Sağlık Bakanı’ndan Zika virüsü açıklaması! Zika virüsü nedir, belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanı’ndan Zika virüsü açıklaması Zika virüsü nedir, belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 10:03

Tüm dünyayı büyük bir paniğe sevk eden Zika virüsü ile alakalı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan açıklama geldi. Müezzinoğlu, Zika virüsü ile alakalı gelişmelerin yakından takip edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Öte yandan hastalığın görüldüğü ülkelere gidecek olan vatandaşlar için Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinden bilgilendirme yapıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz gün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı bütçesi ile alakalı sunum yapan Bakan Müezzinoğlu, bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda Zika virüsüne de değindi. Virüsün aktivitesinin yakından takip edildiğini söyleyen Bakan Müezzinoğlu, Zika virüsü ile alakalı gerekli önlemlerin alındığının altını çizerek, hastalıkla alakalı Mikrobiyoloji Referans Laboratuarımızda tanı koyabilecek kapasiteye sahip olduklarını ifade etti.

ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?

İlk kez 1947 senesinde Uganda’nın Zika ormanlarında bulunan maymunlarda görülen Zika virüsü, 2015 senesinin Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılmış ve Brezilya’da ilk belirtileriyle ortaya çıkmıştır.

Zika virüsü ile alakalı araştırma yapan uzmanlar Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısının virüsler alakalı güçlü bir ilişki olduğunu kaydediyor.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre şu ana kadar Zika virüsü taşıyan 51 bebek hayatını kaybetti.

ZİKA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zika virüsünün başlıca görülen belirtileri şunlardır;

- Yüksek ateş,

- Gözlerde kızarma,

- Kusma,

- Vücutta oluşan döküntüler,

- Baş, kas ve eklem ağrısı.

Ancak uzmanların yaptığı araştırmalara göre virüsü alan insanların bir çoğunda hastalık belirtilerini göstermiyor ve kişi de rahatsızlanmıyor. Öte yandan Zika virüsünün kan nakli, perinatal ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabiliyor.

ZİKA VİRÜSÜNÜN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER HANGİLERİ?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre 13 ülkede görülen Zika virüsü özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ediyor. Öte yandan virüs Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ve  Orta Amerika'da da görülüyor. Uzmanlara göre virüs riski 2010 senesinden bu yana 30 kat arttı.

Zika virüsü ile alakalı açıklama yapan Brezilya yetkilileri ise ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğu bilgisini verdi.

ZİKA VİRÜSÜNE KARŞI NE GİBİ ÖNLEMLER ALINIYOR?

Uzmanlar Zika virüsünden korunmak için hastalığın görüldüğü ülkelerdeki halkın sivrisinek ısırıklarından korunması gerektiğini söylüyor. Öte yandan kadınların hamile kalması da Zika virüsünün bulaşmasında önemli bir etken.

Haberin Devamı

ZİKA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Bilim adamları Zika virüsü ile alakalı aşı testlerine 2 yıl içinde başlanacağı bilgisini verirken, aşının ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlanmasının 10 yıl alabileceğini kaydediyor.Şu anda Zika virüsünün herhangi bir tedavisi bulunmuyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!