Hayri Çetinkaya: Borsa savaşa rağmen 5000'e doğru gidiyor

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Uzun bayram tatili sonrasında savaş korkusu ile açılan piyasalarda tedirginlik kısa sürdü. Sabah düşüşle başlayan borsa, daha sonra toparlanarak, 152 puan birden arttı ve yeni tarihi zirvesi olan 4 bin 706 puana ulaştı. Hisseler, yüzde 3.3 prim yaptı. Faizler yüzde 98'de kaldı.

UZUN bayram tatilinden sonra dün sabah piyasalar endişeli açıldı. Bayram tatili boyunca Kosova'da artarak devam eden gerginlik, dün piyasaların açıldığı ilk dakikalarda kendini yoğun olarak hissettirdi.

Savaşın Balkanlar'da yayılacağı endişesi ile özellikle borsada açılıştan itibaren yoğun satışlar geldi. Bayram öncesinde, uzun tatil riskine karşın İMKB'de kredili alımı göze alan yatırımcıların, savaş korkusu ile dün açılıştan itibaren satışa geçtiği gözlendi.

Bayram tatili öncesinde, Kosova'daki savaşın kısa süreceği beklentisi ve takas avantajını satın alan yatırımcıların dün sabahki satışlarında, savaşın tırmanmasının yanısıra, mart ayı enflasyon rakamlarının önceki aya göre yüksek bulunması da etkili oldu.

Sabah seansında en düşük 4 bin 403 puanı gören İMKB endeksi, birinci seansı binde 9'luk kayıpla, 4 bin 415 puandan tamamladı. İlk seansta, işlem hacmi de 38.9 trilyon gibi oldukça düşük düzeyde kaldı. İşlem hacminin düşük kalması, uzun tatil sürecinde beklemeyi göze alan yatırımcıların satışa istekli olmadığının açık göstergesiydi.

Yatırımcıların ikinci seansta, elindeki hisseleri ucuza kaptırmak istememekte haklı oldukları ortaya çıktı. Keza daha ikinci seansın ilk dakikalarında gelmeye başlayan alımlarla endeks toparlanmaya başladı. İkinci seansın ortalarına doğru tekrar bayramdan önceki seviyesini yakalayan endeks, özellikle banka hisselerine gelen alımlarla kapanışa kadar yükselişini sürdürdü.

YENİ ZİRVESİNDE

Bankacılık hisselerinde alımları Garanti Bankası'nın, rekor sermaye artırımına ilişkin açıklaması ateşledi. Bankacılık hisselerindeki alımlar Tüpraş ve POAŞ gibi kamu hisseleriyle de desteklenince borsa, yeni tarihi zirvesinden kapandı.

İMKB Endeksi tam 152 puan birden artarak 4 bin 706 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 3.3 oranında prim yaptı. Endeksteki artışa paralel işlem hacmi de, ilk seanstaki miktarını katlayarak, 61 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. İkinci seansta gelen alım dalgası ile artan günlük işlem hacmi de 100 trilyon lirayı buldu.

BANKALAR DOLAR ALIYOR

Savaş gerginliği döviz ve faiz cephesinde de özellikle sabah saatlerinde kendini hissettirdi. Bono oranları, sabah açılışta, bir iki puanlık artışla tekrar birara yüzde 100 sınırına dayandı.

Fakat Hazine'nin dün gerçekleştirdiği 21 aylık başarılı tahvil ihalesinden sonra bono oranlarında hafif düşüş gözlendi. Bono oranları çeşitli vadelerde yüzde 98 düzeyinde günü kapattı.

Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri aracılığı ile fonlamayı sürdürmesi, gecelik faizlerin tatil öncesine göre seyrini fazla değiştirmesini önledi. Gecelik oranlar yüzde 78 düzeyinde kapandı.

Savaş tedirginliği dövizde de hissedildi.

Dış borsalarda paritede önemli bir değişiklik olmamasına karşın, özellikle açık pozisyon kapatma telaşında olan bazı bankalar ve yabancıların alımlarıyla, dolar hareketliydi. Merkez Bankası, dolardaki hızlı zıplamayı önlemek amacıyla her zamanki gibi bankalara satış yaptı.

Paskalya tatili nedeniyle Avrupa borsaları kapalı olması, döviz ve faiz cephesinde işlemlerin sığ kalmasında etkili oldu.



Yazarın Tüm Yazıları