Galatasaray yenilmez armada yolunda

Galatasaray’ın üçüncü takım olarak Euroleague’e katılma hakkı kazanması Türk basketbolu adına bizi çok gururlandırdı.

Haberin Devamı

Böylece sadece Beko Basketbol Ligi’nde değil Euroleague’de de çok güzel maçlar izleyebileceğiz. Türk basketbolu yabancı koçların hegemonyasından kurtuldu. Yunan takımlarında ise en iyi 2 takımın başında hala 2 Yugoslav koç var. Türk basketbolunu Türk koçlarının yüceltmesinden daha onur verici bir şey olamaz. Ama Türk basketbolunu bekleyen başka bir problem daha var. Bunu çözmek daha da güç gözüküyor.

Kulüp takımlarının hemen hepsi ikinci lig takımları da dahil Amerikalı siyah oyun kurucular üzerine kurulu. Takımların çoğunda pijama ile oynuyor görünümü veren kısa boylu siyah oyuncular takımlarını yönetiyorlar. Ama akıllarında takımdan önce kendi performansları, attıkları sayılar takılı durumda. Bu yüzden Türk basketbolunda gelişme zorlaşıyor. Galatasaray’ın elinde bu gidişe de çare bulacak imkan var. Galatasaray’ın 4 oyun kurucusu var.

Bunlardan ikisi Türkiye’nin en iyi oyun kurucularından Tutku Açık ve Ender Arslan. Oyun kurucuların yüklendikleri sorumluluklar saymakla bitmez. Ama ilk sırada takım oyununu oturtmak görevi gelir. Aklı kendi attığı sayılara takılı bir siyah oyuncunun takım oyununu oturtmak görevini gerçekleştirmek çok güçtür. Oyun kurucularının görevleri içinde pek adı geçmeyen ama bana göre en önemli olanı onun yanındaki oyuncuları daha iyi oyuncu yapmasıdır. Onların güçlü yönlerini sezip onlara bu güçlü yönlerini kullanacak pozisyonlar hazırlamaktır.

Türkiye’de bu yeteneğe sahip oyun kurucuların başında Tutku gelir. Tutku’nun beraber oynadığı oyuncuları daha iyi oyuncu yapmasının en güzel örneği şu anda beraber oynadığı Andric’tir. Andric ayakları hızlı bir oyuncu. Screen (perdeleme) yaptığı oyunculardan hemen kaçıp pota dibinde boş kalma yeteneğine sahip . Ama ona orada top vermezseniz bu yeteneği boşa gider. Tutku Andric’i Andric yaptı diyebiliriz. Tutku’nun savunması, şutu orta seviyede. Tutku’nun tutkusu pası verdiği yerin tersine bakmak. Onu bazen yanındaki boş adama pas verirken bile öbür tribüne baktığını görebilirsiniz. Ama onun yanındaki oyuncuları daha iyi yapma oyuncu yeteneği bütün genç Türk oyun kuruculara örnek olmalıdır. Özetle Türk basketbolunun yeni Tutku’lara çok ihtiyacı var. Bu balkımdan en şanslı oyuncumuz Ender Arslan. Ender cin gibi bir oyuncu. Oyun kurucuların en önemli silahlarından biri adamını geçip rakip 3 saniye koridoruna girebilmesidir. Ender bu vasıfla Türkiye’nin en iyisidir. Ender rakip koridora girdiğinde Tutku’nun paslarını verebilirse önümüzdeki milli takımımızın gücü çok artar.

Özetle Ender için Tutku ile bir mevsim bütün antrenmanlarda beraber oynamak büyük bir avantaj ve kazanan Türk basketbolu olacaktır. Bugün pek çok basketbol adamının kafasında ortak bir soru var. Tutku Milli takımda olsaydı sonuç farklı olur muydu sorusu benim de kafamda mevcut. Ben milli takımın Avrupa Şampiyonası’ndan önce yazdığım bir yazıda Tutku’nun yerine seçilen oyuncular ondan kötü oyuncular değiller ama Tutku’nun yanında oyunculara verdiği paslarla morale sokması büyük bir özellik. Bu yüzden onun kadronun içinde değilse bile kenarında olmasında fayda var diye yazmıştım. Ben hala Tutku milli takımda 5-10 dakika oynasaydı diğer oyuncuları havaya sokar bu kadar faul kaçırmaz, bu kadar kötü yüzdeyle şut atmazdık diye düşünüyorum. Ve bu sayede ülkemizdeki maçları geçen hafta olduğu gibi boş tribünler önünde oynamazdık diyorum. Ama Tutku’nun milli takıma alınmayışının sorumlusu bence Oktay Mahmuti. Oktay sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın en iyi koçarlından biri. Belki de en iyisi. Özgüveni aşırı derecede. Her şeyi ben bilirim anlayışı içinde. Bu yüzden geçen yıl Amerikalı siyah oyuncu Jerry Johnson’ı öne çıkarıp Tutku’yu görev adamı gibi kullanmakta ısrar ettiği için Tutku milli takıma alınmadı diyebiliriz. Bu yüzden bu yıl Oktay’ın bu tutumunu geri ödeme şansı var.

G.Saray Euroleague’de Final Four hatta final oynarsa biz onu ayakta alkışlamaya hazırız. Bu takımla bunu yapabilir. Oktay’ın o gün iyi oynayacak oyuncu kim  olacak sorusuna cevap verme yeteneği müthiş .G.Saray’ın oynadığı her maçta maçı kazandıran oyuncular değişti. Bir maçta Lakovic veya Gordon, diğer maçta ise Cevher veya Shumpert oldu. Oktay’ın bu yeteneği 12 kişilik bir kadroyu başarılı bir takım yapması için çok önemli Takımın bütünleşmesi yumruk olması çok iyi. Bir maçta en fazla sayı atan oyuncu Cevher’in bir sonraki maçta hiç oynamamasına rağmen arkadaşlarını ayakta alkışlaması bunun ispatı. Geriye Furkan kalıyor. Onun içinde ayrı bir yazıya hazırlanıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları