İMKB’de ABD’li yatırımcı artıyor

NEW York’ta Goldman Sachs’ın merkezindeyiz... Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) düzenlediği “Turkey: Investment Conference (Türkiye: Yatırım Konferansı)” sonrasında sohbet ediyoruz.

Haberin Devamı

Masada İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, TAİK Başkanı Haluk Dinçer, EDPA’nın Başkanı İzzet Benadrete, PineBridge Investments Genel Direktörü Serkal Elden, Goldman Sachs’tan Zeynep Yenel ve UBS Investment Bank’dan Aslı Karahan Ay var.
Toplantının Türk katılımcıları Cerberus Capital Management’ın Başkanı John William Snow’la TPG Capital’in ortağı Ramzi Gedeon’un Türkiye’yi öven konuşmasından memnun. Hatta Snow’un övgü dozunu yüksek bulanlar bile olmuş:
- Cerberus, Türkiye’de Garanti Yatırım’la birlikte 400 milyon dolarlık “girişim sermayesi” fonu oluşturdu. Kısa sürede 1 milyar dolara çıkacak. Bu kadar kaynak yönlendirdiği Türkiye’yi övmesi normal.
DEİK Başkanı Rona Yırcalı ile Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Goldman Sachs’ın Başekonomistlerinden Ahmet Akarlı’nın sunumundaki şu cümleye odaklanmış:
- Türkiye, 2050 yılında İngiltere’nin ardından Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi olacak.
Bu değerlendirmeler yapılırken Aslı Karahan Ay, İMKB Başkanı Erkan’a sordu:
- İMKB’deki yabancı yatırımcılar arasında hangi ülke önde?
- İMKB’de yabancı yatırımcı oranı yüzde 72’ye kadar çıkmıştı. Şimdilerde yüzde 63. Aslında bu düşüş çok büyük net çıkış anlamına gelmiyor. Dövizdeki yükselişin de (bu sohbet sırasında dolar 1.86 liraydı) önemli etkisi var. Bunlar arasında en son baktığımda İngiltere üzerinden gelen yatırımlar önde görünüyordu. Genelde de öyledir.
- Sayın Başkan, ben de sıklıkla bakıyorum. Son dönemlerde ABD üzerinden İMKB’ye girişler daha önde gibi görünüyor.
- Olabilir ama şu anda elimde veriler yok. Bakmam gerek.
- Aslında dikkatimi çeken bu tablodan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da bahsetmiştim.
Erkan, yabancı yatırımcının yurtdışında yaşanan dalgalanmalara karşın İMKB’yi terketmediğini tekrarlamakla yetindi:
- Bizden çok ciddi yabancı çıkışları söz konusu değil...
Türkiye’nin cari açık dışındaki sağlam duruşu, gelişmekte olan ülkeler arasında bile ayrışmasını sağlıyor...
Bu durum, İMKB’ye yatırım yapan yabancıları kendilerini “güven”de hissetmelerini sağlıyor...

Haberin Devamı

Türk şirketleri farklı açılım görse New York Borsası’na da yönelir

Haberin Devamı

TURKCELL CEO’su Süreyya Ciliv, 20 Ekim 2011 günü New York Borsası’ndaki 10’uncu yıllarını kutlamak amacıyla kapanış gongunu çaldıktan sonra ertesi gün TAİK’in “Turkey: Investment Conference”da bir sunum yaptı.
Turkcell’ın New York Borsası’ndaki 10’uncu yılını dikkate alıp, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’a sordum:
- Türkiye’nin diğer önde gelen şirket ve gruplarının New York Borsası’na açılması söz konusu olabilir mi?
Sabancı Holding’in Perakende Grubu Başkanlığını da yürüten TAİK Başkanı Haluk Dinçer’i işaret ettim:
- Örneğin Sabancı Holding New York Borsası’na sizce girmeli mi?
- Türkiye’nin önde gelen şirket ve grupları ihtiyaç duyarsa New York Borsası’na girer. Eğer ekstra bir açılım görmüyorlarsa neden girsinler? Ekstra yükümlülükten başka işe yaramaz. Hem İMKB’de de ağırlık yabancı yatırımcıda değil mi? Türk şirketlerine yatırım yapmak isteyenler İMKB üzerinden işlemlerini yapabiliyorlar.
Haluk Dinçer araya girdi:
- Sabancı Holding hisselerinde yabancı oranı yüzde 80’in üzerindedir.
New York Borsası CEO’su Duncan Niederauer, “Büyüyen Türkiye’nin şirketlerini dünyaya tanıtalım” diye davetiye çıkarsa da, ABD’de ayrıca borsaya yakın zamanda kote olacak pek Türk şirketi görünmüyor...

Haberin Devamı

Cerberus’la Davos’ta tanıştı 1 milyar doları hızla çekti

GARANTİ Yatırım CEO’su Metin Ar, Cerberus Capital Management Başkanı John William Snow’u dinledikten sonra ortaklıklarının nasıl başladığını anlattı:
- Ocak ayı sonunda Dünya Ekonomik Forum toplantısı için Davos’tayken Cerberus yönetimiyle tanıştım. O tanışma kısa sürede “girişim sermayesi” ortaklığına dönüştü.
- 400 milyon doların ne kadarını Cerberus ortaya koydu?
- Tam rakam veremiyoruz ama çoğu onlardan geldi.
- 1 milyar dolara ne zaman çıkacak bu fon?
- Girişim sermayesi işleri devreye girince fon kısa sürede 1 milyar dolara çıkacak.
- Duyurmanız sonrasında çok başvuru geldi mi?
- Gelmez olur mu? Hem gelen başvuruları, hem bizim dikkatimizi çeken şirketleri inceliyoruz.

Haberin Devamı

Çağan Çağlayan’ın nikahına çiçek göndermeyin, Van’a yardım için para yatırın

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Çağan Çağlayan, bu akşam Ankara Sheraton Oteli’nde düzenlenecek nikah töreniyle Kübra Ece’yle hayatını birleştiriyor.
Bu akşam için Nuray-Hakkı Ece ile Songül-Zafer Çağlayan imzalı davetiyeler bir süre önce davetlilere gönderildi.
Van’da meydana gelen 7.2’lik depremin acısı Ece ve Çağlayan ailelerine şu kararı aldırdı:
- Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, Başbakanımız Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanımız Cemil Çiçek’in şahitlik yapacağı nikah kıyılacak ve sade bir yemek yenilecek. Bunun dışında düğün ortamı olmayacak.
Zafer Çağlayan, nikah töreni için çiçek göndermesi söz konusu olacakları da dikkate aldı, davetlilere birer SMS gönderdi:
- Nikah nedeniyle çiçek gönderilmemesini, bunun yerine çiçek parasını Başbakanlık’a devredilmek üzere Van depremzedeleri için Ziraat Bankası Sincan OSB Şubesi TR540001001929578454105001 veya 1929-57845410-5001 numaralı hesaba yatırmanızı rica ediyoruz.
Yeri gelmişken şu bilgileri paylaşayım. Çağan Çağlayan, amcalarıyla birlikte babasının şirketi Akel Alüminyum’da görev yapıyor.
İşletme mezunu Kübra Ece’nin babası, yani Bakan Çağlayan’ın dünürü İsmail Hakkı Ece de Kırıkkale’de tarım makineleri üretiyor.

Yazarın Tüm Yazıları