Gece üretim gündüz satış

Güncelleme Tarihi:

Gece üretim gündüz satış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2016 15:27

Zabıta ekiplerinin merdiven altı ürünlerin sokak satışlarına yönelik mücadelesi sürerken; Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci, üretim yerlerinin denetimsizliğine dikkat çekti. Kahveci, “Binanın altında, tabelası olmayan dükkanlarda üretim yapıyorlar. Geceleri üretip, gündüz satıyorlar. Denetimi zor, vatandaş dikkat etmeli” dedi.

Haberin Devamı

Bayramların olmazsa olmazları şeker, çikolata ve tatlılar, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala alışveriş torbalarına girmeye başlarken, üretim noktalarına yönelik denetimler de arttı. Pastane ve fırınlarda hijyen kontrolleri devam ederken; Ankara Pastacılar, Tatlıcılar ve Şekerciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kahveci, insan sağlığına zarar veren kalitesiz ürünler üretip, satan ‘merdiven altı’ diye tabir edilen yerlerin, kayıt dışı oldukları için denetlenemediklerine dikkat çekti. Halk sağlığını korumak amacıyla denetimlerin sıklaştığını ancak merdiven altı yerlerin gözardı edildiğini belirten Kahveci, Ankara Hürriyet’e şunları söyledi:

“İşini kaybetmiş, batmış ya da daha önce pastanede çalışmış kişiler, herhangi bir binanın altında tabelası olmayan dükkanlarda merdiven altı üretim yapıyor. Bunların içinde gündüz çalışan da var ama genelde geceleri çalışıp, üretim yapıyorlar. Gündüz de sokak köşelerinde, pazarlarda arabalara doldurup satış yapıyorlar. Düğün salonlarına toptan satanlar bile var. Motorize araçları kullanıyorlar. Mesela karavan tipi minibüsler ile binek arabaların içine, bagajına ızgara yaptırmışlar ve 8-10 çeşit tatlı koyup satıyorlar.

Haberin Devamı

Gece üretim gündüz satış

DENETİMLERİ BAKANLIKLA ALAKALI

Buraların denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile alakalı. Denetim görevlileri kendilerine kayıtlı, her türlü ruhsatı almış, iş yeri belli olan esnafı denetliyor. Merdiven altlarına ise gerek bulamamak gerekse de çok üstüne düşmemek nedeniyle tabiri caizse prim veriliyor. Maalesef denetim yapılması çok zor. O insanlara herhangi bir yaptırım yok. Çünkü kişi kayıtlı değil, belediyeden ruhsat almamış. Herhangi bir cezai müeyyide almıyor. Biz de diyoruz ki, ‘Benimle aynı kulvarda koşmayan, haksız rekabet yapan kişilere prim veriliyor’. Bu çok ciddi bir konu.

CEVİZ YERİNE BOYALI FISTIK

Üretimi daha ucuza getirmek için sağlığa zararlı ya da ucuz ürünler kullanıyorlar. Tatlıya Antep fıstığı yerine soya fasulyesi konuluyor. Yer fıstığını boyayıp, ceviz gibi baklavanın içine seriyorlar. Sanayide kullanılan glikozu, şeker yerine kullanıyorlar. İnsanlarımız daha ucuz olduğu için bu ürünlere tenezzül ediyor. 50 TL’ye baklava alamayan, 5-10 TL’ye satılan bu baklavaları alıyor.”

Haberin Devamı

BİLİNEN YERLER TERCİH EDİLMELİ

Kahveci, misafirlere ikram etmek için şeker, çikolata ve tatlı alışverişi yapacak vatandaşları da uyardı:
“Daha sağlıklı gıdalar tüketebilmek için piyasadaki daha ucuz ürünlere tenezzül edilmemeli. Daha önce yedikleri, markasını bildikleri ürünleri almalarını tavsiye ederiz. Bu dönemde ikram için aldıkları tatlıları, mahallelerinde tanıdıkları, güvendikleri esnaflardan almaları daha uygun olacaktır. Herhangi bir sıkıntı olduğunda ya da beğenmediklerinde iade edebilecekleri yerlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Gece üretim gündüz satış

TATLIYA ZAM YOK

Ankara’da şeker, çikolata ve tatlı fiyatlarında artış yapılmadığını da kaydeden Mustafa Kahveci, geçen yıl uygulanan fiyat tarifesinin uygulanacağını bildirdi. Ürünlerin fiyatları özetle şöyle:
* Şeker ve çikolata: 1 kg 12 TL ve 60 TL arası
* Tatlı çeşitleri: 1 kg 25 ilâ 60 TL arası

Haberin Devamı

Gece üretim gündüz satış

SAĞLIKSIZ GIDALAR İMHA EDİLİYOR

Öte yandan geçtiğimiz hafta Güdül’de gerçekleştirilen Ankara Zabıta Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda, Kurban Bayramı’na ilişkin denetim ve görevlendirme planlaması yapıldı. Şeker, çikolata ve tatlı üretimi yapan yerlerin denetimine yönelik Büyükşehir ve ilçe belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin yetkilendirildiği kararlara göre, kurban satış noktaları ile mezarlıklardaki denetimlere ağırlık verilecek. Ayrıca seyyar satıcı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele de devam edecek. Merdiven altı üretilen ürünlerin satışını yapan seyyar satıcılara yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak, “Sokakta kayıt dışı ekonomi olarak nitelendirdiğimiz satıcılara yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Sağlıksız gıda satışı tespit ettiğimizde ürünleri, tereddütsüz direkt imha ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!