İnada binmiş susuzluk

İZMİT’te Yuvacık Barajı üzerinden, AKP ile CHP arasında müthiş bir siyasal düello yaşanıyor. Bu düelloda olan İzmit halkına ve oradaki yerli ve yabancı sermayeli sanayi kuruluşlarına, Türkiye’nin ihracatına oluyor.

Düelloyu başlatan, kılıç kuşanan AKP.

Yuvacık Barajı’nda birkaç günlük su var. Artık sonuna geliniyor. Kent müthiş bir su sıkıntısı içinde.

Bunun faturasını AKP, baraj yapımı sırasında Kocaeli Belediye Başkanı, şu anda CHP milletvekili Safa Sirmen’e çıkarmak istiyor. Yeri yanlış seçildi, halk onun için şimdi susuzluktan kırılıyor, gerekçesiyle.

YERİ DSİ BELİRLEDİ

Yuvacık Barajı’nın projesini 1963’te DSİ yapıyor. İhaleye 1986’da DSİ çıkıyor. 87’de temeli atılıyor.

Barajın yerini Kocaeli Belediyesi değil, DSİ belirliyor. Yani, yanlış yeri seçen Safa Sirmen değil, eğer yanlışsa, yeri seçen DSİ.

İnşaat parasızlıktan 89’da duruyor. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, inşaatı yapan firmaya, yap, işlet, devret, formülünü öneriyor. Krediyi o firma buluyor, baraj tamamlanıyor, onbeş yıl sonunda Kocaeli Belediyesi’ne devredilmek üzere.

HAZİRANDA UYARI

Bu yıl kurak geçiyor. Nisan-ekim arasında baraj, geçmiş yıllara göre, yüzde elli daha az yağış alıyor.

Bunu dikkate alan Kocaeli’ndeki sanayiciler Belediye Başkanı AKP’li İbrahim Karaosmanoğlu’nu haziranda uyarıyor. Bağlara, bahçelere buradan su vermeyin, uyarısı.

Belediye bu uyarıyı dikkate alıyor mu? Dün Karaosmanoğlu’nu arıyorum, ama toplantıda olduğu gerekçesiyle, telefona çıkmıyor.

İKİ İDDİA

Sanayicilerin iki iddiası daha var.

Yuvacık Barajı’ndan bu yıl 130 milyon merteküp su çekiliyor. Ancak, su faturalarına yansıyan 60 milyon metreküp, yani 70 milyon metreküp kaçak var. Köy, mahalle, belde olarak, 600 ayrı noktada kaçak.

İkincisi de, Kocaeli Belediyesi tarafından devredilen iki hak. Kocaeli Belediyesi’ne bağlı Gökçedere Barajı Yalova’ya, Sapanca Gölü’ndeki su hakkı da, Sakarya’ya devrediliyor.

Sanayiciler su sıkıntısıyla birlikte gelen tehlikeyi Belediye Başkanı’na aktarıyor. Dün CNN TÜRK’ün öğle haberlerinde canlı yayına çıkan Kocaeli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Okan Çağlar:

"Su olmadığı için sanayide üretim durmak üzere. Belediye Başkanı’na anlattık, bize, bizim gündemimizde sanayi yok, karşılığını verdi".

İnanılacak gibi değil.

BİR MİLYAR DOLAR

Su sıkıntısı nedeniyle, üretimi durmak üzere olan, oradaki sanayi kuruluşlarının yıllık ihracatı bir milyar dolar. Ayrıca, binlerce çalışan insan. Kaldı ki, orada yabancı sermayeli kuruluşlar da var.

Bu akıl almaz ilgisizlik bir yana, sanki birileri, kasıtlı biçimde Yuvacık Barajı ile oynuyor. Sanki kasıtlı biçimde, barajdaki su boşa harcanıyor.

Sonunda, İşte CHP’li Belediye Başkanı’nın yaptığı barajdan hayır gelmedi, demek için. İnanmak istemiyorum. Böyle basit bir propaganda için, halkı ve sanayii göz göre göre perişan eden bir belediye yönetimi düşünemiyorum.

Susuz kentleri Türkiye geçmişte çok yaşıyor. Küresel ısınma nedeniyle, benzer tehlike günümüzde sadece bizim için değil, dünyanın çeşitli bölgeleri için geçerli.

Ne var ki, böylesine siyasal inada binmiş susuzluk örneğini ilk kez görüyorum.

Halkın günlük su sıkıntısından, sanayiye ve ihracata uzanan bu inada çözüm için, hükümetin hiç zaman kaybetmeden el atması gerekiyor.

Hükümet sosyal güvenlik için formül arıyor

HÜKÜMET, bazı maddeleri iptal edilen sosyal güvenlik reformu için formül arıyor. Yasanın yürürlüğünün ertelenmesi için Ocak sonuna kadar karar alınması gerekiyor. Yapılacak yeni düzenlemenin ise aylarca süreceği belirtiliyor. Hükümet, Anayasa Mahkemesi kararının ardından sosyal güvenlik reformunun iptal edilen ve yürütmesi durdurulan maddelerini değerlendirmeye başladı. Kapsamlı düzeltme için mahkemenin gerekçeli kararı beklenirken, hükümetten gelen açıklamalarda "Reformdan vazgeçmenin söz konusu olmadığı" mesajları verildi. Memurları sistem dışına çıkaran Anayasa Mahkemesi kararının sistemdeki adaleti ciddi şekilde bozduğu belirlendi. Bundan kaynaklı sorunun aşılması için çalışmaların aylarca süreceği hesaplandı. Sosyal taraflarla da yeniden görüşülecek. Ancak öncesinde yasanın yürürlük tarihi büyük olasılıkla ertelenecek. Yılbaşında yürürlüğe girecek olan yasanın ilk uygulamalarının Ocak sonunda gerçekleştirileceği görüldü. Bu nedenle yürürlükten kaynaklanacak karışıklığın aşılması için sürenin yılbaşı değil Ocak sonu olduğu kararına varıldı. Ertelemenin bütçe yasasına eklenecek bir maddeyle yapılabileceği ve altı aylık bir ertelemenin yeterli olacağı ifade edildi.

GEREKÇELİ KARAR: Sendikacılar da gerekçeli kararı bekliyor. KESK Genel Başkanı ve Emek Platformu Dönem Sözcüsü İsmail Hakkı Tombul da, Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Güvenlik Reformu’na ilişkin gerekçeli kararını açıklamasının ardından Emek Platformu’nun toplanarak bir strateji belirleyeceğini açıkladı.
Yazarın Tüm Yazıları