Hayri Çetinkaya: Piyasa siyasetle yatıp kalkıyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Paşa geçen hafta siyasete olduğu kadar piyasalara da damgasını vurdu. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun yaptığı açıklamalar, sadece siyasette değil, piyasalarda da ibreyi değiştirdi.

Aslında geçen haftayı, Paşa'nın açıklamaları öncesi ve sonrası diye ikiye ayırıp, değerlendirmek yerinde olur. Haftanın ilk yarısında piyasalarda küskünler ve Fazilet Partisi'nin Meclis'in toplanmasına dair aktiviteleri belirleyiciydi. Meclis'in toplanması ile alevlenen seçimleri erteletme tartışması, İMKB'yi, haftanın ilk yarısında 4 bin puanın altına düşürdü.

Küskünlerin başlattığı girişimi Fazilet Partisi, kendi lehine çevirerek, Erbakan'ı kurtarma kampanyasına dönüştürünce, gerilim birden tırmandı.

Siyasette artan gerilim, borsanın yanısıra faizleri de tekrar yükseltti. Apo'nun Türkiye'ye getirilmesi ve düşük enflasyon dopingi ile yüzde 100'ün altına inen bono faizleri küskünler yüzünden tekrar hafta başında yüzde 110'lara yükseliverdi.

Fakat Fazilet'in tırmandırdığı gerginliğe hafta ortasında, Silahlı Kuvvetler'den yanıt geldi. Kıvrıkoğlu, seçimlerin ertelenmesi ve 312. maddenin (Erbakan'ın siyasi yasağının) kaldırılmasının ülke istikrarı için sakıncalı olacağını açıkladı.

Kıvrıkoğlu'nun bu açıklaması gerek siyasette, gerekse piyasalarda tüm dengeleri değiştirdi. Keza bu şok uyarıdan sonra siyasi cephede küskün milletvekilleri kendi arasında bölündü. Ordu'nun yaptığı uyarının yabana atılmayacağını kavrayan Fazilet Partisi de, seçimlerin 18 Nisan'da yapılacağını açıkca telaffuz etme gereği duydu.

PAZAR SÜRPRİZİ

Ancak, dün Necmettin Erbakan'ın baskısıyla Fazilet Partisi'nin bazı küskünlerin de desteğiyle seçimlerin ertelenmesini gündeme getirmesi, dengeleri yeniden değiştirebilir. Bu da, daha öncekilerde olduğu gibi piyasaya olumsuz yansıyabilir.

Oysa, borsa geçen haftanın ikinci yarısında seçimin ertelenmeyeceği ihtimalinin yükselmesi üzerine 4 bin 309 puana çıkmıştı.

Haftanın ilk yarısında bozulan moraller ikinci yarıdaki gelişmelerle tekrar düzelince, borsa haftayı yüzde 4.5 oranında primle kapattı. Kıvrıkoğlu'nun açıklamasından umutlanan yatırımcıları tekrar borsaya yönelmeye başladı.

Haftanın ikinci yarısında işlem hacmindeki artış da borsaya taze para girişini doğruluyor. Paşa'nın açıklamalarının ardından haftanın sadece son iki günde 291 trilyon (800 milyon dolar) liralık işlem hacmi gerçekleşti.

Bu hacmin içinde yabancıların da payı var. Küskünlerin siyaseti karıştırması ile satışa geçen yabancıların, Paşa'nın açıklamalarından sonra tekrar İMKB'de alıma geçtiği gözlendi. Yüzde 110 seviyesine yükselen bono faizleri de haftanın ikinci yarısında inişe geçti ve yüzde 97'ye kadar geriledi. Bono faizleri yaklaşan bayram öncesinde nakit sıkışıklığı yüzünden haftayı yüzde 100 düzeyinde kapattı. Bayram tatiline kadar nakit sıkıntısı devam edeceği için faizlerde fazla düşüş beklenmiyor.

Borsa cephesinde ise bu hafta, kâr satışları gelebilir. Ayrıca, siyasi tedirginlikler, borsada etkisini gösterebilir.

Borsa, geçen haftayı kriz öncesi zirvesinin sadece 222 puan altında kapatmıştı.

Yani, İMKB'nin16 Temmuz 1998'deki 4 bin 530 puanlık zirvesine epey yaklaşılmıştı.

Bu hafta için yeni zirve denemeleri de bekleniyordu...

Ancak, siyaset rahat bırakırsa bu denemeler olabilir.



Yazarın Tüm Yazıları