Genel tablo!

BU hafta tanık olduğumuz iki olayı irdeleyelim! Ankara’da oturup Ordu’da yol açmaya çalışan bir Başbakan! Fındık üreticileri yolu kesmiş, Ankara’dan trafiği yönetiyor!

İşin daha da acısı, "yol kesilince ambulanslar bekledi, iki hasta öldü" diyor. Ordu İl Sağlık Müdürü açıklama yapıyor: "O gün ilimizde iki kişi denizde boğularak öldü. Başka bir ölüm yoktur."

Bir başbakan düşünün!.. Ya bilerek yanlış bilgi veriyor, ya da dolduruşa gelip bilmeden konuşuyor.

Biz böylesini Türkiye’de hiç görmedik.

Ankara tüccarlarından Devlet Bakanı Ali Babacan açıkladı: "Merkez Bankası da İstanbul’a taşınacak." Hemen ardından Merkez Bankası bildiri yayınlayıp bu haberi yalanladı. Yarım saat sonra Merkez Bankası Başkanı, "Taşınacağız" demesin mi!

Bunların birbirinden ve dahası kendilerinden haberi yok. Birinin evet dediğine öteki hayır diyor. Her kafadan ayrı ses çıkıyor. Merkez Bankası Başkanı, hükümetten azar işitip iki saatte fikir değiştiriyor.

Merkez Bankası, Cumhuriyet’in önde gelen kurumlarından biridir ve yasaya göre merkezi Ankara’dır. Bunlar ne yapıyor?

İstanbul yeni finans merkezi oluyormuş! Bu bahaneyi kullanıp Ankara’nın içini boşaltma oyunu mu oynanıyor?

KİTAP BAĞIŞLARI

Birkaç gün önce Muş’tan bir e-posta geldi: "İlimiz küçüktür ve kültürel faaliyet açısından çok geri kalmıştır. Bizler, Muş kültür sanat ve edebiyat grubu olarak bu açığı biraz olsun kapatmak istiyoruz. Merkezimizde ciddi bir kütüphane oluşturmaya karar verdik. Bu naçizane çalışmaya destek verir misiniz? Göndereceğiniz birkaç kitapla yeni ufuklar açıp gelişkin bireyler yetişmesine olanak sağlayabilirsiniz. Belki gönlümüzün istediğini yapamayabiliriz ama gücümüzün yettiğini niçin yapmayalım? Bize kitap gönderirseniz mutlu oluruz. Öğretmen Kasım Sığınç. Tel: 0505 234 55 23."

Birikmiş epeyce kitabım vardı. Kasım Bey’i arayıp biraz bilgi aldım. İşi ciddi tuttuklarını anladım... Ve altı koli dolusu 400 kadar kitabı, benim kitaplarımdan da birer adet ekleyerek Muş’a -TNT Ekspres Kargo ile ücretsiz- gönderdim. Tek isteğim, bana bir teşekkür yazısı göndermeleriydi.

Önceki gün Muş’tan yine mesaj geldi. Kitaplar ulaşmıştı. Teşekkürlerini iletiyorlardı.

* * *

Burada benim de TNT Ekspres Kargo Şirketi’ne toplum adına bir teşekkürüm olacak. Bu kuruluş göndereceğiniz kitapları, ansiklopedileri, dergileri evinizden alıyor, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile işbirliği içerisinde bunları Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara ve kütüphanelere ücretsiz olarak dağıtıyor. Kitapların temizlenmesi bile onlara ait.

Öncelik Güneydoğu il ve ilçelerine, köy ve varoş okullarına.

Burada size TNT’nin telefon numarasını bir kez daha veriyorum. Evinizdeki, işyerinizdeki fazla, bundan sonra okumayacağınız kitapların turşusunu kurmayın! Onları rafları dolduran bir gösteri aracı olarak görmeyin. Kitap ve kırtasiye malzemesi bekleyen okullara TNT aracılığı ile ücret ödemeden, cebinizden para çıkmadan gönderilmesini sağlayın.

TNT Telefonu: 444 0 868.

* * *

Önüme sık sık gelen istek mesajlarında herkes kitap istiyor. Türk milleti olarak kitaba para vermeyi sevmiyoruz. Çok fazla kitap okumuyoruz. Ancak elimize ücretsiz kitap ulaşırsa, işte o zaman gerçekten okuyoruz.

Kitaplar topluma da yeterince ulaşmıyor. En çok satan kitapları bile Anadolu’da bulmanız mümkün değil. Yayınevleri ve dağıtım kuruluşları İstanbul, Ankara ve biraz da İzmir dışında, Anadolu’ya kitap göndermiyor.

Şimdi önümde iki istek mesajı var. Size ileteyim, belki ilgilenip kitap gönderirsiniz:

"Eskişehir’in Taşköprü Köyü’nde kültür ve eğitim derneği kurduk. Kitaplığımız ve okulumuz için kitap, defter, ansiklopedi, harita ve Atatürk posterleri istiyoruz. Fazlası olursa çevre köylere vereceğiz. Yardımınızı bekliyoruz. Size sonsuz teşekkürler. Telefonlarımız 0222 423 20 08 ve 0222 423 21 87."

Bir başka istek Ankara’dan: "Emekli öğretmen ve Seyranbağları muhtarıyım. Muhtarlığımız ve Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla mahallemizde 10 bin kitaplık kütüphane kurduk. Ancak şimdiye kadar 800 kitabımız oldu. Kitap sayımız biraz daha artarsa açılış yapacağız. Bize yardımcı olacağınızı düşünüyoruz. Kitap bağışlamak isteyenler lütfen bizi arasın. Muhtar İbrahim İspir. Muhtarlık telefonu: 0312 430 40 50."
Yazarın Tüm Yazıları