Fazla ödediğiniz taşıt vergisini geri alabilirsiniz

YAKLAŞIK 12 milyon kişinin, 2007 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi birinci taksitini, yarın akşama kadar ödemeleri gerekiyor.

Geçtiğimiz Perşembe günü, "Taşıt verginizi daha düşük ödeyebilirsiniz" başlıklı yazımızda, bunun nasıl olabileceğini, yasal dayanağını da belirterek, örnek vermek suretiyle açıklamıştık. Milyonlarca otomobil ve jip sahibini yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili, yüzlerce teşekkür maili ve soru aldık.

Vergi olayı, teknik bir konu olduğu için, çok kişinin ayrıntılı olarak bilmesi mümkün değil. Nitekim, aldığımız maillerden de çok kişinin "Daha düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödeme" olayının farkında olmadığı anlaşılıyordu.

O yazıyı okumayanlar için bir cümle ile özetleyelim; 2007 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi, aracınızın kasko değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, bir alt tarifeden, daha düşük vergi ödeyebiliyorsunuz. Tekrardan kaçınmak için bu durumdaki okurlarımıza, internetten 25 Ocak 2006 tarihli yazımızı okumalarını öneriyorum.

BİLMEYENLER NE OLACAK?

Okurlarımızdan büyük bir kısmı, "Kasko sigortası bağlantılı Motorlu Taşıtlar Vergisi" olayını, yeni öğrendiklerini, 2007 yılı için uygulayacaklarını ama 2006’da fazla ödedikleri verginin ne olacağını soruyorlardı.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, vergi olayı "teknik bir konu" olduğu için çok kişinin, bu konudaki gelişmeleri ayrıntıları ile bilmesi mümkün değil.

MTV’nin aracın kasko değerinin yüzde 5’ini aşamayacağına ilişkin düzenleme, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren bu düzenleme, vatandaşa yazı ile bildirilmedi. İlgili vatandaşın, Resmi Gazete’yi okuduğu varsayıldı!..

Kasko sigortası bağlantılı Motorlu Taşıtlar Vergisi düzenlemesiyle ilgili;

- 5035 sayılı Kanun 2 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete’de,

- İlgili Kararnameler 23 Ocak 2004 ve 31 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazeteler’de,

- İlgili MTV Tebliğleri de 29 Ocak 2004, 7 Ocak 2005 ve 27 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazeteler’de yayınlandı (Bkz. 22, 24 ve 26 No.lu MTV Tebliğleri).

2007 yılı ile ilgili 28 No.lu MTV Tebliği de 20 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

ÖNCEKİ YILLARIN İADESİ

Otomobil, jip, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile motosiklet sahiplerinin, 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ilişkin Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının, araçlarının o yıla ait kasko değerinin, yüzde 5’ini aşmaması gerekiyor. Aşıyorsa, vergilerini bir alt tarifeden, daha düşük tutarda ödeyecekler. Yüzde 5’lik kıyaslama ve buna göre vergi hesaplaması, araç sahibinin müracaatına bağlı olarak uygulanıyor.

Bu durumda olan araç sahiplerinin, ilgili vergi dairesine, 2004, 2005 ve 2006 yılları ile ilgili bir "Düzeltme dilekçesi" vermeleri gerekiyor.

- Düzeltme dilekçesi ekinde; ilgili yıllarda aracınızın kasko değerine ilişkin "... yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu"nun, yetkili sigorta acentasından alınıp, ilgili vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Mükellefler, beş yıllık genel zaman aşımı süresi içerisinde, düzeltme talebinde bulunabiliyorlar (VUK. Md.126). Bu nedenle, fazladan ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin geri alınması bakımından, "süre geçmesi" gibi bir durum sözkonusu değil...

YTL’deki üçüncü imza doğrulandı

ATATÜRK’ün alt dudağında yazılı olan ve ancak mikroskopla okunabildiğini belirttiğimiz SERTÜRK imzası, Merkez Bankası Başkanı’nca doğrulandı. Başkan durumu doğrularken, bunun imza değil, rumuz olduğunu söyledi. Ancak rumuz; sembol ya da simge şeklinde, gizli anlamları olan işaretlerdir. Burada, rumuz sözkonusu değil, Atatürk portresini yapan Şükrü Ertürk’ün, adının baş harfi ve soyadının tamamı yazılı.

Bu arada, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamadığı, kamuoyunun merakla beklediği bir husus daha var. 50 YTL ile 100 YTL’deki Merkez Bankası Başkanı imzalarının, aynı kişiye ait olmadığı iddiası var. Grafoloji uzmanları da bunu doğruluyorlar. Başkan’ın dünkü açıklamasında, bu konuya değinmemesi, kişilerin "imza farklılığı" merakını daha çok artırdı.
Yazarın Tüm Yazıları