Güler Hanım’ı yakalamaya çalışmak bayağı bir iştir

SABANCI Holding’in CEO’su Ahmet Dördüncü, bu görevindeki bir yılını değerlendirdi.

Dördüncü, öncelikle Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yla çalışmanın hem keyifli, hem zor olduğunu belirterek, "Güler Hanım hep bir adım öndedir. Kendisini yakalamaya çalışmak bayağı bir iştir" dedi.

TÜRKİYE’nin dev kuruşlarından Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, yeni görevinde bir yılı geride bırakırken hayatını, şu andaki Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile tanışmasını ve CEO’luk koltuğuna oturmasının öyküsünü Hürriyet’e anlattı. 1986 yılı sonunda Kordsa’da ihracat müdürü olarak Sabancı Topluluğu’na katılan Ahmet Dördüncü, grubun Yönetim Kurulu Başkanı olan Güler Sabancı ile çalışmanın çok keyifli, ama bir o kadar da zor olduğunu söylüyor. 20 yıldır Güler Sabancı ile çeşitli kademelerde birlikte çalışan Sabancı Holding’in /images/100/0x0/55ea6159f018fbb8f87c2d1dCEO’su Ahmet Dördüncü, "Güler Hanım’ın hep bir adım önde olduğunu hissederim ve ’Niye ben bunu yapamıyorum’ derim. Bir şekilde hep bir adım öndedir. Onu yakalamaya çalışmak bayağı bir iştir" diyor.

GÜLER HANIM, DİNLEYEN İNSAN: İşlerin gerektirdiği şekilde dönem dönem Güler Sabancı ile her gün görüştüklerini söyleyen Ahmet Dördüncü, Güler Hanım ile çalışmanın aslında çok keyifli olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Çünkü, dinleyen bir insan. Hem fikir olur, olmaz, o ayrı konu, ama dinler. Tartışır, fikirlerini çok açık söyler. 20 yıla dönüp baktığımda Güler Hanım’ın hep bir adım önde olduğunu hissederim ve ’Niye ben bunu yapamıyorum’ derim. Bir şekilde bir adım öndedir. Onu yakalamaya çalışmak bayağı bir iştir. Aynı zamanda çok keyiflidir, ama çok kolay bir iş değildir. Çok mükemmelliyetçidir. O’nun tarif ettiği mükemmelliği ve beklentilerini çok iyi anlayabilmek, çok iyi yönetebiliyor olmak lazım. Size çok fazla perspektif açar. Benden küçük olmasına rağmen geçmişte bana çok önemli perspektifler açmıştı."

HIRS-BECERİ DENGESİ UYARISI: Daha önce Kordsa’da birlikte çalıştıkları dönemlerde Güler Hanım’ın söylediği İngilizce bir sözü kendisine ilke edindiğini belirten Dördüncü, şunları söylüyor: "Bu sözü şöyle toparlayabilirim, ’Tanrı size neleri yapabileceğinizin ve neleri yapamayacağınızın bilincini versin. Bunun dengesini kurun’. Hırslarınız, kabiliyetinizin ve becerilerinizin ötesine gitmesin, bu dengeyi muhakkak çok iyi kurun. O zamanlar kimbilir gözüne nasıl görünüyordum. Çok hırslıyım. Ama bu hırsın altını dolduracak donanımım var mı diye de kendimi çok sorgularım.."

SABANCI’YA 1986’DA KATILDIM: Ahmet Dördüncü’nün yolu 1986’nın sonunda Sabancı Holding ile kesişmiş, Dördüncü, Güler Sabancı ile tanışmalarını şöyle anlatıyor: "Güler Hanım, Kordsa Genel Müdürü olarak atanmıştı ve organizasyon yapısını yeniden gözden geçiriyordu. O dönemde şimdi Otomarsan’da çalışıyordum. Kordsa İhracat Müdürlüğü teklif edilince kabul ettim. Güler Hanım’la 86 sonunda görüştük. 87’de Kordsa’da başladım. 98 yılında Güler Hanım bana Güney Amerika’daki işlerin başına gitmemi teklif etti. Karar verme aşamasındayken beni çağırdı ve ’Senin bana bir cevap borcun var’ dedi. Ben de ’Evet’ dedim. ’Şu ana kadar gelmediysen demek ki kabul ediyorsun" dedi ve bu görev için Brezilya’ya gittim. 5 yıl kaldım."

Erken kalkarım mutlaka spor yaparım

"Ben
çok tipik bir sabah insanıyım. Sabahları 05.30’da kalkarım" diyen Ahmet Dördüncü, sabahları mutlaka spor yaptığını söylüyor. Dördüncü, bir iş gününü nasıl geçirdiğini şöyle özetliyor: "İşe saat 7.30 gibi gelirim. Bu saatler benim en çok kendimi iyi hissettiğim saatler. 8.30’da normal çalışma temposu başlar. Genelde akşam 18.30’lara kadar sürer. Sonra da bir saat günü değerlendiririm."

Sakıp Bey’in kaybından sonra grubun travma geçirmesi normal

SABANCI Holding’in CEO’su Ahmet Dördüncü, Sakıp Sabancı’nın vefatı sırasında yurtdışındaki görevini sürdürüyormuş. Dördüncü, Sakıp Bey gibi 38 yıllık efsane bir liderin kaybından sonra grubun geçirdiği travmayı da çok normal karşıladığını belirtiyor. Dördüncü, "Tüm şirketlerimizin bütün çalışanlarımız hepimiz şok geçirdik. Daha sonra grupta yaşanan gelişmeleri ben bir sorun ya da problem olarak görmüyorum. Böyle karizmatik bir kişiyi kaybetmenin ardından belki de en az şekilde yaşanabilecek travmayı geçirdi. Bence Güler Sabancı gibi çok donanımlı bir ismi başkan olarak atadı" diye konuşuyor.

Brezilya’da Portekizce ve İspanyolca da öğrendim

GÜNEY
Amerika’daki iki fabrikadan sorumlu olarak Brezilya’da 5 yıl geçirmenin kendisini hem profesyonel hem de kişisel anlamda geliştirdiğini vurgulayan Ahmet Dördüncü, "İngilizce ve Almanca biliyordum, ama işlerin yürümesi için 45 yaşından sonra Portekizce ve İspanyolca da öğrenmek zorunda kaldım" diyor. Dördüncü, Sabancı kültürü ve iş yapış şeklini oraya taşırken ve hedeflere uygun ilerlemeye çalışırken de epey deneyim edindiğini söylüyor.

Çocuklarım soyadları yüzünden Sabancı’da çalışmak istemedi

Hayattaki
en büyük başarılarından birinin ailesi olduğuna inandığını söyleyen Ahmet Dördüncü’nün 27 yaşında Deniz adında bir kızı ve 24 yaşında Utku adında bir oğlu var. Dördüncü, "İkisi de Amerika’da okudu. Kızım bir reklam şirketinde, oğlum bir uluslararası bankada çalışıyor. İkisi de soyadlarından dolayı Sabancı’da burada çalışmak istemedi. Ben de onların kararlarını saygıyla karşıladım ve çok hoşuma gitti" diye konuşuyor.

Eşimle okul aşkıyız 31 yıldır evliyiz

Ahmet
Dördüncü, aile baskısıyla üniversiteyi Adana’da okumasını sonraki yıllarda büyük bir şans olarak gördüğünü söylüyor. Dördüncü, "Çünkü okulda eşim Sevtap ile tanıştım. Biz okul aşkıyız eşimle. Ben okulu bitirir bitirmez nişanlandık. Bir yıl sonra da evlendik. 31 yıldır evliyiz." Dördüncü, Adana’da üniversiteden mezun olduktan sonra ailesinin de desteğiyle 1975 yılında Almanya’ya master yapmaya gitmiş. Bir yıl sonra evlenince eşi de yanına gelmiş. Sonra doktora çalışmalarına başlamış ve part-time çalışması gerekmiş. 79’da kızı dünyaya gelince eşi çalışamamış. Dördüncü o günleri "Doktora tezim epey ilerlemişti, ama ben kararımı ailemden yana kullandım. Tam gün çalışmam gerekiyordu" diye anlatıyor. Dördüncü, kızının okul çağına gelmesi üzerine de Adana’ya geri döndüklerini sözlerine ekliyor.

Diplomat olmak isterdim

SABANCI
Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, 1953’de İstanbul’da doğmuş. Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin ardından Mannheim Üniversitesi’nde master yapmış. İngilizce öğretim görevlisi ve devlet memuru bir babanın iki çocuğundan biri. Dördüncü, "En büyük idealim hariciyeci olmaktı. Diplomatik kariyer yapmak istiyordum. Maalesef istediğim yeri kazanamadım" diyor.

İstanbul’a çağırdıklarında ’Emin misiniz’ diye sordum

AHMET
Dördüncü, Brezilya’da 5 yıl 1999-2004 yılları arasında topluluğa bağlı yurtdışı şirketlerde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini yürüttükten sonra, 2004 aralık ayında Kuzey Amerika’daki işlerin başına gönderilmiş. Brezilya’dan Amerika’ya taşınmış. Altı ay sonra Temmuz 2004’de yönetim kurlu toplantısı için İstanbul’a geldiğinde Güler Hanım bir ay sonra Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı olarak ağustosta dönmesini istemiş. Dördüncü, "Şaşırdım, henüz Kuzey Amerika’ya yeni gitmiştim. Orada da yapılacak çok işlerin olduğunu düşünüyordum. Sadece ’Eminmi siniz’ diye sordum, Güler Hanım’dan ’Hemde çok eminim’ yanıtı gelince Türkiye’ye döndüm. 2005 Mayıs’ta Sabancı Holding CEO’luğuna getirildim."
Yazarın Tüm Yazıları