İsmet Solak: Apo'dan tarikatlara

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Bağımsız Türk mahkemesinin şaşmaz terazisinden özlemle beklenen adil karar çıktı. 30 bin cana kıyan Öcalan için gereği düşünüldü: ‘İdam!’

Bu ülkede yargıçlar var, yargıçlar... Kendini beğenmiş Batı'ya ders olsun:

‘‘Ayağa kalkın ve insan haklarına gerçek pencereden bakın!’’

Bazıları, ‘‘Şimdi ne olacak?’’ diye soruyor.

Ne mi olacak? Apo asılacak... Etme bulma dünyası. Şeyh Said isyan etmişti. Ne oldu sonu? İdam... Bu isyan, o isyandan bin beter değil mi?

Olması gereken oldu: ‘‘Gereği düşünüldü: İdam!’’

Vicdan terazisinin temsilcilerine, onurlu yargıçlara saygılar.

* * *

Çevik Paşa ABD'ye uçtu. Çevik Bir, belgesel oluyor. Tarihe geçiyor.

Bazı kişilerin aksine, ben Çevik Paşa'yı çok sever ve sayarım. Gözü pek askerdir. Sırım gibi bir kurmaydır. Laik cumhuriyet için her fedakárlığı yapacak kadar cesurdur. ABD'ye giderken telefonda anlattı:

‘‘Somali ile ilgili olarak, bizi Brown Üniversitesi'nden çağırdılar.’’

Somali'de Barış Gücü Komutanı'ydı. Dünyanın gözü üstündeydi:

‘‘Somali olayını belgesel yapacaklar. Somali komutanı olarak beni ve komutan yardımcısını çağırmışlar. Bizi konuşturacaklar. İlk ağızdan bilgi alarak o dönemi belgeselleştirecekler.’’

Hak ettin paşam! Tebrikler...

* * *

Ehl-i Dil yemeğine ilgi büyüktü.

Muğla Üniversitesi Rektörü Profesör Ethem Ruhi Fığlalı'dan 'Tarikatlar' konusunu dinledik. Fığlalı, ilahiyatçı... İmkán olsa da 65 milyona tek tek bu gerçekleri anlatsa. İnsanlarımız İslam dininin temiz yüzünü en yetkili ağızdan dinleyip öğrense.

Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk de, üzerinde çalıştığı, ama henüz tamamlayamadığı Türkiye'deki inançlar konusunda bir konuşma yaptı.

İş, dönüp dolaşıp, Türk devriminin ilk yıllarında, tekke ve zaviyelerin kapatılmasından sonra tarikat şeyhleri ve cahil din adamlarının yeraltına girmesine dayanıyor. Bunların uzantıları insanları yanlışa sürüklüyor.

Yetkili uzmanlardan öğrenecek çok şeyler var. Fethullah Gülen cemaatinin kökünü ve gelişimini mercek altına yatıran Fığlalı, ‘‘İzmir'e ilk geldiği dönemde de bu işin eğitimden geçeceğini söylemişti’’ dedi:

‘‘İzmir İlahiyat Fakültesi'ni kurdum. Bütçemiz 130 milyon liraydı. Bir arkadaşım o sırada anlatmıştı, okul yaptırmak için Gülen'in toplantısında ortaya konan para 160 milyon liraymış. Düşünün.’’

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu da, Fethullah okulları ile ilgili bilgiler verdi. Okullar Gülen'in üzerinde değil. Belli vakıf ve şirketleri derinliğine incelemek gerekiyor. Milli Eğitim Müsteşarı Bener Cordan ise geçmişten bugüne uzanan hatalar zincirini anlattı.

Toplantıyı Sezar Aygen yönetti. Masanın çevresinde iki bakanın yanında diğer isimleri de not aldım:

Mehmet Dülger, Engin Aydın, Tankut Ünal, Bekir Ermihan, Milli Eğitim Müsteşarı Bener Cordan, Atilla Peynircioğlu, TRT Genel Müdürü Yücel Yener, Kurtul Altuğ, Mustafa Balbay, Yargıtay Üyesi Hüseyin Deniz, Saim Dilek, Aycan Giritlioğlu, Baki Şehirlioğlu, Prof. Akın Yıldız... TRT'de her hafta yayınlanan Dosya programını hazırlayıp sunan Nurzen Amuran ilk kez geldi. Yani konuğumuzdu.

Yekta Güngör Özden'in rahatsızlığı yine arttı. Böbrek sancısı dayanılır gibi değil. Uğrayıp veda etti. Atatürkçü büyüğümüze acil şifalar diledik.



Yazarın Tüm Yazıları