Hasan 2 Salak Osman 4 Meclis’e gitti

KÜTAHYA Şaphane’de kurulmak istenen sülfürik asit tesisine tepkiler gün geçtikçe artıyor.

Haberin Devamı

“Dünyanın en güzel vişnelerini biz bu yörede üretiyoruz” diyen çiftçiler öfkeli ve “Şaphane’de çevre tahribatı yapacak tesis istemiyoruz” diyor. Kimya öğretmenlerinin lisede öğrencilere formülünü Hasan iki, Salak Osman dört olarak (H2SO4) öğrettiği sülfürik asit tesisi için yörenin milletvekilleri de çok duyarlı.
Halkın endişelerine kulak veren, kendisi de aynı zamanda ziraat profesörü olan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Şaphane’de kurulması planlanan sülfürik asit tesisine ilişkin Çevre ve Şehircilik, İçişleri, Milli Eğitim bakanlarının yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

İşte Sorular

Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanıtlamasını istediği önergede, tesis için Kütahya Valiliği’nce Çevre ve Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’na gereksinim duyulmadığını bildirerek, şu sorulara yer verdi:
Anılan tesis için Kütahya Valiliği’nce verilen ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararının alınmasında, Kütahya’nın vişne ve kiraz merkezi konumundaki Şaphane ilçesinde yaşayan vatandaşlarımızın tepkileri dikkate alınmış mıdır?
Bakanlığa ait olan ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararını verme yetkisi, ÇED Yönetmeliği’nin 5’inci maddesi gereğince Kütahya Valiliği’ne devredilmiş midir? Devredildi ise yetki sınırları ve devredilme tarihi nasıldır? Anılan tesis yetki sınırları kapsamına girmekte midir? Kütahya Valiliği’nce verildiği belirtilen ‘ÇED raporu gerekli değildir’ kararı, hangi bilimsel bulgulara dayanılarak verilmiştir? Anılan tesis projesinin olası çevresel etkilerine karşı ne tür önlemler alınmıştır? Bu önlemler ÇED Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerinde belirtilen kriterlere uygun bulunmuş mudur? Anılan proje ile çevreye verilecek muhtemel zararların önlenmesine yönelik olarak hangi yazılı taahhütler alınmıştır?
ÇED Yönetmeliği gereğince, anılan proje ile ilgili inceleme değerlendirme sürecinin başladığı ve ÇED raporunun halkın görüşüne açıldığı bakanlığınız ve valilik tarafından halka hangi yollarla duyurulmuştur? Bu konuda bölge halkının bilgilendirilmediği iddiaları doğru mudur? Anılan projeye Kütahya Valiliği’nce verilen karardan sonra proje ile ilgili ne tür işlemler gerçekleştirilmiş ve projede hangi aşamaya gelinmiştir?

Mühendis vekilden uyarı

Haberin Devamı

Şaphane’de kurulmak istenen sülfürik asit tesisinin çevreye verebileceği zararları yazmıştık.
Bilim adamlarının, “Asit yağmurlarının doğaya vereceği tahribat Gediz’le İzmir’e kadar ulaşır” uyarılarını duyurmuştuk.
Firma kararlı, yolunda yürüyor.
Çevre Bakanlığı ise Bayındırlık’ın içinde şu sıralar kaybolmuş durumda.
O nedenle, “İnsan sağlığını, doğayı katleden tesisi affetmeyiz” açıklamasını yapan yok.
Endişeli bekleyiş sürerken, Şaphaneyi sevenler, doğal güzelliklerin korunmasını isteyenler boş durmuyor.
Seslerini sosyal paylaşım sitelerinde duyuruyor. Çevrecilerden destek istiyor.
Vekillerin, yöneticilerin kapısını aşındırıyor.
En son müracaat ettikleri AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy.
Aksoy durumun farkında.
Milletvekili Dr. Soner Aksoy yaptığı açıklamada, “Sülfürik asit tesisi ve Gediz’deki akü fabrikasının çevreye, doğaya ve insan sağlığına zarar vermesini kabul edemeyiz. Herkes çevreyi, doğayı ve insan sağlığını korumak için tedbirler almak zorunda. Almayanlar, en ağır cezalara çaptırılacak” dedi.
¡¡¡
Mühendisliğinin yanı sıra sosyal konuları da yıllarca dile getiren milletvekili Aksoy, kendine yakışan tavrı sergiledi.
Tarım dünyasının içinden gelmiş olan ziraat mühendisi MHP Milletvekili  Prof. Dr. Alim Işık ile AK Parti Milletvekili makine yüksek mühendisi Soner Aksoy’un bu işin peşini bırakmayacağına eminim.
Umarım kentin diğer milletvekilleri de vekili olduğu halkın sağlığını düşünür ve Şaphane’de asit yağmurlarına izin vermez.

BİR MEKTUP

Haberin Devamı

Koyda balık çiftliği istemiyoruz

Sevgili İbrahim kardeşim,
Gazetelerimizde Balıklıova’daki balık çiftliğini görmezden gelen üst düzey bir bürokratla ilgili haberler yer aldı. Anladığımız kadarıyla bürokrat görevini yerine getirmediği için yargı önünde hesap verecek. Balıklıova Körfezi’nde, Manal Koyu açığında ama çok yakınında, güzelim denizi berbat eden bir başka “korunup kollandığını” düşündüğüm balık çiftliği daha var. Onun da bu güzel koydan, bir başka bürokratın başını yakmadan tez elden gitmesi gerekiyor. Çünkü koyda kirlilik son aşamasına ulaşmış durumdadır. Bilgine sunarım. ? Lütfü DAĞTAŞ

ÇEVRECİLERE ÇAĞRI

Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve resimleri bize iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de...
İbrahim Irmak Tel: 0533 414 24 57 / cevreciiirmak@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları