İki ‘Yeni Fuar Alanı’ ve 2020 EXPO adaylığımız

GEÇTİĞİMİZ hafta Fuarlar Şehri İzmir, Uluslararası EXPO 2020 için adaylık başvurusunu resmen Bureau International des Expositions’a (BIE) Paris’te yaptı. Şehrimiz, önümüzdeki iki yıllık süreçte 2020 EXPO’sunun yapılması için büyük bir yarışta olacak.

Haberin Devamı

2020 EXPO’nun yapılmasının planlandığı alan ise 2015 EXPO adaylığımız döneminde yapılan detaylı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan İnciraltı Bölgesi. Konum olarak incelendiğinde şehrin batı uzantısında bu kadar büyük bir organizasyonun yapılabilmesi için çok uygun bir alan. Gerek denize yakınlığı, gerek ulaşım bakımından güzel bir noktada.
İzmir bugüne kadar Alsancak semtinin ortasında bulunan Kültürpark içinde fuar aktivitelerini gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi yaptığı proje ile bugün için yetersiz olan Kültürpark içindeki fuar alanının, Gaziemir’e kurulacak bir ‘Yeni Fuar Alanı’na taşınması yolunda girişimlerde bulundu. Yaklaşık 350 bin metrekarelik arazi üzerinde yapılması düşünülen Yeni Fuar Alanı için kamulaştırma tamamlandı, projeler hazırlandı ve inşaat aşamasına gelindi.
Buraya kadar bir sorun yok gibi görülse de benim birbirine bağlayamadığım iki nokta var.
Gaziemir’de yapılacak ‘Yeni Fuar Alanı’, İzmir’in önümüzdeki 10 yılını şekillendirecek 2020 EXPO Projesi ile hiçbir alanda birleşmiyor, kesişmiyor.
Diğer bir deyimle, İzmir’e iki yeni fuar alanı yapılacak ve bunların hiçbir şekilde birbirleri ile bağlantısı yok veya birbirine katkısı olmayacak. Birlikte bir sinerji yaratmayacaklar.Öncelikle burada biraz daha iyi planlamaya ihtiyaç var kanısındayım.

Milano’nun farkı

Haberin Devamı

2015 EXPO yarışında kazanan Milano şehrinin çok önemli bir söylevi vardı:
“Biz EXPO 2015 için baştan bir alan yaratmayacağız, mevcut alanımızın yanına sadece ilaveler ve yenilemeler yaparak büyüyeceğiz. EXPO’ya hazırlanacağız. Burada kullanmadığımız fazla bütçemizi ise yoksul ülkelerin gelişme projelerine harcayacağız.”
Milano, bu farklı bu söylevle fuarı kaptı ve özellikle yoksul ülkelerin oyunu çekerek yarışı İzmir’in önünde bitirdi.
İzmir’in iki ‘Yeni Fuar Alanı’ projelerini 2020 EXPO için birleştirmesi gerekir. 2020 EXPO’su için ayrılan alanda gelecekte de kullanılabilinecek şekilde büyük ve gelişmeye açık bir ‘Yeni Fuar Alanı’ oluşturması; gerek finansman, gerekse işlevsellik bakımından şehrimize daha büyük katkı yapacaktır. Belki ütopik görülebilinir ama, İzmir’in fuar alanı biraz da denize yakın olmalıdır. Hatta deniz kıyısında olmalıdır.

Haberin Devamı

2020 EXPO’nun sahibinin belli olacağı 2013 yılının nisan ayına kadar inşaatı tamamlanma aşamasına gelmiş bir fuar alanında, BIE temsilcilerini ağırlamak kadar “Biz bu işe hazırız” söylemini ortaya koymanın daha etkin yolu olamaz.
Tabii, bu vesile ile 2020 yılında 6 ay sürecek EXPO’nun ardından İzmirlilerin kullanımı için faydalı bir ‘Yeni Fuar Alanı’ da yaratılmış olacaktır.
İkinci bir fuar alanının yapımına luzum kalmayacağı gibi; EXPO’dan sonra bu alanda ne yapalım sorgulamaları da son bulacaktır.
Bugün için fuar alanı olarak düşünülen Gaziemir’deki araziye gelince... Burada mutlaka şehrin gelişmesi açısından yeni projelere imza atılacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları