Hasta sahiplerine 10 öneri

Alzheimer Vakfı ve Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Alzheimer hastası olanlara yaşamı basitleştirmek için 10 basit öneride bulundu.

Yaşamı basitleştirin: Eskiden beri alışkın olduğu düzenli, huzurunu bozmayan, güven veren bir ortam sağlayın. Çevresinde, evde sık sık önemli değişiklikler yapmaktan, gereksiz eşyalardan kaçının. Uzun uzun düşünmemesi için yaşamı basitleştirin, seçenekleri azaltın.

Bağımsızlığını sürdürün: Hastalığın ileri evrelerine kadar birçok konuda bağımsızlığını sürdürebilen hastalar vardır. Kendi yapabilecekleri şeyleri siz yapmayın. Böylece hem kendilerine saygılarını korumuş, hem de yaşamanızı kolaşlaştırmış olursunuz.

Öz saygısını koruyun: Hastalığı nedeniyle saygısızlık olarak algılayabileceği, gururunun kırılabileceği davranışlardan kaçının, sınırlamalarınızda ölçülü olun.

Tartışmayın: Hastalık nedeniyle yargısı bozulmuş olabileceği için ona kendi doğrularınızı kabul ettirmeye çalışmayın. Makul olmayan istekleri olduğunda çocuklara yapıldığı gibi dikkatini saptırın, başka seçenekler sunun, zıtlaşmayın.

Mizah duygusunu koruyun: Bu hastalığın sizin ve onun yaşamını karartmaması gerektiğini düşünerek mutlu aile olmayı becerin. Onunla birlikte gülün, ama asla beceri kaybıyla alay etmeyin.

Güvenliğe önem verin: Özellikle başkalarına bağımlı hale gelen hastalar için evi ve çevreyi güvenli hale getirin.

Beden sağlığına özen gösterin: Zihinsel sağlığın bozulmaya başlaması bedeni ihmali gerektirmez, bunun için egzersizleri teşvik edin.

Koruduğu becerileri değerlendirin: Resimle, oyunla, kitapla ve dostlarıyla zaman geçirmesini sağlayın ki, hayatı zenginleşsin.

İletişimi sürdürün: Sözlü iletişim kurma becerilerinin azaldığı evrelerde bile onunla yüz ifadenizle, dokunuşunuzla, ses tonunuzla iletişim kurabileceğinizi unutmayın.

Bellek tahtası kullanın: Unutkanlığın başladığı dönemde not almasını teşvik etmek için bir köşeye ‘‘bellek tahtası’’ asıp hatırlaması gerekenleri üzerine iliştirin.
Yazarın Tüm Yazıları