Ferai Tınç: Öncelik belli olmayınca

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

‘‘Nerden buldun?’’ sorusundan nefret eden çevrelerden gelen baskı üzerine bir yıl önce attığın adımı geri alacaksın, acı reçeteyi sadece orta hallinin, yoksulun sırtına yükleyeceksin.

Bu mümkün değil.

Türkiye'de eğer gerçekten bir reform havası olsa, geniş kesimlere benimsetilen bir kalkınma seferberliği programı yürürlüğe konsaydı dün Kızılay Meydanı bu kadar kalabalık olmaz, olumlu bir işareti için gözünün içine bakılan IMF kahredilmez, özelleştirme lanetlenmez, tahkim bir namus meselesi olarak algılanmazdı.

Özveri paylaşılıyor olsaydı, devletten hiçbir beklentisi kalmamış olan bu halk böylesine öfkelenmezdi.

Birinci lige bir türlü çıkamamış ülkelerin en büyük özellikleri, gelecek için ulusal öncelikleri belirleyip bu hedefe yürümek yerine, geçmiş hataların düzeltilmesi üzerine kurulu bir siyasi kültüre sahip olmaları.

Bir ileri iki geri.

*Ê*Ê*

AVRUPA'dan gelen ‘‘Öcalan'ı asmayın’’ mesajları yüzünden gelişen haklı tepki, görüş alanımızı o kadar kaplıyor ki bazı olayları iyi kavrıyamıyoruz.

Alman Dışişleri Bakanı Fischer'in ziyareti sırasında, çok normalmiş gibi kabul edilen ama aslında Almanya'da büyük tartışmalara yol açan bir olay oldu.

Fransız-Alman ortak yapımı askeri helikopterlerin Türkiye'de sergilenmesine bile karşı çıkan, Türkiye'ye gönderilmiş helikopterleri kasalarını açmadan geri döndüren sol koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı, bu olayın üzerinden daha bir yıl bile geçmeden Türkiye ile savunma işbirliğinden söz etti.

Kosova Savaşı sırasında zaten bölünmenin eşiğine gelmiş olan Yeşiller'in Başkanı için bu yutulması zor, acı bir ilaçtı aslında.

Ama Joschka Fischer, basın toplantısında Alman ve Türk gazetecilerin karşısına çıkıp, ‘‘Savunma İşbirliği önemlidir’’ dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl içinde savunma harcamaları için 150 milyar dolar ayırma kararı, politik tercihlerin önüne geçti. Bunun nedenini Fischer'in ‘‘dönekliğinde’’ aramak çok yüzeysel bir yaklaşım.

Bunun nedeni, Almanya'nın önceliklerini belirlemesinde yatıyor. Kırmızı-yeşil koalisyon hükümeti, Euro'ya hazırlanmak ve Almanya'yı bir Avrupa gücü olarak gelecek yüzyıla taşımak için oy kaybını bile göze alıyor.

Geçtiğimiz çarşamba günü Sosyal Demokrat Parti'nin 800 bin üyesine mektup yazarak hükümetin ekonomi politikalarında neden sağa direksiyon kırdığını anlatan ve bu politikalara destek isteyen Şansölye Schröder, kalkınma hızını yüzde 1.5'tan 2'ye çıkartmak ve işsizliğe çare bulmak için devlet harcamalarında frene basıyor. Hem de çok sıkı.

Ülkenin önceliği ‘‘güçlü ekonomi’’ olunca 68'li Yeşil Bakan da ‘‘Türkiye ile savunma işbirliği önemlidir’’ demek zorunda kalıyor.

*Ê*Ê*

TÜRKİYE'nin hedefi ne? Önceliği nerede? Yeni bin yılda nasıl bir Türkiye?

Bu soruların yanıtları belli olmadıkça, öncelikleri hayata geçirecek siyasi irade bulunmadıkça Türkiye bir ileri iki geri, olduğu yerde sayacak.



Yazarın Tüm Yazıları