GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DİŞ HEKİMLİĞİ

Diş hekimliğinin tarihi, M.Ö. 3000 yıllarında uygulanan diş tedavi yöntemlerine kadar uzanır.

Haberin Devamı

M.Ö. 2750 yıllarına ait Mısır kalıntılarında, apseli bir dişin oyulduğuna ilişkin ve ilk diş hekimliği ameliyatını tasvir eden bir rapora rastlanmıştır. Diş hekimliğinin bağımsız bir meslek olarak ortaya çıkışı ise 18. yüzyıla rastlar. Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin temelleri 22 Kasım 1908’de atılmış ve 1996 yılında “Diş Hekimleri Günü” olarak kabul edilmiştir.
21-27 Kasım tarihlerini kapsayan Diş hekimliği haftasında; ağız ve diş sağlığının önemi; özellikle çocukluk çağından itibaren verilecek eğitimlerle, fırçalama alışkanlığının yeni nesillere kazandırılabilmesi için, ailelere ve topluma düşen görevler vurgulanır.

II. MAHMUT’UN DİŞ VAKASI

Yeniçeri ocağını ortadan kaldıran II. Mahmut, yaşadığı diş ağrısı yüzünden çaresiz kalmış; padişahın diş tedavisini yapacak hekim aranmaya başlanmıştır. Sonuçta Musevi olan Çelebi Abraham Bivaz bulunmuş ve padişahın dişini çeken Çelebi’ye bir ev ve 1.500 lira aylık bağlanmıştır.

Haberin Devamı

MACUN TÜKETİMİ 110 GRAM

Türkiye, kişi başına düşen yıllık diş macunu tüketimi; 110 gram ile gelişmiş ülkelerin gerisinde bulunmaktadır. Ayrıca kişi başına düşen, yıllık diş fırçası kullanımı da 1 adetten (0,94) azdır. ABD’de ise kişi başına düşen yıllık diş fırçası kullanımı 1,8 adet, macun kullanımı ise yılda 400 gramdır.
ABD’de 2-6 yaş arasındaki çocuklarda diş çürüğü oranı yüzde 19’dur. Oysa ülkemizde diş çürüğü görülme sıklığı altı yaş grubu çocuklarda yüzde 88’dir.
Diş çürüğü oranı, birçok hastalıkta olduğu gibi ailelerin sosyoekonomik düzeyi ile paralel seyreder. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre diş ve diş eti rahatsızlıkları, insanlığın yaşadığı en büyük ve yaygın sağlık sorunlarından biridir. Sağlık Bakanlığı araştırmalarına göre, 0-12 yaş grubunda en fazla görülen hastalık ‘diş çürüğü’ rahatsızlığıdır.

TÜRKİYE’DE 40 FAKÜLTE VAR

Vatandaşlarımızın, ağız ve diş sağlığı hizmetlerine üstün standartlarda ulaşamadığı bir gerçektir. Bu durum ülkemizdeki ağız ve diş sağlığı hizmeti veren diş hekimi sayısının azlığından değil, uygulanan sağlık politikalarındaki yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde 24 bin diş hekimi, mesleğini faal olarak icra etmektedir. Bu hekimlerden 14 bini, özel kliniklerde çalışmakta; diğerleri tam gün yasası gereği sadece kamu da hizmet vermektedir. Ülkemizde halen 40 diş hekimliği fakültesi mevcuttur. Bu fakültelerin 29’unda eğitim verilmektedir.
Ülkemizdeki ağız diş sağlığı araştırma sonuçları, diş ve dişeti hastalıklarının yaygın ve şiddetinin yüksek olduğunu göstermektedir. Yetişkin her 100 kişiden 90’ında çürük diş, 85’inde dişeti hastalığı mevcuttur. 55-65 yaş grubunda tüm dişlerini kaybedenlerin oranı yüzde 50 dolaylarındadır. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, kalp-damar, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, erken doğum risklerini arttırmaktadır. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları