TEOG kaldırıldı mı? 2018'de TEOG olacak mı?

Güncelleme Tarihi:

TEOG kaldırıldı mı 2018de TEOG olacak mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2017 10:07

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG’u kaldırılmasına yönelik sözleri pek çok öğrenci ve velinin kafasında soru işareti bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir televizyon programında 'TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı.' ifadelerini kullandı. Peki TEOG kaldırıldı mı?

Haberin Devamı

TEOG'un akıbeti son günlerin en çok konuşulan konusu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeden önce söylediği 'TEOG’u artık yanlış buluyorum, kaldırılması lazım' şeklindeki sözleri hem veliler hem de öğrencilerin kafasında soru işareti bıraktı. Peki TEOG kalktı mı? 2018 yılında sınav yapılacak mı?

Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeden önce basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündeme taşındı. TEOG sisteminin kaldırılarak liselerin kendi sınavını kendilerinin yapması gerektiğini ifade eden Erdoğan, konunun detaylarını paylaştı.

TEOG KALKIYOR MU? "LİSELER KENDİ İMTİHANLARINI KENDİSİ YAPAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü katıldığı bir televizyon programında TEOG ile ilgil görüşlerini paylaştı. Sınavın kaldırılması ve yerine daha uygun bir sistem getirilmesi gerekliliğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreçle ilgili yeni söylemlerde bulundu. İşte, Cumhurbaşkanının ABD ziyareti öncesinde yapmış olduğu TEOG açıklaması;

"Dün sayın başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük. Uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Ve bu konuda sayın başbakan ile dün mutabakatımız oluştu. Temenni ediyorum ki hemen süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek. Bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın okul derslerine yönlenmesinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, orta kısımları bitirdikten sonra liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu, okullarda atılacak adımlardır.

Gidecekleri liselere yönelik, gidecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Ve bu liseler, özellikle milli eğitimin kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, bir fen lisesine mi gidecek, düz liseden Anadolu lisesine mi gidecek, bu liseler kendi imtihanları kendi yapar. Ve bu sorular MEB tarafından hazırlanır. Ama o sınavlar yapılırken MEB’in kontrolü altında yapılır.

Çocuklarımız TEOG denen, ciddi manada sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçten inşallah çocuklarımızı kurtarırız diyorum."

SOSYAL MEDYAYA KONU OLDU

TEOG’un kaldırılmasına yönelik haberler sosyal medyaya da konu oldu. Sınavın kaldırılmasını destekleyen de vardı, öğrencilerin kobaya döndüğünü söyleyen de. İşte sosyal medyadan TEOG yorumları:

Ali KOÇ‏ @alikoc_fide
TEOG'u kaldırma kararı doğru ama mahalle okullarını güçlendirecek bir eğitim reformu ile desteklenmezse istenilen sonuç alınamaz.

Can Yılmaz
TEOG berbattı ama en azından sınavdı. "Hamili kart yakınımdır" günlerine dönersek, sıradan vatandaş kaliteli okulu anca rüyasında görür.

Nazgul_tr‏ @nazgul_tr
TEOG'u getirenler Teog'dan memnun değil. Öğrenciler kobay oldu. Bir sistemle başlayan çocuk aynı sistemle mezun olamıyor. Yazık !

Merve 🦋‏ @mrvdag5
Şimdi #teog kalkacak yerine girmek istediğin lisenin sınavına gireceksin bunun üniversite sınavlarına uygulanması gerekmiyor mu ?

Veys‏ @vys_krc
Oğlum bu sene 8. sınıfa geçti ve TEOG için yıl boyu kursa gitti hedefimiz Fen lisesiydi, e ne olacak şimdi dayısı olanlar mı gidecek Fen'e? 

Servet Özdemir #EGT‏ @servetozdemir87
TEOG kaldırılırken eğitimde bütünlük gözden kaçırılmamalı nitelikli bir öğretmen eğitimi politikası geliştirilmeli, denetim sistemi güçlenmeli 

ş.‏ @hstymdktr
TEOG kaldırılıyormuş ,darısı YGS - LYS - KPSS 'nin başına ..

Pelin‏ @0u11
#Teog kaldırılacakmış. Biz girdik artık neye yarar ki. Hem de en kötü yılında yüzdelikler uçtu. %1 le fen lisesini kaybettim. 

Dr. Devrim Akgündüz‏ @DevrimAkgunduz
Okullarda #STEM eğitimi yaparken en çok karşıma çıkarılan konu: #TEOG

Tülin Otbiçer Acar *‏ @totbicer
#teog kaldırılacakmış.15 yıldır ben hangi ülkede yaşıyordum acaba?

aylak adam @evousei
Öğrencilerim yana yakıla beni arayıp TEOG kaldırıldı mı diye soruyorlar. Kaldırıldı desem bayram havası oluşacak öyle bir beklenti fjfhfjfk

Abdullah Tokuş @kekeme_filozof
TEOG kalksın kalkmasına da.... Ama, fakat, lâkin, gel gör ki gibi bağlaçları devre dışı bırakacak bir çözüm geliştirilmeli.

Erhan Erkut‏ @ErhanErkut
Bu yil 8.e baslayan bircok öğrenci gecen yıl TEOG hazırlığı yaptı. Binlerce aile TEOG performansına göre orta okul seçtiler. Hepsi tepetakla

TEOG SÜRECİ BU SÖZLERLE BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma akşamı katıldığı özel bir söyleşide kritik açıklamalarda bulundu. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi olan (TEOG) hakkında önemli açıklamalar yapan Erdoğan, TEOG sistemini istemediğini ve bunun yanlış olduğunu sözlerine ekledi. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG hakkındaki görüşü

Haberin Devamı

Her yıl yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin girdiği, liselere girişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı televizyon programında “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı” sözleri, velileri ve eğitimcileri meraka düşürdü. İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konu hakkındaki açıklamaları;

"Şu anda tabii yine milli eğitimde bazı eksiklerimiz yok mu? Var. Bunları da aşacağız. Mesela en büyük eksiklerden bir tanesi, bugün arkadaşlarım söyledi, çünkü ben talimatım verildiği zaman bu talimatın biteceğini biliyordum. Mesela ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin. Bindirilmiş kıtalara dönüyoruz. Olmaz. Bir de ister istemez anneler babalar ne yapıyor? 'TEOG sınavı, çocuğumu kursa göndereceğim.' Bunlardan artık bizim sıyrılmamız lazım. Yapmamız gereken şey nedir? Bir, okullardaki seviyeyi yükseltmek.

Haberin Devamı

TEOG kaldırıldı mı 2018de TEOG olacak mı

Başbakanlığım döneminde de bunun talimatını verdim. Hafta sonlarında biz bazı okullarımızda Milli Eğitim'in kendi öğretmenleri vasıtasıyla takviye dersleri verelim. Bu öğretmenlerimize bunun karşılığında da bir bedel ödeyelim. Hem öğretmenlerimiz bunun karşılığında da 3-5 kuruş daha fazla bir imkan elde etmiş olur hem de bu takviye kurslarına gelmek isteyen öğrenciler gelir, seviyelerini daha da yükseltirler. Öyle gidip 'Birilerine imkan sağlayalım, avanta sağlayalım?' Böyle bir şey olmayacak. Bunu da Nabi Bey'in döneminde başlattık. Bunun şimdi yine aynı şekilde yürümesi lazım. Durup dururken birilerini ihya etmenin anlamı yok. Kendi öğretmenlerimiz bize yeter. Devlet olarak da bizim devletimiz bunu karşılayacak güçtedir. Hiç birilerini abad etmenin, ihya etmenin yolu da yok."

Haberin Devamı

BAŞBAKANIMA BİR KERE SÖYLERİM BİTER

(TEOG’un kaldırılmasına yönelik süreç konusunda) Kaldırılacak hemen, kaldırdık, bitti. Bunun kararını verecek olan hükümettir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu Bakanıma, Başbakanıma bir kere söylerim olur biter. Ama ben Sayın Bakan’a söyledim, yarın zaten Sayın Başbakanımızla da burada görüşmem var, kendisiyle bunu paylaşacağım. Bak böyle böyle. Hafta başı bu böyle başlamış veya önümüzdeki hafta devam edecek, bu konuda artık kararı kesinlikle süratle alalım Başbakanım, bunlardan kurtaralım bu ülkeyi. Biz artık böyle ilkel bir durumda değiliz, o geçmişte kaldı, neler çekti bu ülke yetti artık. TEOG’la işi zorlaştırıyoruz, ne lüzumu var. Farklı bir okula mı gitmek istiyor o okulun kendi imtihanına girer. İşin en rahatı da o.

Haberin Devamı

EĞİTİMCİLER KONU HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİ DİLE GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren TEOG’un kaldırılması isteği eğitim camiasında tartışmalara neden oldu. TEOG kalkarsa yerine nasıl bir sistem geleceği soru işaretleri doğururken eğitimciler, özellikle köklü okullara giriş konusunda endişelerini dile getirdi. TEOG’un kalkmasının yararlı olacağını söyleyenler bulunduğu gibi, sistemi değiştirmedikten sonra sadece sınavın kaldırılmasının çözüm olamayacağını belirtenler de oldu. Eğitimciler özellikle ‘şişirme not’ tehlikesine dikkat çekti. Peki TEOG’un yerine nasıl bir sistem getirilebilir? Yeni sistemin adil olması için yapılması gerekenler neler? Eğitimciler yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!