Erdoğan’dan adli yıl açılışı mesajları: 85 milyon ‘İşte benim Anayasam’ demeli

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan adli yıl açılışı mesajları: 85 milyon ‘İşte benim Anayasam’ demeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2023 07:00

Yargıtay Başkanlığı’ndaki adli yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimiz yeni bir anayasayı, anasının ak sütü gibi hak etti. 85 milyonun tamamının sahipleneceği ve ‘İşte benim anayasam’ diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor” dedi ve özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

- “HUKUK DEVLETİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ: Hukuk devleti hepimizin ortak hedefi ve kırmızı çizgisidir. Adalet hizmetlerinde kaliteyi yükselterek ve yargıya olan güveni artırarak, toplumdan gelen serzenişlerin önüne geçmek hepimizin görevidir. Hiçbir vatandaşımız adliye kapısının adalet kapısı olduğundan şüpheye kapılmamalıdır, orada hakkını huzuru kalple aramalıdır. Bunun için hukukun üstünlüğü ilkesinden asla taviz veremeyiz. Adaletin tecellisini kolaylaştırmak amacıyla bundan sonra da sizlerle daha yakın işbirliği içinde çalışacak, ortak akılla hukuk devletini güçlendireceğiz.

- REFORMLARI YAPACAĞIZ: Önümüzdeki dönemde ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay da dahil olmak üzere, yargı kurumlarının çalışma usullerinde ihtiyaç duyulan reformları yapacağız. UYAP sistemini yapay zekâ destekli şekilde geliştirme çalışmalarımız ise devam ediyor. Dijital Dönüşüm Ofisi’miz ile TÜBİTAK işbirliğinde yürüyen projemizin hizmete girmesiyle davaların sonuçlanma süresi daha da kısalacak. Hâkim ve savcı yardımcılığı müessesiyle adalet teşkilatımızın insan kaynağının çok daha vasıflı yetişmesini hedefliyoruz. Bu önemli yeniliği, 2023 yılı sonunda planladığımız sınavla hayata geçiriyoruz. 

Haberin Devamı

- AVUKAT TUTMA ZORUNLULUĞU: Avukatların mahkeme faaliyetlerine katkısının da arttırılmasında fayda görüyoruz. Kademeli şekilde belli davalar için avukat tutma zorunluluğu getirilmesi gibi birtakım yeni uygulamalar üzerinde hep birlikte çalışabiliriz. Türkiye Yüzyılı’nı sadece ekonomik, siyasi, askeri ve diplomatik değil ‘adaletin de yüzyılı’ yapmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

- MAKUL SÜREDE ADİL KARAR: Yargıtay’dan istinafa ve ilk derece mahkemelerine varıncaya kadar milletimizin yargıdan beklentisi ‘adil kararın makul sürede verilmesi’dir.

- VAADİMİZ BİRİNCİ SINIF BİR ANAYASA: Darbe anayasasının gölgesinde ‘Türkiye Yüzyılı’ konuşmayı, ülkemiz ve demokrasimiz için zül addediyoruz. İstiklal ve istikbali için bu kadar ağır bedeller ödemiş milletimizin yeni bir anayasayı, anasının ak sütü gibi hak ettiğine inanıyoruz. Milletimize vaadimiz olan birinci sınıf demokrasi, birinci sınıf ekonomi ve birinci sınıf özgürlüklerin tamamlayıcı, birinci sınıf anayasa olacaktır. 85 milyonun tamamının sahipleneceği ve ‘İşte benim anayasam’ diyerek baş tacı edeceği bir metni artık milletin takdirine sunmamız gerekiyor. Siyasi partilerimizi, yüksek mahkemelerimizi, üniversitelerimizi, devlet kurumlarımızı, barolarımızı, meslek kuruluşlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi ve milletimizin her bir ferdini bu sürece katkı vermeye ediyorum. Meclis’in açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya kavuşturmak için girişimlerimizi tekrar başlatacağız.

Haberin Devamı

- SOSYAL MEDYA MAHKEMELERİ: Adalet ancak mahkeme salonlarında tecelli eder. Sokağa, televizyon ekranlarına ve sosyal medya mecralarına taşınan adalet, hukuka olan güveni zedeler ve zamanla yok eder. Eline mikrofonu veya klavyeyi alan birilerinin mahkeme kararlarını kendi arzuları ve ideolojik aidiyetlerine göre eğip bükerek yorumlaması, hatta hüküm vermesi doğru değil. Günümüzde sayıları giderek artan ‘sosyal medya mahkemelerini’ toplumumuzun birliği, dirliği, huzuru ve iç barışı açısından büyük bir tehdit ve tehlike kaynağı olarak görüyoruz.”

AKARCA: YARGI YENİDEN YAPILANMALI

- Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca adli yıl açılış töreni konuşmasında, yapay zekaya dayalı gerekçeli karar yazımı için hazırlıkların sürdüğünü açıkladı. Akarca özetle şöyle dedi: “Demokrasimizi güçlendirecek, insan haklarını daha çok koruyacak, hukuk devletini geliştirecek ve darbe döneminin izlerini silecek yeni bir anayasa arayışını destekliyoruz. Karşılaştırmalı hukukta genellikle ülke başsavcılığı sistemi mevcut olup özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi gereği adli makamlar arasında denkliğin de tesisi gerekir. Tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı olarak yeniden yapılandırılmalıdır.”

Haberin Devamı

SAĞKAN’DAN ELEŞTİRİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da konuşmasında adli yardım hizmetlerinde yüzde 10 KDV uygulanmasını, adli yardım ödeneğinin yüzde 2’den 3’e çıkarılmasına rağmen bu artışın yansıtılmamasını ve zorunlu avukatlara soruşturmalarda ödenen 964 liralık ücreti eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!