Ferai Tınç: Körfez'den Avrupa mesajı






Ferai TINÇ
Haberin Devamı

BUGÜNLERDE MHP'li bakanların ağzından düşmeyen bir söz var: ‘Bugün bazı şeyleri istemeden kabul ediyoruz. İleride böyle olmayacak.’

Bu, Türkiye'nin reform ihtiyacı ile MHP'nin geleneksel çizgisi arasındaki çelişkinin derinleşmesinden ileri geliyor. İktidar gerçeği, partiyi popülist politikalarından, ideolojik çizgisinden uzaklaştırıyor.

Partinin bu ikircikli ruh halinden kurtulması, iktidar ortağı olduğu sürece Türkiye için çok önemli. Aksi, hem kendilerine hem de Türkiye'ye vakit kaybettirir.

İşin ucunda para olduğu için ekonomik programa direnmekte zorlanan MHP'nin, seçmene verdiği mesaj, sonbahardan itibaren tartışacağımız Anayasa değişikliklerinde frene basacağı işaretini taşıyor.

Eğer böyle bir niyetleri varsa çok yanlış olur.

Özellikle de, Avrupa'nın Kıbrıs'ı sorun çözülmeden de tam üyeliğe kabul edeceği işaretlerinin güçlendiği bir dönemde, uyum çalışmaları aciliyet kazanıyor. Pazarlık edebilmek için önce aynı masayı paylaşmak, aynı dili konuşmak gerekiyor.

MHP ve Avrupa hedefi karşısında dikilerek puan toplayacaklarını sananlar tarihi bir hata yapıyorlar. Çünkü bu hedef, halkın da benimsediği toplumsal bir proje artık.

Üstelik sadece Türkiye için değil, Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki tüm müttefikleri için de bir medeniyet projesi.

* * *

İŞTE bir örnek.

Önemli bir Körfez ülkesi olan Umman'ın Dışişleri Bakanı bugün Türkiye'de. Hürmüz Boğazı'nın en stratejik noktasında bulunan Umman'ın önemi, Körfez'deki petrol yollarını denetleyen bir ülke olmasından ileri geliyor.

Türkiye'nin yarısı kadar bir coğrafyada 2.5 milyon nüfusu ve kişi başına 9 bin dolar yıllık gelir ortalamasıyla zengin bir petrol ülkesi. Son iki yıldan beri de, Türkiye'nin İslam Konferansı ve Arap Birliği'ndeki en yakın müttefiklerinden.

KKTC'nin sorunlarını bilen ve onları uluslararası platformlarda savunabilen bir dost. Son iki yıl içinde ilişkilerin gelişmesi yönünde gösterilen karşılıklı gayretler sonucu, KKTC konusunda Türkiye'nin en yakın destekçisi olmuş durumda.

Tahran ile Washington arasındaki ilişkilerde de kilit rolü oynayan Umman, gerginlik dönemlerinde yararlı girişimlerde bulunmuş. Körfez'in İran ile ilişkileri en iyi olan ülkesi.

Umman Sultanı Qaboos, (Kabus, ışık demekmiş, korkulu rüya değil), Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin kendileri açısından çok önemli olduğu görüşünde.

* * *

‘TÜRKİYE bizim için başımızı koruduğumuz bir kalkan. Bir filtre. Bizim toplumlarımız Avrupa’dan gelen etkileri henüz kaldıramaz. Ama, Avrupa Birliği üyesi bir İslam toplumu bu etkileri bize en sağlıklı biçimde aktarabilir' dediği söyleniyor Sultan Qaboos'un.

Washington'da, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile yaptığı görüşmeden dönüşte Ankara'ya gelen Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Alawi'nin vereceği mesajlar arasında da bu beklentinin üzerinde durulacak.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerden rahatsızlık duymayan, aksine bunun Filistin sorununa çözümde etkili olacağına inanan Umman, Avrupa Birliği üyesi bir Türkiye'nin İslam dünyasına ve Arap ülkelerine daha yararlı ve etkili olacağı görüşünde.

İşte globalleşmenin Türkiye'ye yüklediği rolün özü burada. Körfez'den gelen ses de aynı mesajı taşıyor.

Türkiye'nin cazibesi, Avrupa'ya yakınlaştıkça artıyor.

Yazarın Tüm Yazıları