Babalara da doğum izni var

Güncelleme Tarihi:

Babalara da doğum izni var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 13:45

Türkiye’de toplam 1.800 çalışanı olan Danone’da anne ve babalara özel haklar var. Örneğin bir kadın çalışan doğum yaptığında yasal süresine ek olarak 2 hafta daha izin elde ediyor, 6 ay boyunca part time, çocuk 1 yaşı gelene kadar haftada 2 gün evden çalışabiliyor. Üstelik bu haklar babalar için de geçerli. Danone Türkiye İK Direktörü Pınar Çanakçı ile ‘anne-baba dostu’ şirket olmayı konuştuk.

Haberin Devamı

Babalara da doğum izni var
Danone’un Türkiye’de kaç çalışanı var?
Danone 4 iş kolunda hizmet veriyor, ‘Danone süt ürünleri’, ‘Danone Hayat’, ‘Danone Nutricia Anne Bebek Beslenmesi’ ve ‘Danone Nutricia Medikal Beslenme’. Türkiye’de 1.800 kişilik bir organizasyonuz, fabrikalar dahil. Mavi beyaz yaka oranı da yarı yarıya.

Yılda kaç kişiyi işe alıyorsunuz?
Geçen sene 350 kişiyi istihdam ettik. Bu yıl da o civarda olacak.  

Kaç başvuru alıyorsunuz, gençlerin sizin sektörünüze ilgisi nasıl?
Yılda 88 bin başvuru alıyoruz. Sektör çok dinamik, çok genç, o yüzden ilgi görüyor, bizim de çalışanlarımızın yüzde 65’i Y jenerasyonu, yaş ortalaması 32. Çok hareketli, yeni fikirlere çok açık inovatif bir kitle. Biz de ne yaparsak yapalım ‘tutkuyla’ yapalım diye yola çıktık. ‘Tutkumuz insan’ı oluşturduk ve ne yaparsak tutkumuz insana uyuyor mu diye baktık. uyumak istediler oda yaptık

Tutkumuz insanı insan kaynakları uygulamalarınıza nasıl yaydınız?
Tüm uygulamaları değiştirdik. Başvuru formunda sorduğumuz sorulara kadar herşeyde insana değer verdiğini hissetiren bir format, bize başvuruyorsanız size olumlu olumsuz mutlaka geri döneriz, en geç 20 iş gününde. Örneğin Y jenarasyonu kişi olarak gelişmeyi çok istiyor biz de Bilgi Üniversitesi School of Life ile işbirliği yaptık, oradan eğitim alıyorlar. Orada “iyi sohbet etmeden”, “nasıl daha ilgi çekici bir tip olurum”a kadar çeşitli eğitimler alıyorlar. Mesela çalışanlar dediki, ‘çok yoğun çalışıyoruz keşke uyuyacağımız bir yer olsa...”, tamam dedik bir toplantı odasını masaj odası yaptık, duvarlarına Maldiv görselleri, yerlere beyaz kumlar koyduk. Girenin 1 saat süresi var. ‘Her gün ofise gelmek zorunda mıyız” dediler, şimdi haftanın 1 günü home office çalışabiliyorlar...

Çoğunluk anneler mi kullanıyor bu hakkı?
Çoğunluk Y kuşağı kullanıyor. Doğum günü izni de vermeye başladık, başta X’ler kullanmak istemedi, gittik yanlarına “niye kullanmıyorsunuz” diye sorduk, sonradan onlar da kullanmaya başladı. Anneler için farklı haklar var.

Babalar da part-time çalışıyor
Doğum yapan kadınlara ek olarak ne gibi haklar tanıyorsunuz?
Çocukları doğduktan sonra eğer isterlerse 6 ay boyunca part time çalışıyorlar. Çocukları 1 yaşına gelene kadar haftada 2 gün evden çalışabiliyorlar. Çocuk doğdunda ilk gün hemşiresi gönderiyoruz. Anne de baba da part time çalışabilir, baba da evden çalışabilir, destek olsun karısına. Çocuk doğduğunda +10 gün daha izin var babalara. Yasal izinlere ek olarak 2 hafta izin hem anneye hem babaya. Süt izinlerini isterlerse toplu kullanabilirler. Koçluk alırlar pedagoglarımız var. 2 yıldır çalışan destek programımız var 6 seans.İçeride de buddy uygulaması var, bir anne geri döndüğünde içeriden daha önce anne olmuş biriyle onu eşleştiriyoruz. Yakın zamanda da kreş desteği sağlayacağız maddi olarak. Ayrıca 3 yıl boyunca ihtiyaç duydukları ürünleri bedava alırlar bizim şirketten, bebeği olmayan da indirimli alır. işten ayrılanları tek tek aradılar

İşe alımı nerden yapıyorsunuz?
Çok yoğun LinkedIn kullanıyoruz, sosyal medya bir de referansı çok kullanıyoruz, ayrılan birinin önermesi çok önemli. Sizin hakkınızda nasıl konuşulduğu, iyi bir şirket olduğunun duyulması bence en önemli işveren markası meselesi. İşveren markası kurarken birlikte çalıştığımız Evrim Kuran, son 3 yılda bizden ayrılanların listesini istedi ve hepsini tek tek aradı. 

Neden ayrılmışlar?
Kimisi pişman dönmek istiyor, kimisi ‘iyi ki ayrılmışım yöneticim çok kötüydü’ diyor. 

Sirkülasyon ne?
Sirkülasyon yüzde 8. Çalışan bağlılık anketi yapıyoruz 2 yılda bir, bağlılık oranı yüzde 82. Yüzde 82 gurur duyuyor. ‘İyi bir iş yapıyorum, gelişme fırsatları var, yükselebilirim ve yurtdışına gidebilirim’ diyor. 

Haberin Devamı

Babalara da doğum izni var
8 NİSAN ERKEKLER GÜNÜ
3 yıl önce dedik ki, Kadınlar Günü var da neden Erkekler Günü olmasın... O yüzden 3 senedir Danone Nutricia’da 8 Nisan (Yani Kadınlar Günü’nden tam 1 ay sonra) Erkekler Günü olarak kutlanıyor. O gün erkek çalışanlarımıza hediyeler veririz, sürprizler yaparız, örneğin geçen sene ofise Bahamalı Kızlar geldi, güneş şemsiyesi, plaj gibi bir alan kurduk ve fotoğraf çektirdiler, hediyeler dagıttılar. Amacımız cinsiyetler arası eşitlik.

Haberin Devamı


TÜM DİREKTÖRLER AKREDİTE KOÇ
Liderlere ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Liderler çok mühim, lider ne kadar iyiyse altındaki ekip çok mutlu. Tüm direktör seviyesini, 25 kişiyi, akredite koç haline getirdik. Şimdi diğer çalışanlara koçluk veriyorlar, özellikle yüksek potansiyellilere verdik, ki yıl boyunca 3’er kişiye koçluk verecekler.

Şirketin yüzde 15’i yüksek potansiyelli. Bu yüzde 15’in turnover’ına çok dikkatli bakıyoruz. Yönetici o alarmı aldığında, ‘işinden tatmin değil, gitme riski var’ dediğinde hemen ne yapabiliriz, diğer şirketlerimize geçirebilir miyiz diye bakıyoruz.

Açık pozisyonları da önce şirket içinde açıyoruz. İsteyenler yöneticisi ile de konuşup başvurabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!