Hayri Çetinkaya: Borsa ‘Tahkim’le yeni rekora koştu

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa, reform ve ekonomik paket beklentileriyle, dün 248 puan birden artarak yeni zirvesi olan 5 bin 924 puana fırladı. Borsayı yeni rekoruna, emeklilik yaşının komisyondan kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak geçmesi ve özellikle yabancı sermaye akışını hızlandırması beklenen Tahkim Yasası'nın imzaya açılması taşıdı.

BORSA haftaya rekorla başladı. Geçen hafta ertelenen ekonomik paket açıklamalarının yanı sıra, sosyal güvenlik reformu ve Tahkim Yasası'na ilişkin son gelişmelerin yarattığı beklentiler borsayı dün yeni rekora taşıdı. Borsa endeksi dün tam 248 puan birden artarak, 5 bin 900 puanın da üzerine çıktı ve 5 bin 924 puandan kapandı. Hisseler ortalama, yüzde 4.3 oranında prim yaptı. Borsa en son, 11 Mayıs'ta 5 bin 811 puanla rekora ulaşmıştı.

İlk seansta 56.5 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi ikinci seansta, gelen alımların etkisiyle artarak 87 trilyon lira düzeyine yükseldi. Böylece borsada dün toplam 143.5 trilyon lira işlem hacmi gerçekleşti.

Borsa güne küçük çaplı alımlarla başladı. İlk dakikalarda yatırımcıların, geçen hafta açıklanmayan ekonomik paketle ilgili beklentilerin yanı sıra, sosyal güvenlik reformu ve Tahkim Yasası ile ilgili beklentiler yüzünden, mevcut portföylerini korumayı tercih etmeleri dikkat çekti. Öğleye doğru sosyal güvenlik komisyonun çalışmaları ile Tahkim kararına ilişkin ilk bilgiler gelmeye başlayınca, borsada da başka holding ve kamu hisselerinde alımlar artmaya başladı. Borsa ilk seansı 31 puanlık artışla 5 bin 708 puandan tamamladı.

Borsada asıl hareketlenme ikinci seansta yaşandı. İkinci seans işlemleri devam ederken Ankara'dan, sosyal güvenlik reformu ile yeni maddelerin kabul edildiğine ilişkin haberlerin gelmeye başlaması, borsada alımları da artırdı. Özellikle ikinci seans ortalarına doğru, Meclis komisyonundan emeklilik yaşının hükümetin istediği doğrultuda, kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kabul edildiği yolunda ekranlara yansıyan haberler, borsada doping etkisi yarattı.

HOLDİNGLER REVAÇTA

Anayasa değişikliği için tahkim kararının imzaya açılması ise daha çok holding ve kamu hisselerinde etkili oldu.

Tahkim için Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde bundan en çok holding hisselerinin etkileneceği hesabını yapan yatırımcı, İMKB'de dün holding hisselerinde pozisyon almaya başladı.

Tahkim kararı ile bugüne kadar sürekli yasalarla engellenen özelleştirmenin önünün açılacağı düşüncesiyle kamu hisselerinde de alımların hızlandığı gözlendi.

Emeklilik dopinginin yanı sıra tahkim kararı ile ilgili artan söylentiler, borsayı günün sonunda 248 puanlık artışla, rekora taşıdı. Önümüzdeki günlerde ekonomik pakete ilişkin beklentilerin etkisiyle, borsa bu kez 6000 puanı aşabilir.

Para bankadan kaçıyor

ANKARA'daki olumlu hava henüz faizlere yansımadı. Bono oranları, geçen hafta sonuna göre, dün 1-2 puan artarak yüzde 94'ün üzerine çıktı.

Bono piyasında bugün valörlü işlemlerde ise oranlar yarım puan ile bir puan kadar düşüş gösterdi ve yüzde 93 seviyesine indi.

Gecelik repo ve faiz oranları da yine 5-6 puanlık artışla yüzde 70 seviyesine kadar yükseldi. Gecelik oranların yükselmesinde, Merkez Bankası'nın açtığı gecelik repo ihalesinde, piyasaya beklenenden az para vermesi etkili oldu.

Hükümetin reform yolunda alacağı yeni kararlar doğrultusunda bono oranları ile gecelik repo ve faiz oranlarında düşüş hızlanabilir.

Faizlerdeki düşüş beklentisi, tasarruf sahiplerinin parasını bankadan çekip yeni alanlara kaydırmaya başlamasına da yolaçar. Finans çevrelerinde, son günlerde gecelik repo oranlarının yüzde 60'lara düşmesiyle kısmen bankalardan para çekilişinin de başladığını belirtiliyor.



Yazarın Tüm Yazıları