Gürpınar’daki dostlarınıza yardım için bir tık yeter

Gürpınar Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi, kangurum ve petburada alışveriş siteleriyle birlikte bağış kampanyası başlattı.

Sitelerde mama, tasma, temizlik malzemeleri, hayvan taşıyıcıları gibi petlere yönelik çok ürün satılıyor. İsteyen, Gürpınar Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ulaştırılmak üzere bu sitelerden alışveriş yapabilir. Ürünleri her iki site barınağa teslim ediyor.

Gürpınar Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi 2003 yılında kuruldu. Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği’nin (DOHAYKO) Gürpınar şubesi de 2006 yılından beri bu merkezi iyileştirmek için çalışmaya başladı. Yöredeki hayvanların toplanıp kısırlaştırılmasını, aşılanmasını, küpelenerek alındıkları yerlere geri bırakılmasını, her sene aşılarının tekrarlanmasını, hasta, sakat ve yaralı hayvanların merkezde tedavi ettirilmesinı ve sonra yaşayabilecekleri yerlere bırakılmasını sağladılar.

Kısırlaştırma ve rehabilitasyon amacıyla inşa edilmiş merkez, zamanla barınak haline de dönüştü. Evlerinden atılmış cins köpeklerin sayısı gittikçe arttı. Bugün 150 hayvanı barındıracak durumdaki merkezde 400’den fazla köpek ve 30 kedi yaşıyor. Tabii merkezde çalışanlar hepsine yetişmekte çok zorlanıyor. Hayvanlar da rahat edemiyor. DOHAYKO Gürpınar ve Gürpınar Belediyesi Hayvan Barınağı Basın Sorumlusu Kebire Bozkurt, en çok gönüllülere ihtiyaç olduğunu söylüyor: "1-2 senedir bağlı olan pek çok hayvan dolaştırılmayı, altlarının temizlenmesini bekliyor. Yemek olsa dağıtım yeterli olunmuyor. Suları olduğu halde her hayvanın su kabı yok. Merkezin en büyük eksikliği, gönüllülerin azlığı."

ALINAN ÜRÜNLER BEDELSİZ BARINAĞA ULAŞTIRILIYOR

Barınak yaşantısına çok uygun olmayan mekanın daha konforlu hale gelmesi için Gürpınar Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi yeni bir proje başlattı. Migros’un alışveriş sitesi kangurum.com ve hayvanlara yönelik bir site olan petburada.com ile ortak bağış kampanyası düzenlendi. Barınaktaki kedi ve köpeklere yardım etmek isteyen hayvanseverler bu sitelerden mama, tasma, temizlik malzemesi vb. ürünleri indirimli alarak barınağa bağışta bulunabiliyor. Bağışlanan ürünler, iki site tarafından doğrudan Gürpınar Barınağı’na yollanıyor.

Bozkurt, bu çalışmayla barınaklara gelemeyen ama bağış yapmak isteyenlere ulaştıklarını söylüyor: "Malzemeleri tek tek adreslerinden alarak barınağa ulaştırmak zor oluyordu. Bu siteler işi çok kolaylaştırıyor. Her iki site de ürünleri bedelsiz olarak Gürpınar Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ulaştırıyor. Ayrıca petburada.com barınaklar için sattığı malzemelerde indirim uyguluyor, bu da bize destek sağlıyor."

Sitelerde bağışla ilgili sistem çok rahat çalışıyor: www.kangurum.com sitesinden bağışta bulunmak için ücretsiz üye olmak gerekiyor. Ardından ana sayfada barınaklar için bulunan butonu tıklıyor, yollamak istediğiniz malzemeleri belirliyorsunuz. Malzemeler ertesi gün barınağa teslim ediliyor. Petburada.com’da da barınaklara yardım bölümüne giriyor, ürün siparişi veriyorsunuz, ay sonunda siparişler toplu olarak ulaştırılıyor.

SIRADA GÖNÜLLÜ ANNE-BABALIK VAR

DOHAYKO Gürpınar şubesinin başka kampanyaları da devam ediyor. Bunlardan biri kulübe kampanyası. Bu kampanyayla merkeze bir ayda 48 yeni kulübe yaptırılmış. Hayvan sahiplenmek isteyen ama koşulları uygun olmayanlar için yakında "hamilik projesi" hayata geçecek. Yapımı süren www.dohaykogurpinar.com’da barınak sakinleriyle ilgili bilgi olacak, hayvanseverler istediklerini sahiplenecek ve onun bakım masrafını üstlenecek. Şu an hasta olan ve tedavileri yaptırılamayan birçok köpeğin tedavi masrafları için de yeni bir kampanyanın hazırlıkları sürüyor.

ACİL İHTİYAÇLAR

Merkezin mama, ilaç ve tasmalara ihtiyacı var. Ayrıca gönüllü ve düzenli destek verecek veterinerlere, gönüllü tedavi yapacak kliniklere, yemek pişirebilmek için sanayi tipi iki adet yer ocağına, ambulans görevi görebilecek ve yemek dağıtımı yapılabilecek araçlara acil ihtiyaç duyuyorlar.Hakan GENCE

Köpeklerde kemik kanserleri

Çok yaygın olmamakla birlikte özellikle büyük ırk köpeklerde daha çok görülen ve çoğu kez şiddetli seyreden önemli bir hastalık grubu. En sık karşılaşılan kanser tipi osteosarkoma. Osteosarkoma, köpeklerde görülen kemik kanserleri içinde yüzde 80 ile ilk sırada yer alıyor. Bunun dışında kemik doku kanserleri kondrosarkoma, fibrosarkoma ve sinoviyal hücre karsinomaları da köpeklerde görülebiliyor.

Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kanserlerinin en çok görüldüğü köpek ırkları Great Dane (Danua), Saint Bernard, Mastiff, Greyhound, Great Pyrenees, Newfoundland, Bernese Dağ Köpeği ve Irısh Wolfhound gibi büyük ırklar. Rottweiler, Labrador, Golden Retriever, Doberman ve Boxer köpeklerde de kemik kanserleri her gün artıyor. Küçük ırk köpeklerde ve kedilerde kemik kanserlerine çok nadir rastlanıyor. İstatistik verilere bakıldığında erkek köpeklerde dişi köpeklere kıyasla daha fazla kemik kanseri görülüyor.

Kemik kanserlerinin belirtileri hastalığın yerleştiği bölgeye ve yere göre farklılaşıyor. Özellikle osteosarkomaların en çok yerleştiği bölge, ön ve arka bacaklardaki dize ve dirseğe yakın kemik dokuları. Kanserin yerleştiği kemiklerde çok sık olarak belirgin bir şişkinlik oluşuyor. Kemik tümörleri çoğu kez eklemlerde ağrıya sebep oluyor ve buna bağlı olarak köpeğin kanserli kemik dokularının bulunduğu ayağı topallıyor.

Kemik kanserlerinin teşhisi, bu belirtiler ve radyografi bulguları ışığında, şüpheli kemik dokularının biyopsi örneğinin patolojik incelemesi sonucunda konuluyor.

Son derece hızlı ve hırçın bir şekilde ilerleyen ve diğer dokulara metastaz (yayılma) yeteneği çok yüksek olan kemik kanserleri, aynı oranda yoğun ve kapsamlı tedavi gerektiriyor. Özellikle osteosarkoma teşhis edilen kol veya ayak çoğu vakada cerrahi müdahale ile kesiliyor (amputasyon). Sonra kemoterapi tedavisi uygulanabiliyor. Kemik kanseri teşhis edilmiş köpekler, erken teşhis, uygun tedavi ve bakım-beslenme yöntemleri ile ortalama 1-4 yıl kadar daha yaşayabiliyor.

Pako pano

Yanda gördüğünüz dünya tatlısı bebeklere yuva arıyoruz. Tel: 0535 287 38 37.

Lisa, yeni bir yuva arıyor. O, altı aylık dişi bir Terrier. Aşıları tamam. İlknur Sara Koparal. Tel: 0506 298 07 52. ilknurskoparal@yahoo.com.tr

Bizim labrador doğum yaptı ve 8 yavrumuz hayatta kaldı. Bu yavrulardan bazılarına yuva bulabildik. Ama şimdi elimizde çok güzel 2 oğlumuz ve simsiyah bir kızımız kaldı... Onlara çok acil iyi birer ev bulmamız gerekiyor ki, bu en güzel zamanlarını yeni sahipleriyle geçirsinler. Aydan Üstkanat, aydanustkanat@ttmail.com
Yazarın Tüm Yazıları