İngilizleri 2.5 milyon gizli kamera izliyor

11 EYLÜL sonrasında İngiliz hükümeti, tüm ülkeyi 2.5 milyon akıllı kamera ile donattı. Bu kameralar, suçlu insanları ve arananan taşıtları tanıyıp, güvenlik güçlerini alarma geçirebiliyor. Her İngiliz vatandaşı artık günde ortalama 300 kez bu kameralar tarafından görüntüleniyor.

GEORGE Orwel'ın ünlü romanı ‘Big brother’ İngiltere'de gerçek oldu. 11 Eylül saldırıları sonrasında, Scotland Yard ülke geneline 2.5 milyon akıllı gizli kamera yerleştirdi. Bu kameralar 24 saat boyunca İngiltere sokaklarını izliyor ve aranan suçluları tanıyarak polisi harekete geçiriyor. Dünyanın en büyük güvenlik yatırımı olarak gösterilen bu sistem ile birlikte her İngiliz vatandaşı günde ortalama 300 kez bu kameralar tarafından görüntüleniyor.

İngiliz hükümeti, güvenlik konusunda yapılan bu yatırımın Başbakan Tony Blair'ın koyduğu ‘2005 yılına kadar e-devlet olma’ hedefinin bir adımı olduğunu savunsa da, projenin 11 Eylül sonrasında İngiltere'nin Afganistan'a yapılan harekatta ABD'nin yanında yeralması sonrasında hayata geçirilmesi dikkat çekiyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Scotland Yard'ın kurduğu ve bir benzeri ABD'de de kullanılan sistem şöyle işliyor:

Görüntüleri dijital olarak yakalayan 2.5 milyon CCTV gizli kamera, özellikle insan nüfusunun yoğun olduğu bölgelere yerleştirildi.

Scotland Yard, kötü niyetli kişileri yanıltmak için, görünür yerlere de ‘yem kameralar’ koydu. Böylece, bu kameralardan kaçmaya çalışanların, gizli kameraların denetimindeki bölgeye yönlendirilmesi hedeflendi.

Kameraların yakaladığı görüntüler, 24 saat boyunca oluşturulan özel izleme merkezlerine aktarılıyor.

İzleme merkezlerinde, kameralardan gelen dijital görüntüler özel bir yazılım ile analiz ediliyor ve bu görüntüler Scotland Yard arşivlerindeki sabıka kayıtları ile karşılaştırılıyor.

ŞÜPHELİYİ YAKALIYOR

Akıllı güvenlik sisteminin en önemli özelliği ise, bu sistemin bağlı olduğu bilgi işlem merkezindeki bir yazılım. Bu yazılım, suç işleme eğilimindeki veya suç işleyen insanların davranışlarını analiz edebiliyor. Böylece, gelen görüntülerde, suç işlemiş insan davranışı sergileyenler de ‘şüpheli’ olarak izleniyor.

Akıllı güvenlik sistemi, sadece insanları izlemekle kalmıyor. Bu kameralar, araçları da takip edebiliyor. Kameralar, emniyet güçlerinin aradığı plakaya veya renk ve modele sahip araçları birkaç saniye içinde tespit edebiliyor.

TARTIŞMA YARATTI

ABD'de de bazı eyaletlerde lokal olarak uygulanan bu güvenlik sistemi, bazı kesimlerden tepki alıyor. İngiliz ve ABD'liler, uygulamanın ‘‘özel hayatın gizliliği’’ ilkesine aykırı olduğunu savunuyorlar.

Kapkaççıyı çarpan ve boyayan çanta

SON günlerde giderek artan kapkaç olayları, güvenlik şirketleri için yeni bir alan yarattı. Lojistik Teknik Hizmetler tarafından üretilen ve Smart Bilgisayar Sistemleri tarafından pazarlanan, özel çantalar kapkaççıların korkulu rüyası olacak. Her türlü çantaya uygulanan bu güvenlik teknolojisinde, çantanın ve sahibinin üzerinde birbiriyle haberleşen küçük birer algılayıcı bulunuyor. Bu iki algılayıcı arasındaki mesafe belirlenen uzaklığın dışına çıktığında, çantanın içine yerleştirilen sistem önce çok kuvvetli bir siren sesi çıkartıyor ve daha sonra da 50 bin voltluk bir akımla çantayı taışıyan kişiyi etkisiz hale getiriyor. Eğer, belli bir süre içinde çanta ve sahibinin üzerindeki algılayıcılar birbiri ile haberleşemezse, bu kez çanta özel bir boya fışkırtarak kendisini taşıyan kişiyi işaretliyor.


En modern araç altı kontrolü


ANKARALI
Lojistik Teknik Hizmetler adlı şirket, dünya güvenlik teknolojisinde bir ilke imza attı. Şirket, taşıt araçlarının altını inceleyen dünyanın ilk video kameralı ve LCD ekranlı araç altı inceleme cihazını üretti. Afganistan'daki Türk Barış Gücü askerlerinin de kullandığı Gigra 1308 adlı bu araç altı güvenlik sisteminde, ayna yerine küçük bir dijital kamera kullanılıyor. Üzerinde bir aydınlatma sistemi bulunan ve küçük bir joystick ile kumanda edilen kameradan alınan görüntü, küçük bir likid kristal ekrandan izlenebildiği gibi, radyo frekansı ile 300 metrelik bir alanda istenen yere de gönderilebiliyor. Gigra 1308, Silahlı Kuvvetler'in yanısıra, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Sabancı Center ile Türkiye'deki ABD Büyükelçiliği'nde de kullanılıyor. 2.1 kilo ağırlığındaki Gigra 1308'in fiyatı 3 milyar 100 milyon lira.

TV kumandasını bozmanın faydaları

ARTIK
, evde tuttuğunuz takımın maçını rahatlıkla izleyeceksiniz. ABD'de 9 dolara satılan Remote Control Jammer, bulunduğu ortamdaki tüm uzaktan kumanda cihazlarını etkisiz hale getiriyor. Böylece, siz futbol maçını izlerken, televizyonu bir başka kanala çevirmek isteyen eşinize, ‘‘kumanda bozuldu’’ deyip, maç keyfinize gönül rahatlığı ile devam ediyorsunuz.

Artık hiçbir şey kaybolmayacak

ABD
'de 49 dolara satılan bu cihaz sayesinde artık anahtar ve cep telefonu gibi şeyleri nereye koyduğunuzu kolayca bulacaksınız. Bu cihaz, 4 küçük radyo vericisi ve bir küçük kumanda merkezinden oluşuyor. Bu radyo vericilerinin her birini, kullandığınız eşyalara takıyorsunuz. Kumanda merkezinde, aradığınız eşyaya taktığınız kumandanın rengindeki butona bastığınızda, o eşyanın üzerindeki alıcıya bir sinyal gönderiliyor ve alıcı özel bir ses ile yerini belli ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları