Hindistan'da da dana eti yenir

Hindistan Büyükelçisi Aloke Sen, arkadaşımız Yener Süsoy'a Hindistan'da da dana eti yendiğini söyledi.

Geleneksel Hint mutfağının özünün kokulu baharatların kullanılması olduğunu belirterek pirinç ve balığın sofradan eksik olmadığını vurguladı. Büyükelçi Aloke Sen, dana etinin az yenmesini, dini tercihlerden çok geleneksel tercihlere bağladı.


Hindistan, modern Babil Kulesi


Hindistan'a Canlı Babil Kulesi diyesi geliyor insanın.

- Çok doğru, düşünün ki anayasada tanınan 15 ulusal dil, bunlara ait 1600 lehçe var, buna 900 milyonluk nüfusu da ekleyin. Din, bir hayat tarzıdır ve geleneklerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Laik Hindistan, Hindu, İslam, Hristiyanlık, Jainizm, Sihizm ve öteki sayısız dini geleneğe ev sahipliği yapar. Hindu en yaygın dindir ve nüfusun yüzde 80'ini oluşturur, toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan Müslümanlar da önde gelen büyük dini gruptur. Hinduizm'in bir kurucusu ya da kutsal kitabı yoktur, tek bir ilaha tapınmayı öngörmez. Bir Hindu, Shiva, Vishnu, Rama, Krishna veya başka tanrı ve tanrıçalara tapabilir. Veya her ferdin içinde yer alan Yüce Ruh'a, Yıkılmaz Ruh'a inanabilir ve hálá Hindu olarak anılabilir. Bir yanda Nihai Gerçek yolunda bir arayış, öte yanda ruhlara, ağaçlara ve hayvanlara tapan mezhepler vardır. Hinduizm'da yalnız tanrı ve tanrıçalarla ilgili değil, güneş, ay, gezegenler, nehirler, okyanuslar, ağaçlar ve hayvanlarla da ilgili festivaller vardır. Hinduizm için en önemli tanrı ve tanrıçalar sırasıyla, yaratıcı, koruyucu ve yok edici olarak bilinen Brahma, Vishnu ve Shiva üçlemesidir.


Balık ve pirinçten vazgeçilmez


Hindistan Büyükelçiliği'nin Hindistan'ı hiç görmemiş 27 yıllık Türk emektarı Artvinli Fuat bey tam yemek servisine başlamıştı ki...

- Bizim soframızda dana eti bulunmaz ama, Hindistan'da dana eti yiyenlerin sayısı az değil, Yener bey. Dana eti yenmemesinin nedeninin dini nedenlerden olduğundan pek emin değilim, bu bir kişisel seçim. Babam, dedem yemediği için aile geleneği olarak biz de yemiyoruz. Amu bunu yiyenlere hiçbir engel yok, kimse ayıplamaz. Belki de Hindistan başta ziraat ülkesi olduğu için herkese yeterli et olmayacağı endişesiyle böyle bir gelenek gelişmiş. Bizim soframızdan balık ve pirinç hiç eksik olmaz. Basmati pirinci Pencap'tan geliyor, başka türlü yapamayız. Zencefilli yoğurt da çok güzel olur. Geleneksel meyvemiz mango da çok özeldir, suni değil direkt güneşle yetişiyor. Güzel Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçer. Bu baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Bunun dışında Ghee ve Curd gibi süt ürünleri de temel malzeme olarak kullanrılır. Ayrıca mercimek de Türkiye gibi bizde de çok yaygındır. Portekizliler, Farslar ve İngilizler Hint mutfağına önemli katkılar yapmış. Çoğu Hindu bugün et yese de, Hindu vejeteryan geleneği bizde çok yaygındır.


Hiç rakı içmedim, Türk kahvesine ise dayanamam


İstanbul'u çok seviyorum, gerçek bir dünya şehri. Özellikle sabaha karşı Boğaz köprüsündeki görünüm muhteşem oluyor. Biz Hintliler kalabalıkları severiz, köy hayatı bize göre değil.

Bugüne kadar hiç rakı içmedim, sert geliyor ama, Türk kahvesi içmediğim gün olmaz, doyamam.

Matematikten çok korkarım, en büyük hobim küçük hikayeler yazmak ve fotoğraf çekmek.

Yoganın faydalarına çok inanırım, her gün mutlaka eşimle birlikte yarım saat yaparız.

Ben Kalküta'da ekonomi okudum, İngiliz Edebiyatı master'ı yaptım. Eşim ise ziraat ve tarih okudu, Kanada'da da gazetecilik master'ı yaptı.
Yazarın Tüm Yazıları