Gerilimin ortasında nezaketle dolaştı

MECLİS’te vekiller arasında yaşanan gerginliklere alıştık. Sataşmalar, laf atmalar, ve zaman zaman küfürleşmelerle anılan Meclis, geçtiğimiz pazartesi günü maalesef aynı manzaraya sahne oldu.

Haberin Devamı

Genel Kurul’daki bütçe görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın AB Bakanı Egemen Bağış’a yönelik “Sen bu koltuğa yakışmıyorsun” sözleri vekiller arasındaki tansiyonu yükseltti.
Bardağı taşıran söz
Türkkan, konuşmasını bitirip yerine geçerken, AK Parti sıralarından gelen sataşmalara da parmak sallayarak karşılık verdi. AK Partililer ise bu harekete “parmak sallama” diye çıkıştı. Türkkan’ın “Parmağımı da sallarım başka birşey de” lafı bardağı taşıran son damla oldu. Bu istenmeyen görüntüler nedeniyle Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener, birleşime “tansiyonu düşürme molası” verdi. Türkkan, aradan sonra yanlış anlaşıldığını söylese de Meclis karışmıştı bir kere...
Sukünetle dolaştı
Her neyse, buraya kadar size aktardığım sahneleri zaten az çok tahmin edersiniz. Ancak bu noktada ben, size bir tapınak yazıtından alıntıyla “gerilimin ortasında sukünetle” dolaşan CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in o gün yaptığı konuşmadan bahsetmek istiyorum. Tartışmanın yaşandığı gün Pavey, öyle bir konuşma yaptı ki tüm Meclis adeta ona kilitlendi. Bu sırada Genel Kurul bir anda sessizleşti. Arada birbirleriyle konuşan milletvekilleri bile pür dikkat Pavey’in konuşmasına konsantre oldu.
Sessizlikte saklı
Bu sessizliğin nedeni aslında konuşmadaki ince mesajlarda ve Payev’in etrafına saçtığı pozitif enerjide saklı. CHP’nin yanısıra MHP ve BDP sıralarından da alkış alan Pavey, bir anlamda Meclis’e nezaket dersi verdi. Geçirdiği talihsiz kazanın ardından yaşama sevinci ve dik duruşuyla Zürih Üniversitesi’ne tez konusu olan Pavey gibi kişilerin erkek egemen Meclis’te daha çok temsil edilmesi gerekir. Son olarak, hakaret etmeden ince ince eleştiren Pavey her anlamda alkışı hak ediyor.

Haberin Devamı

Sicili bozuk müteahhite iş yok

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “defolu müteahhite iş yok” dediği çalışmanın ayrıntıları netleşti. Van depreminden sonra çürük bina yapana göz açtırmamaya adeta yemin eden bakanlık bürokratlarının tamamladığı çalışmayla 1 Ocak 2012’den sonra her müteahhide sicil numarası verilecek. Herhangi bir müteahhit bu tarihten sonra “defolu iş” yaparsa bu durum anında siciline işlenecek.
 Malzemeden çalarak cebini dolduran bazı müteahhitlerin canını yakacak olan çalışma ihmallerle anılan ülkemiz açısından reform niteliği taşıyor. Şimdi cezalarla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Mesela kanun ve yönetmelik hükümlerine göre ruhsata ve projeye aykırı olarak bina yapan müteahhidin yetki belgesi 5 yıl iptal edilecek. Yapının can ve mal güvenliğini tehdit etmesi halinde ise bu ceza 10 yıla çıkacak.
Bu anlamda müteahhitler için 1 Ocak 2012 tarihi milat olacak. Ama bununla birlikte zaman kaybetmeden çürük ve hasarlı binaların da elden geçirilmesi gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları