Ferai Tınç: Yarının başarı kıstasları

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde faaliyet gösteren fırtına gibi bir grup var, adı Yarının Global Liderleri.

Ekonomi, politika, bilim ve daha birçok dalda başarılı genç profesyonellerin oluşturduğu bu grup iki yıldır, gelecekle ilgili fikir üretiyor.

Size bu grubun, Davos'ta izlediğim ancak fırsat bulup aktaramadığım bir çalışmasından söz etmek istiyorum bugün.

Çalışma, ‘‘Avrupa Uyandı mı?’’başlığını taşıyor.

Bir yıllık araştırmayı yürüten ekip üç isimden oluşuyor. Hubert Joly, Amerikan Havas İnteractive şirketinin başkanı; Fields Wicker Miurin, İngiliz Global Financial Markets, AT'nin başkan yardımcısı; Yohan Stern, Fransız Wizzclub.com.'un başkanı.

Son elli yılda Avrupa'nın başarılı bir gelişme çizgisi izlediğini vurgulayan çalışma, 50 yıl sonra hangi Avrupa ülkelerinin başarılı olacağını tartışıyor.

Bu sorunun yanıtını ararken, ortaya konulan kıstas dikkat çekici.

‘‘Bugüne kadar geçerli olan başarı ölçülerinin, toplumların gelecekteki başarılarını ifadeye yeterli olamayacaklarına inandık’’ diyen genç liderler, sadece ülkelerin ekonomik durumlarına bakarak başarı konusunda karar verilemeyeceğinin altını çiziyorlar.

Yeni başarı ölçülerini ortaya koyuyorlar ve ‘‘Bugünden bakıldığında hiç bir AB ülkesi bu kriterlere uymuyor. Hiçbirinin gelecekte başarılı olacağını rahatlıkla söyleyemeyiz’’ diyorlar.

* * *

TOPLUMLARIN gelecekteki başarı endeksinde şu noktalar öne çıkıyor:

Ekonomi, siyaset ve çevre konularında kendine yeterli olmak.

Kendilerini geliştirme ve topluma katkıda bulunabilmeleri için, vatandaşlarına eşit fırsatlar sağlamak.

Sorunlardan kaçınma, eğer kaçınmak mümkün değilse onları çözme yeteneği. Hem ülke içinde, hem de komşularla.

Vatandaşlarını ve kurumlarını, 21'inci yüzyılın bilinmezlerine karşı hazırlıklı olabilecek gelişmişlik seviyesine çıkartmak.

Bu kriterler temelinde oluşturulan ‘‘Geleceğe Hazırlık Endeksi’’ ile, Avrupa Birliği ülkeleri değerlendirildiğinde, İrlanda, Lüksemburg ve İsveç elli yıl sonranın en başarılı toplumu olmaya aday görünüyorlar.

Başarı sıralamasının en altındaki ülke ise Yunanistan.

* * *

ÇALIŞMANIN ana hatlarına bakıldığında, şöyle bir trend ortaya çıkıyor.

Kuzey, güneyden; küçük, büyükten; farklılıkları olmayan, farklılıkları olandan daha fazla başarılı olmaya aday görünüyor.

Ancak, bu durum Avrupa'da içe kapanıklık ve ırkçılığın yükselmesi risklerini de birlikte taşıyor.

Global genç liderler, ‘‘Para Birliği yetmiyor. AB ülkeleri arasındaki ve ülkelerin içindeki dengesizlikleri gidermek için cesur, vizyon sahibi siyasi liderlere de ihtiyaç var’’ diyorlar. Önümüzdeki elli yılın başarı kıstaslarından en önemlisinin ise siyasi liderlik olduğu ortaya çıkıyor.

* * *

GELECEĞİN başarısı, yarının kıstasları hesaba katılarak bugünden hazırlanıyor. Kavgalara, siyasi cüceliklere, sorunlara bu açıdan yeniden bakmak gerekiyor.

Bugünün sorunlarına, dünün saplantıları ve korkularıyla değil, yarının sorumluluğu ile yaklaşmak gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları