Hayri Çetinkaya: Kritik oylama dalgası piyasaları karıştırdı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalardaki siyasi baskı, gün boyunca sürdü. 5+5 formülünde bir türlü uzlaşma sağlanamaması ile oluşan siyasi belirsizlik yüzünden borsa dün 352 puan daha geriledi ve 15 bin 863 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 2.1 oranında değer kaybetti. Siyasi belirsizlik faizlerde de 2-3 puanlık artışa yolaçtı.

PİYASALARIN gündeminde siyaset dün de ilk sırayı korudu. Ankara'da, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması dahil Anayasa değişikliklerine ilişkin ikinci tur oylamaların baskısı gün boyunca, borsa ve faizler üzerinde hissedildi.

Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılması konusunda Meclis'teki oylamadan olumlu sonuç çıkmayacağı beklentisi ağır bastığı için borsa gün boşunca satış ağırlıklı bir seyir hakimdi.

Gün içinde siyaseti endeksli büyük dalgalanmaların yaşandığı borsa dün 352 puan kayıpla 15 bin 863 puana geriledi. Hisseler gün sonunda ortalama yüzde 2.1 oranında değer kaybetti.

Sabah seansında yatırımcıların daha çok beklemede kalmasının da etkisiyle işlem hacmi 172 trilyon lira düzeyinde kaldı. İkinci seansta Meclis'te oylamaların başlamasının da etkisiyle, Anayasa değişikliği konusunda çıkabilecek sonucu önceden kestirmeye çalışan ve biraz da riski seven yatırımcıların al-sat operasyonları nedeniyle öğlede sonraki seansın daha hareketli geçtiği gözlendi.

Hareketli seansta işlem hacmi de, ilk seanstakinin üzerinde 281.2 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Böylece borsada günlük işlem hacmi de, 453.2 trilyon liraya çıktı. Ancak bu hacim önceki günkü 537 trilyon liralık rakamın altında kaldı.

RİSKE GİRMEDİLER

Demirel'e yeniden Çankaya yolunu açacak olan Anayasa değişikliği paketi ikinci tur oylamasına endekslenen piyasalarda, borsa güne satıcılı başladı. Güne 16 bin 141 puandan başlayan borsa, seansın ilk yarısına doğru artan satışlarla birara 15 bin 528 puan seviyesine kadar geriledi. Ardından gelen alımlarla bir miktar toparlan endeks, seansın ilk yarısını 15 bin 703 puandan geçti. Seansın ikinci yarısında da düşüşünü sürdüren endeks, 15 bin 440 puanı gördü. Ardından küçük bir toparlanmayla ilk seansı 15 bin 595 puanla veya diğer bir ifadeyle yüzde 3.8'lik zararla tamamladı.

Satış baskısı ikinci seansın açılışında da devam etti. Endeks, yoğun satışlarla 15 bin 186 puana kadar geriledi.

Seansın ikinci yarısında biraz toparlanan endeks, 15 bin 600 puan seviyesine kadar yükseldi. Kapanışa 20 dakika kalıncaya kadar 15 bin 500-600 seviyesindeki seyrini koruyan endeks, Meclis'te 69. maddenin oylama sonuçları ile birlikte birden bir alım dalgası geldi ve endeks hızla toparlanarak 16 bin puanın üzerine çıktı.

Ancak sadece 69. maddenin geçtiğini ve siyasi krizin henüz aşılmamış olduğunu hesaba katan borsacılar, çok büyük riske girmeyi göze alamadı. Son dakikalarda gelen satışlarla da endeks, tekrar 16 bin puanın altına, 15 bin 863 puana geriledi. Hisseler günün tamamında ortalama yüzde 2.17 oranında değer kaybetti.

Siyasetin baskısı, faiz oranları üzerinde de hissedildi. Önceki gün yüzde 33 seviyelerini gören bono oranları, dün yüzde 35'e kadar yükseldi. En fazla işlem gören, 23 Mayıs 2001 vadeli tahvilin faizi yüzde 34.61'den kapandı. Aynı kağıdın bugün valörlü oranları yüzde 35'in üzerine çıktı. Gecelik faiz ve repo oranları da önceki güne göre 2-3 puan artışla yüzde 35'in üzerinde seyretti.

Yazarın Tüm Yazıları