İkimiz de tansiyonluyuz

65 yaşındayım. Bugüne kadar önemli sayılacak bir rahatsızlık geçirmedim. 1.58 m. boyunda ve 63 kiloyum. Bir seneden fazla sağ kulağımda devamlı hafif çınlama var.

Geçen mayıs ayında yaptırdığım tahlillerde kolesterolüm 310 idi, o zaman kilom da 70'ti. Yağ, şeker ve tuzu çok azalttım, yürüdüm, ve 7 kiloyu 3-4 ay içinde verdim. Zaman zaman, bilhassa yorgun, uykusuz ve asabi olduğum zamanlar tansiyonum yükseliyor. Son üç gün bilhassa öğlene doğru ensemde boynumun kafayla bitiştiği yerde ağrı oldu. Tansiyonum 16-10 du, bir saat sonra 13-8 oldu. Dün 15-9, bugün ağrı olmamakla beraber akşam yemekten sonra 14.5-9'du. Başımı sağa-sola çevirirken çıtır çıtır ses geliyor ve sırtım yorulduğumda düğüm düğüm oluyor, fizik tedavi ve ortopedist arkadaşım boyunda kireçlenme olduğunu söyledi. Eşim 8 senedir yüksek tansiyonu olan bir kimse, sabahları 1/2 tablet 5 mg.lık Inhibace kullanıyor, ama tansiyonu 17-11 ile 17-10 arasında gidip geliyor. Bendeki ağrılar onda olmuyor.

Mümkünse bizi aydınlatınız.

SEVGİ

Geçen yıldan bu yana bir kontrol yaptırmadığınız anlaşılıyor. O zaman kandaki kolesterol düzeyiniz yüksekmiş. Kilo vermiş olmanız muhtemelen bunun üzerinde olumlu bir etki yaratmıştır ama, nereye kadar indiğinin bilinmesi de gerekiyor. Bunun için size tekrar tahlil yapılmalıydı. Eğer bütün diyet ve kilo verme çabanıza rağmen kolesterolünüzü normal düzeye indiremiyorsanız ilaç kullanmanız gerekebilir. Çünkü, menopozda olmanız ve yüksek tansiyonunuzun bulunması damar sertliği açısından ek riskler yaratıyor. Bunu kontrol ettirip normal düzeye inmesi için önlemler alın. Tansiyonunuzun da dengede olduğu söylenemez. Çok yorgun ve sinirli olduğunuzda tansiyonunuzun bir miktar yükselmesi olağan ama bu yükselmeler sık oluyorsa ya da yükseldiği zamanlarda çok yüksek rakamlara çıkıyorsa, tansiyon tedavinizin gözden geçirilip bu yükselmelerin kontrol altına alınması gerekiyor. Boynunuzda olan ağrıların tansiyonla ilgilisi yok. Boynunuzda oluşan kireçlenme ile bağlantılı olmalı. Bir fizik tedavi uzmanının denetiminde boyun eksersizleri uygulanmasının yaralı olacağı kanısındayım.

Öte yandan eşinizin tansiyonu da yüksek. Kullandığı ilaç ya da ilacın bu dozu yeterli gelmiyor. Onun da kontrol olması gerekiyor.

Birlikte bir doktora başvurmanız yararlı olacak.
Yazarın Tüm Yazıları