Havalimanı yangını

HER büyük yangın haberi, bende hem bir üzüntü, hem de derin bir öfke yaratır.

Üzülürüm; çünkü yangın, canın yongası olan malın yok olması demektir. Binlerce insanın akıl ve alın teriyle ürettiği ve yarattığı değerli şeyler, bir yangınla heba olup gider. Öfkelenirim çünkü, yangınların yüzde doksanı önlenebilir. Çünkü yüzde doksanı tedbirsizlikten, özensizlikten ve boşvermişlikten çıkar. Eğer gerekli önlemler alınmış, iş yaparken özen gösterilmiş olsa bu yangınlar çıkmayacaktır. Zaten tabiat olarak her tür ziyankárlığığa karşıyım.

Filmlerinde kızgın insanların tabak çanak kırması, ortalığı tarumar etmesi bile beni kızdırır. 1961’de ODTÜ’yü bitirdiğim günlerde, sanayide çalışacak "teknik emniyet" elemanı yetiştirilmek üzere bir teklif almıştım. Bu eğitim programını Ankara’da Amerikalı uzmanlar yönetiyordu. Birkaç defa görüşmeye gittim. Konu ilgimi çekmişti; ama olmadı. İstanbul’a eve döndüm; Arçelik’te çalışmaya başladım. Personel müdürü oldum. Fabrika içi teknik emniyet, artık görevimin bir parçasıydı. Bölge Çalışma Müdürlüğü’nün teknik emniyet mühendisleriyle arkadaş oldum. İlgim devam ediyordu. O sıralarda yeni kurduğumuz çırak okulunda teknik emniyet dersini vermeyi üstlendim. Öğrendiklerimi anlatmak, konuyu daha fazla öğrenmemi zorunlu kıyordu. İnsanın makineyle çalışmasından doğan mekanik kazalardan sonra, en çok yangınla karşılaşıyorduk. Daha sonra gemi yangınlarda uzmanlaşmış bir emekli deniz subayını kadroya alıp, itfaiye teşkilatı kurduk.

* * *

Atatürk Hava Limanı’nın kargo bölümünde yangın çıkması, affedilmez bir cıvıklıktır. Hava Limanları, yangın önleme standarlarının en yüksek olması gereken yerlerdir. En iyi yetişmiş itfaiye uzmanlarının hava limanında görevlendirilmiş olması gerekir. İtfaiyecilik, çıkmış yangını söndürmekten çok, yangın çıkmasını önleyecek tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Hava Limanı İtfaiyesi, her gün limanın yangına hassas bölgelerini denetlemelidir. Yönetmeliklere aykırı bir durum varsa, derhal önlem alınmasını sağlamalıdır. Eğer ortada kasıt veya sigara içme terbiyesizliği yoksa, bu yangın muhtemelen elektrik kontağından veya kaynak işleminden çıkmıştır. Bu iki sebep de çok rahatlıkla ortadan kaldırılabilir. Kaynakla yapılan inşaat ve onarım işleri, potansiyel yangın demektir. Kaynaktan yangın çıkmasını ağabeyimiz Mak.Yüksek Mühendisi Necdet Ülger önlemişti. Ülger yöntemine göre, kaynak işlemi bir gün öncesinden itfaiyeye haber verilir. İtfaiye, kaynak işlemi başlamadan, hortumlarını musluklarına bağlamış, köpük püskürtme cihazları dolu ve çalışır, yangın kıyafeti üstünde ve kaskı başında elemanlarla işyerinde hazır bulunur. İşin sonuna kadar orada kalır. ’Elektrik kontağından yangın çıktı’ láfını duymak bile, insanın tepesini attırmaya yeter. Proje dışı çekilmiş kabloların, spagetti gibi sarktığı, kapakları açık ve içleri perişan kontrol panolarının duvarda yanpiri durduğu ambarlarda, ambarlar Yeşilköy yerine, Bakan emriyle Çorlu’ya taşınsa da yangın çıkar.

Son Söz: Yangın, çıkacağım der.
Yazarın Tüm Yazıları