Herkes mortu çekecek

Türk Hava Yolları uçuşlarında sigara içmenin hukuken serbest olduğunu biliyor muydunuz? Evet yanlış okumadınız Türk Hava Yolları uçaklarında, uçuş sırasında sigara içmeye kalkışacaklar için hiçbir hukuki yaptırım yok.

Yani uçuş sırasında, sigaranızı çıkartıp tellendirmeye kalksanız olacağı en fazla şu... Herhalde önce çevrenizdeki yolcuların garip bakışlarıyla karşılaşacaksınız. Sonra telaşla yanınıza gelen hostesle muhatap olacaksınız. Size uçakta sigara içmenin yasak olduğunu, sigaranızı hemen söndürmeniz gerektiğini söyleyecek.

Hostesin uyarılarını kulak arkası, sigaranızı dudak arası yapmaya devam ederseniz, hostesin yapabileceği hiçbir şey yok. Ancaaaak! Sigara dumanınızdan rahatsız olan bir yolcu duruma müdahale edip, sizi uyarırsa... Aranızda çıkan tartışma, giderek alevlenirse... Hatta şart değil ama başka yolcular da bu tartışmaya katılır, ortalık daha da elektriklenirse... İşte o zaman hostes pilota gidip, durumu anlatabilir, pilot da inilecek havalimanı ile irtibat kurup uçakta uçuş güvenliğini tehdit eden bir yolcu olduğunu bildirebilir. Uçak indiğinde de, sigara içtiğiniz için değil ama sigara içerek yol açtığınız tartışmayla uçuş güvenliğini tehlikeye soktuğunuz için gözaltına alınabilirsiniz. Yani sigara içmeniz karşısında, gerekli yasal düzenleme olmadığı için hukukun eli kolu bağlı kalsa da, adalet başka bir yoldan yakanıza yapışabilir.

Devletin el koyduğu İmar Bankası'nın mudilerine paralarını ödeme aşamasında kıvırtmaya başlaması da, uçakta sigara içmeye kalkan yolcunun durumuna benziyor. Devlet kefil olduğu paraları geri ödeme aşamasında, İmar Bankası'nın el konmadan önce açılan hesaplar için usulsüz kayıt tuttuğunu iddia ederek, hesap incelemelerinin bu yüzden uzadığını öne sürüyor ve kefil olduğu borçları ödemeyi geciktiriyor. Böyle bir usulsüzlük gerçekten yapılmış olabilir, İmar Bankası'nın sahibi Uzan ailesinin üzerindeki sayısız şaibe zaten herkesin malumu. Ama Uzanların hukuk dışı davranışı, devletin ve hükümetin adil olmamasını haklı kılmıyor. Eğer ortada gerçekten böyle bir üçkağıt, böylesi bir hukukdışılık varsa adaleti sağlamak yine devletin görevi.

Vatandaş parasını İmar'a yatırıp kumar oynamasaydı diyenler var. Mantık hataları şurada; vatandaş eğer devletin kefil olduğu parasını geri alamazsa, kumarı bankayla değil devletle oynamış olur. Devlete düşen görev kefil olduğu borcu ödemek, usulsüzlüğü yapanın ise yakasına yapışmaktır. Devlet hortumcuyla hortumcu olamaz. Hortumcunun varlık nedeni zaten yine devletin istemeyerek açık bıraktığı hukuksal boşluklardır. Devlete düşen görev kendi açık bıraktığı hukuk boşluklarını adaletle doldurmaktır.

Güven sadece ve sadece devletin adil olabilmesiyle sağlanır. Hangi bankanın patronu vatandaşın babasının oğlu ki, dişinden tırnağından artırarak biriktirdiği parasını yatırırken ona güvensin. Bugün örneğin belli başlı bütün büyük bankaların İnternet şubeleri var. Peki İnternet üzerinden gerçekleştirilen banka işlemlerini düzenleyen, hukuki kılan yasal düzenleme var mı? Yok! O halde elindeki imzalı, kaşeli banka cüzdanı üzerinde bile şüphe yaratılmaya çalışılan vatandaş, telden akıp giden İnternet verisine nasıl güvensin? Adında Adalet kelimesini taşıyan AKP hükümetine düşen görev bankacılık sistemi üzerine çökmeye başlayan şüpheleri dağıtmak, devletin kefaletini yerine getirip mudilere alacaklarını ödemek, bir usulsüzlük varsa bu usulsüzlüğün cezasını sorumlularından çıkartarak adaleti sağlamaktır. Başka hesaplar Bağdat'tan dönebilir, aman dikkat!

Öte yandan ''Her canlı ölümü tadacaktır'' ayetinin Zincirlikuyu kabristanının girişine yapılan estetik düşmanı kapı heyulásının üzerine yazılmasıyla kopan tartışma da tüm hızıyla sürüyor. Bu konuda basında çıkan ve okuma fırsatını bulabildiğim yazılar arasında bana en mantıklı ve samimi geleni Vatan yazarı Haşmet Babaoğlu'nunki oldu. ''Moralimi ölüm değil, ölümsüzmüşçesine hoyratça yaşayanların berbat ettikleri hayat bozuyor'', cümlesi, büyük bir ustalıkla kurduğu fikir ve duygu zincirinin doruğuydu.

Buna karşılık akşam Kanal 7, Sabah sayfa 4 güzeli Ahmet Hakan'ın Haşmet Babaoğlu'nunkine paralelmiş izlenimi veren yazısını hiç mi hiç samimi bulmadım. Kur'an-ı Kerim ayetinin mezar kapısına Türkçe harflerle yazılmasını alkışlayan Ahmet Hakan'ın samimiyetine inanabilmem için ezanın da, Kur'an-ı Kerim'in de Türkçe okunmasını aynı hararetle savunan yazılara imza atması şart. Haklı olan fikirleri ancak bu şekilde adil olabilir.

Herkes mortu çekecek, her iktidar bitecek, her köşenin bir son noktası olacak... Masum olmak kolay, önemli olan adil olarak hatırlanmak...

Tamamlayıcı not: Sigara içmenin yasak olduğu THY uçuşlarında pilotların sigara içmesi hukuki olabilir ama adil değil. Hele o leş gibi sigara kokusu, sık sık tanık olduğum gibi yolcu kabinine de sızıyorsa.


Gerçek sanallık


''Sanal gerçek'' kavramını bilirdim ama ''gerçek sanal'' kavramıyla yeni tanıştım. Yapı Kredi WorldCard sitesi sağ olsun. Çalışmışlar, kredi kartı markaları WorldCard için bir İnternet sitesi hazırlamışlar. Sitenin açılışından e.posta kutuma gönderdikleri bir tanıtım mesajıyla haberdar oldum. Bana e.posta ile reklam göndermelerini kabul ettiğime dair bir anlaşma yaptığımızı hatırlamıyorum ama acemiliklerine verip, bir seferliğine mazur göreyim dedim, fazla sinirlenmedim. Siteye girdim, üye oldum, işlem yaptım. Bir kredi kartı sitesinin en işlevsel hizmeti olduğunu tahmin ettiğim güncel işlemler sayfasına bağlanmaya çalıştım. Farklı günlerde, farklı zamanlarda kaç defa denediysem nafile. Sayfa hata mesajı veriyor. Müşteri ilişkileri bölümüne girip, sorunumu yazdım. Bir gün sonra e.posta ile cevap verdiler. Telefonum kayıtlı olmadığı için sorunun nedenini açıklamak üzere bana ulaşamamışlar. Sorunun nedenini e.posta ile göndermek akıllarına gelmemiş nedense. Cevap yazıp, sorunun nedenini yazılı olarak e.posta ile de gönderebileceklerini söyledim. Aradan iki hafta geçti ses seda yok. İşte gerçek sanallık diye ben buna derim. Yapı Kredi'nin İnternet hizmeti gerçekten sanal, tebrik etmek gerekir. worldcard.com.tr


Gündemin Not Defteri


Her canlı ölümü tadacaktır

Kur'an-ı Kerim'in pek çok mealinin de yer aldığı muhteşem bir İslami bilgi kaynağı.

kuranikerim.com

Lance Armstrong

Kanseri yenen milyonlarca insandan şampiyon olanı...

www.lancearmstrong.com

Tour de France

Fransa turunu kaçırdıysanız sitesinde turlayın.

www.letour.fr

Harbi Cola

Arslan yuvasından, orijinali sitesinden belli olur.

cocacola.com.tr

Dudu dudu

Yeni mini albümünü ister beğenin, ister beğenmeyin ama bu siteye bir bakın...

tarkanonline.net/
Yazarın Tüm Yazıları