Gülçin yazıyor

Gülçin TELCİ
Haberin Devamı

İki genç Erzincan için çırpınıyor

Amerikan-Türk İş Konseyi konferansı için gittiğim Washington'da iki genç dostuma da rastlamak sürpriz oldu. Yıllar öncesinin ‘‘Küçük Ev’’ dizisindeki Laura Ingals'ı seslendiren ve şimdi başarılı bir işkadını olma yolunda ilerleyen Cansu Akbel ile ile Selim Kemahlı, ortak bir reklam-tanıtım şirketi kurmuşlar: Case Productions (Case, ikisinin isimlerinin ilk hecelerinden oluşuyor.)

Ve sıkı durun, bu iki pırıl pırıl genç tek bir hedefe kilitlenmiş durumdalar: Erzincan'a Kış Sporları Merkezi kurulması. Cansu ile Selim, konferans programında yer alan bir seminere konuşmacı olarak katılarak Amerikalı işadamlarına projeyi anlattılar. Belediye Başkanı ve Vali Yardımcısıyla birlikte Dünya Bankası, Eximbank, Miga ve Opic gibi finans kurumlarıyla görüştüler, Erzincan'ın sporcu valisi Recep Yazıcıoğlu ile Belediye Başkanı Talip Kaban da bu projeye büyük destek vererek gençleri yüreklendirmiş. Zaten Belediye Başkanı Kaban da Washington'daydı.

350 MİLYON DOLAR

Cansu ile Selim'den projyeyi anlatmalarını istedim: Projenin gerçekleşmesi halinde, Erzincan bugüne dek Türkiye'de örneğine rastlanmayan bir turizm merkezi haline gelecek. Kayak alanından golf sahasına, at manejinden kaplıcalara, hatta spor akademisine uzanan 1500 yataklı komple bir Kış Sporları Merkezi oluşturmak. 350 milyon dolarlık bu projenin 75 milyon dolarını valilik ve belediye karşılıyor. Proje, bürokrasi hazretlerine takılmaz veya siyasilerce engellenmezse, Erzincan'da 12 ay boyunca doğa sporları yapmak mümkün olacak.

Bunları dinleyince Cansu ile Selim'in Türkiye'nin aydınlık yüzü olduğunu düşünmeden edemedim. Şimdi en önemli aşama, projenin DPT Yatırım Programı'na alınması. Projeye finansman sağlanması büyük ölçüde buna bağlı. İnşallah uzun sürmez.

Zekeriya Bey’in CHP'yle flörtü

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, son dönemde ‘‘bürokrat arayışı’’na girdi. DYP ile yaptığı koalisyon döneminde özellikle ekonomi alanında ‘‘CHP'nin bürokratı’’ bulunmadığı gözlenmişti. Baykal, son dönemde yıldızı partisinin oylarının arttığını görünce, ileriye hazırlık olması için şimdiden ekonomi bürokratı aramaya başladı.

Baykal'ın bu arayış içerisinde son dönemde ilişkiye geçtiği isimlerin başında Zekeriya Yıldırım geliyor.

Doğuş Holding'ten ayrılan ve kendi bürosunu yeniden kurmaya çalışan Yıldırım'ın, Baykal'la çok sıkı bir dirsek temasına girdiği söyleniyor.

Eski Merkez Bankası Başkan Vekili Yıldırım, Turgut Özal'ın Rüşdü Saracoğlu'nu Başkan olarak atamasından sonra kendi bürosunu kurmuş daha sonra İstanbul'a giderek Doğuş Holding'e geçmişti.

Yıldırım eski Başkanı Yavuz Canevi ile birlikte İstanbul'da finans kesiminin uzun süre duayenliğini yapmış ama bir-kaç yıldır bu fonksiyonunun giderek azaldığı gözlenmişti.

Yıldırım'ın adı Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde önce Merkez

Bankası Başkanlığı, ardından da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı için geçmiş, hatta bu görevlerle ilgili pazarlıklar yapılmış ama her iki görev de son anda gerçekleşmemişti.

Birara Ankara'da ekonomi bürokrasisine yapılan atamalarda etkin olduğu bilinen Yıldırım'ın ANAP ve DYP'den umudu kesmesi üzerine şimdi de CHP ile dirsek temasına girmesi ilginç bulunuyor.

İstanbul piyasasında Yıldırım'ın artık bürokrat olarak görev yapmayacağı söylenirken, ‘‘CHP'den milletvkili adayı olabileceği’’ belirtiliyor.

Bu arada Yıldırım'ın ‘‘CHP'ye bir ekonomi ekibi’’ oluşturmaya çalıştığı, bunun için Canevi'nin de yardım ettiği de söyleniyor. Ekip oluşturulurken ‘‘Maliye müfettişi’’ ekibinin devreye sokulduğu, Yıldırım'ın şu anda özel sektörde olan müfettiş kökenli eski bürokratlarla ilişkiye geçtiği de söyleniyor. Son dönemde Ceylan İnternational Otel'de Yıldırım'ın, yanında eski bürokratlardan oluşan bir ekiple, Baykal'ın odasında bir toplantı yaptığı da konuşuluyor.

Baykal'ın Zekeriya Yıldırım'ın yanısıra eski Özelleştirme Başkanı Üstün Sanver ile de görüşmeler yaptığı söyleniyor.













Yazarın Tüm Yazıları