Hayri Çetinkaya: Bayram takası, borsayı 18 binin üzerine taşıdı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Borsa, iki günlük takas avantajı nedeniyle şimdi alınan hisselerin bedelinin bayram tatili sonrasında ödenecek olmasının da etkisiyle, yükselişe geçti. Endeksi, 970 puan artarak, 18 bin 314 puana yükseldi. Hisseler ortalama yüzde 5.6 oranında prim yaptı. Endeksteki çıkışı, katrilyon sınırına yaklaşan işlem hacmi de destekliyor.

BORSA bu akşamdan itibaren başlayacak bayram tatili öncesinde, hızlı yükseliş trendine girdi. Borsa endeksi dün 970 puan birden artarak 18 bin 314 puana yükseldi. Hisseler dün ortalama, yüzde 5.6 oranında prim yaptı.

Endeksteki hızlı yükselmeyi işlem hacmindeki artış da destekliyor. Bir kaç hafta öncesinde, 200-300 trilyon lira düzeyine kadar gerileyen toplam işlem hacmi dün tekrar katrilyon sınırına yaklaştı.

Önceki gün 612 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi dün yüzde 50 oranında artışla, 921 trilyona düzeyinde gerçekleşti.

Borsadaki dünkü hızlı çıkış, bayram tatili sonrasına dönük olumlu beklentilere bağlanıyor.

Yatırımcıların, iki günlük takas avantajını da hesaba katarak, alıma geçtiği konuşuluyor. Keza gelecek hafta boyunca kapalı olan borsada dün ve bugün alınan hisselerin bedeli, iki günlük takas nedeniyle tatil sonrasında ödenecek.

Tatil sonrasında piyasalara ilişkin olumlu beklentilerin de etkisiyle, yatırımcı dünden itibaren çifte kazanç hesabına girdi. Tasarrufunu, bir taraftan 20 Mart 2000 tarihine kadar repoya bağlayan bazı yatırımcıların, diğer taraftan, repoya yatırdığı para kadar İMKB'de hisse senedi almayı tercih ettiği gözlendi.

Bu hesabı yapan yatırımcılar, tatil sonrasında piyasaların açılmasıyla İMKB'den aldığı hisselerin bedelini, repodaki parasını çözerek ödeyebilecek. Böylece aynı miktarda parayla, olumlu beklentilerle yükselen borsadan ve repodan olmak üzere çifte kazanç sağlayabilecek.

Peki 9 günlük tatil sonrasında, borsa çıkışını sürdürür mü? Beklentiler, yükseleceği yönünde. Ekonomide işler yoluna girmeye başlıyor. Olağanüstü bir felaket veya siyasi bir kriz patlamazsa, çifte kazanç hesabının tutma olasılığı yüksek. Fakat yine de bizim gibi ülkeler için 9 günlük tatilin, yeterince uzun bir süre olduğu gözardı edilmemeli.

Bayram öncesinde Türk Lirası'nda fazla sıkışıklık yaşanmayacağının bilinmesi nedeniyle, faizlerde de büyük dalgalanma gözlenmedi. Bono oranları, kár satışları ile biraz yükseldi. Ancak yüzde 36 seviyesinin üzerine çıkmadı. En fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi, önceki güne göre yüzde 0.4 oranında gerileyerek, yüzde 35.92'de düzeyinde oldu.

Türk Lirası piyasasındaki rahatlık gecelik oranlara da yansıdı. Gecelik repo faizi, 4 puan düşerek, yüzde 38 seviyesine geriledi. İnterbank faizleri ise yaklaşık 10 puan düşerek, yüzde 29 düzeyine indi.

Yazarın Tüm Yazıları