benim de çok söyleyeceğim var bu konuda ama maalesef yerim azaldı. Mutlaka önemsenmesi gereken bir konu olduğunu düşündüğümden, yazılacaklar listeme ekliyorum hemen...

Yazarın Tüm Yazıları