Fason iş yapanların kafası karıştı

SON KDV Kararnamesi ile fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerindeki KDV oranı, 1 Haziran 2007’den itibaren, yüzde 18’den 8’e indirildi.

İndirildi ama fason iş yapanların da kafası karıştı. İki haftadır, fason iş yapanlardan yağmur gibi soru yağıyor.

FASON İŞÇİLİK NE?

Maliye Bakanlığı’nın KDV Sirküler taslağına göre; fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, yüzde 8 KDV oranı uygulanabilmesi için, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde ve diğer hammaddelerin, fason iş yaptıranlarca temin edilmesi gerekiyor.

Başka bir anlatımla, yüzde 8 KDV’ye tabi tutulacak işler ile kastedilen husus, fason işçiliklerdir.
Bu tanım, tekstil ve konfeksiyon işlerindeki KDV tevkifat uygulamasında da geçerli.

Fason işlerde, mamul bir bütün olarak imal ettirilebileceği gibi, üretim aşamaları itibariyle "kısmi olarak" fason iş yaptırılması da mümkün.

Örneğin; bir konfeksiyon firmasının pazarlayacağı gömleklerin kumaşını, kesimini, dikimini ayrı ayrı firmalara fason olarak yaptırması halinde, her bir kısmi iş için yüzde 8 KDV uygulanacak.

YARDIMCI MADDE MALZEME

Fason olarak yapılan işlerde, fason işi yapanlar tarafından kullanılan iplik, tela, fermuar, düğme, astar ve benzeri her türlü yardımcı madde ve malzemeler, fason hizmet bedeline dahil edilecek. Fason iş için kullanılan bu madde ve malzemelerin ayrı fatura edilmesi söz konusu değil.

Yukarıda sayılanlar dışında kalan, ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün işlerde, fason iş kapsamında.

Aynı esaslar tekstil ve konfeksiyon sektöründeki boya, apre, baskı ve kasarlama işleri için de geçerli.

Boya ve kimyevi maddelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip, fason işleri yapanlara verilmesi halinde fasoncuların hizmetleri yüzde 8 KDV’ye tabi olacak. Boya ve kimyevi maddelerin, fason işleri yapanlar tarafından temin edilip kullanılması durumunda ise, fasoncular tarafından yapılan işler yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

Kişisel görüşümüze göre, imal edilecek mal ile ilgili hammaddelerin kim tarafından temin edilip edilmediğine bakılmaksızın, tekstil ve konfeksiyon işlerinde fason hizmetler yüzde 8 KDV’ye tabi tutulmalı.

Bütçedeki ince ayar

Bir süredir, 2007 yılının ilk 5 ayına ait bütçe sonuçları tartışılıyor. Aslında, olay rakamlara dayalı olduğu için sonuçlar belli; ilk 5 ayda vergi gelirleri öngörülen hedefin gerisinde. Yüzde 15 artış hedeflenmesine karşılık, artış yüzde 8’de kalmış.

Harcamalar ise, öngörülen hedefin üzerinde. Harcama artışı yüzde 17 öngörülmesine karşın, yüzde 22’ye çıkmış. Özetle, ilk 5 ayda hedeflenen vergi gelirinde gerileme, harcamada ise artış var.

rdrtrdrdbrsp20 rdrlrdrdbrsp80 rdrbrdrdbrsp20 rdrrrdrdbrsp80 Bu arada, "vergi dışı gelirler"
var. Bütçeyi büyük ölçüde bu gelirler kurtarmış. Örneğin;

- Telekom hisse satış geliri 5 milyar 841 milyon YTL

- Ziraat Bankası’ndan temettü geliri 2 milyar 426 milyon YTL

Bunların dışında da TMSF’den sağlanan özel gelirler var. Böyle olunca, "bütçe açığı" da aşağı çekilmiş oluyor. İşin doğrusu Telekom hisse satış geliri gibi "bir defalık gelirler", göz önüne alınmazsa, bütçe açığı 10 milyar YTL’yi aşıyor.

Bu arada, Referans Gazetesi’nde Neşe Karanfil’in haberine göre, TMSF, Telsim’in satışı nedeniyle, Maliye’ye yaklaşık 400 milyon YTL KDV ödemiş. Bu ödeme olmasaydı tıpkı ÖTV ve Kurumlar Vergisi gibi, dahilde alınan KDV gelirleri de geçen yılın gerisinde kalacaktı.
Yazarın Tüm Yazıları