Huysuz İhtiyar'ın tiyatroları

İyi kıvıran bir şarkıcının konseri tıklım tıkaç... Maçlar dolu, lüks lokantalar, diskolar filan da öyle.

Ama tiyatroya niye gitmiyorsunuz be kardeşim? Onca güzel oyunun, onca dünya çapında usta oyuncunun emeğinin karşılığı boş sıralar mı olmalı? Sakın bana ‘‘Tiyatrolar pahalı!’’ filan demeyin. Malboro, hamburger kaç para? Çoğunuzun cebinden, elinden, kulağından cep telefonu düşmüyor. Faturaya kaç para ödüyorsunuz? Tiyatrolar mabet gibidir, ruhunuz dinlenir, gönlünüz temizlenir. Gelin tiyatroda buluşalım. Televizyona bakmaktan şaşılaşmış gözlerinizden öperim.

BİRİ BİZİ DİKİZLİYOR

Ferhan Şensoy birkaç yüzyıl, (yani biraz gecikmiş) bir Molyer. Yazıyor, sahneye koyuyor, oynuyor. Hatta, hızını alamayıp dekor bile yapıyor. Ferhangi Şeyler oyunu Cibali Karakolu, Orhan Veli, Hababam Sınıfı gibi büyük gişe oyunlarını solladı sanırım. 1500. oyun, bir Türkiye rekoru... Allah Ferhan'ı seyirciye bağışlasın.

Orta Oyuncular'ın yeni oyunu Biri Bizi Dikizliyor, uyumsuz ve perişan bir aile şamatası. Ailede herkes birbirinden nefret ediyor. Kadın 2. kocasından, koca 3. karısından, üvey çocuklar da birbirinden... Arada, adını unutacak kadar bunamış bir de ev sahibi var. Aile, geçim sıkıntısına düşünce çareyi televizyona çıkmakta buluyor. Eve kameralar, mikrofonlar döşeniyor ve TV seyircisinin gözü önünde bol şamata bir ev yaşamı başlıyor.

Oyun bugün başlıyor. Tel: 251 18 65


KAYGUSUZ ABDAL'I KAÇIRMAYIN

Abdallar, Anadolu'ya Türkçe'yi ve Müslümanlığı yayan gezginci ozanlar, yani aşıklardır. Yunus Emre Hakk'a, Karacaoğlan güzelliğe aşıktı. 14-15. yüzyıllar arasında yaşamış olan Kaygusuz Abdal, hem birliği, hem dirliği, hem de güzelliği arar. Ama karıncaya ve 40 gün kaynatıp da pişiremediği kaza deyiş düzecek kadar da Tanrı'nın yarattığı her varlıkla ilgilidir. Zaman zaman sivri diliyle Nasreddin Hoca'nın mizahını anımsatır. Bu büyük Anadolu düşünürü ve aşığının öyküsünü Sevgi Sanlı oyunlaştırmış, Sönmez Atasoy sahneye koymuş. Sahne üstünde 40'a yakın oyuncu var, müzik var, deyiş var.

Oyunu mutlaka görün Ramazan'ınız şenlensin. Dedeleriniz de iftardan sonra Direklerarası'nda tiyatro seyretmeye giderdi.

Bilet fiyatları da hamburgerden ucuz.

İstanbul Devlet Tiyatrosu- Taksim Sahnesi: 249 69 44

3. YILINDA HUYSUZ İHTİYAR

Bugünlerde Müşfik Kenter de Huysuz İhtiyar'ı oynamayı sürdürüyor. Ayıptır söylemesi, oyunu ben yazmış ve yönetmiştim. Müşfik, beni oynuyor. Tabii, beni benden daha iyi oynuyor. Keyifli oyundur bence izleyin. Ya da siz bilirsiniz.

Kenter Tiyatrosu: 246 35 89
Yazarın Tüm Yazıları