Evcil hayvanlarda pire kontrolü

Bahar ve yaz aylarının kedi ve köpekler için en belirgin problemlerinden olan pireler ve bunlara karşı alınacak önlemler hem sizi hem de onları bu sıkıntıdan korumak açısından çok önemli.

Dış ortamda pire kontrolü özellikle müstakil evlerde ve bahçe katlarında yaşayanlar için gerekli. Bahçede kolayca yaşamaya ve üremeye başlayan pirelerin önünü kesmek için öncelikle bahçenin bakımlı ve temiz olması gerek. Çimen ve diğer otların fazla uzamasına izin vermeyin. Düzenli olarak yapılacak ilaçlamalarla (3-4 haftada bir) haşerelerin ve larva ve yumurtalarının yaşamasını engelleyebilirsiniz.

Ev içinde pire kontrolü için öncelikle kedi ve köpeğin yaşadığı yerleri vakumlu elektrik süpürgesiyle düzenli olarak süpürün. Bu temizlik tek başına ortamdaki parazit yumurtalarının yüzde 50 oranında azalmasını sağlar. Evdeki pirelerle sprey ya da toz halindeki ilaçlarla mücadele edebilirsiniz. Köpek ve kedinin yattığı yerin düzenli olarak temizlenmesi de pire problemlerini en aza indirir.

Kedi ve köpekteki pirelerin uzaklaştırılması için ise birçok yöntem ve uygulama var:

* Deriye damlatılan ilaçlar: Damla şeklindeki ilaçlar aylık olarak deriye uygulanır ve yaklaşık bir ay kadar etki eder.

* Pire spreyleri: Spreyler genellikle aeresol ya da pompalı şişelerle püskürtülen pire ilaçlarını içerir. Bunları uygularken dikkatli olmalı, havadar bir yerde uygulamalı ve gözlerinizi korumanız gerek.

* Pire ilaçlı şampuanlar: Pire ilaçlı şampuanlar da oldukça yaygın kullanılan pire ilaçları. Bunları uygularken 10 dakika kadar kedi ya da köpeğinizin üstünde bekletmeye özen göstermelisiniz.

* Pire tasmaları: Pire tasmaları da çok yaygın ve etkin olarak kullanılan pire mücadele yöntemleri. Tasmanın uygun büyüklükte ve doğru olarak takılmasına dikkat edin. Tasmanın deri ile temas etmesini sağlamak için tasmayı kedi ve köpeğinizin derisiyle tasma arasına iki parmağınız girecek sıkılıkta takmalısınız.

* Ağızdan veya enjeksiyonla uygulanan ilaçlar: Bu ilaçlar sadece veteriner hekimiz tarafından uygulanabilir. Bunlar pirenin gelişimini bozarak pire ile mücadelede etkin olarak kullanılırlar

* Pire tarakları: Pireleri öldüren ve pille çalışan tarakları kedi ve köpeğinizin üstündeki pireleri ortadan kaldırmak için kullanılabilirsiniz. Özellikle ilaçların zararlı olabileceği, hasta, gebe ya da yavru hayvanlarda bu taraklar daha güvenli ve yan etkisiz.

TEOMAN’IN SADECE YAKIN ÇEVRESİNİN TANIDIĞI BİR HAYAT ARKADAŞI VAR

Köpeğimin adı Çelik Blek ama Berbat koysaydım daha iyi olurmuş

Türkiye bugün yeni bir pet dergisi ile tanışıyor: PAKO. Ülkemizde hayvan hakları savunucularının temsilcisi haline gelen ve evcil hayvan denilince ilk akla gelen Pako; kitaplara, gazetelere sığmadı, bir dergiye kaynak oldu. Evcil hayvanların yanı sıra vahşi doğanın ilginç hayvanları da derginin konuğu olacak. Doğan Burda dergi grubu tarafından aylık olarak hazırlanan derginin yazarlarından biri de bu sayfaya ismini veren Pako’nun babası Bekir Coşkun; her ay yazılarıyla dergiye renk katacak. Derginin ilk konuklarından biri Teoman. Çünkü Teoman’ın sadece çok yakın çevresi tarafından bilinen bir sırrı, bir hayat arkadaşı var. Adı Çelik Blek. Zıpır mı zıpır bir Jack Russell bu. Teoman çocukların da, hayvanların da yaramaz olanlarını sevdiğini anlatıyor. Çelik Blek yaramaz ve başına buyruk bir köpek. Komik huyları da var. Mesela parayı çok seviyor! Eve gelenlerin çantalarını açıyor, sonra cüzdanlarını buluyor ve içinden parayı çıkartıp alıyor.

Neden ev köpeği olarak Jack Russell cinsini seçtiniz?

- Aslında sadece tipini beğendim. Bir arkadaşımda da Jack Russell vardı. Bana çok sempatik ve sevimli gelmişti, o yüzden almaya karar verdim. Zaten en başından beri büyük bir köpek istemiyordum, bir de onu gördüğümde "tamam," dedim "bunu istiyorum." Çelik Blek, Litvanya Jack Russell’ı, büyük köpeklere taş çıkartıyor.

Akıllı ya da uslu olması gibi özelliklerinin bir önemi yok yani?

- Hayır, yok. Zaten zeki olunca daha kötü oluyor, çok uğraştırıyor.

Adı neden Çelik Blek?

- Daha evvel bir kedim, bir köpeğim daha vardı. Kedimin adı Zagor, köpeğiminki de Elvis’ti. Aklıma ilk gelen isimleri koyuyorum genelde. Sonradan "Keşke onu koymasaymışım" dediğim çok oluyor. Örneğin Çelik Blek’in adını Berbat koysaydım daha uygun olabilirmiş.

Yakın çevrenizde görüştüğünüz başka hayvan sahipleri var mı?

- Hayvan sahipli bir kulübe dönüştürmek istemedim ben durumu. Çelik Blek’le benim aramdaki özel bir ilişki. Ama köpekli birileri misafirliğe geldiğinde onlarla kaynaşıp oyunlar oynuyor. O zaman benim de çok hoşuma gidiyor.

Yakın arkadaşları yok mu?

- Yok. Parkta, sokakta kimi bulursa onunla oynuyor.

Karakteri nasıl?

- Jack Russell cinsi köpekler özgürlüklerine çok düşkün, karakterli köpekler. Asla tamamen eğitemiyorsun, başına buyruk olmayı seviyor. Kafasına göre takılıyor, evin patronu sanıyor kendini. Beni diğer insanlara nazaran daha çok sayıyor, sözümü dinliyor ama normalde kimseye itaat etmeyi sevmiyor.

Siz mi tercih ettiniz eğitmemeyi?

- Yaramaz olmasını seviyorum, kafasının dikine gitmesi hoşuma gidiyor. Çocuklarda da hayvanlarda da yaramaz olanlarını seviyorum. Komik geliyor, eğleniyorum.

Başka olumlu ve olumsuz özellikleri neler?

- Jack Russell’larla ilgili söylenen en genel şey, çok zeki ve duygusal oldukları. Bence bunların ikisi de aslında olumsuz özellikler. Hem çok şımarık, söz dinlemiyor; hem de çok zeki. Oyuncu, sahibiyle oynayabiliyor. İnatçı, kızdırabiliyor ama aynı zamanda kızdığın zaman da küsüp üzülüyor, seni de üzüyor. Vicdan azabı hissettiriyor. Keşke sadece ya zeki ya da duygusal olsaydı diye düşünüyorum bazen.

İdeal bir ev köpeği mi?

- Benim için ideal. Aslında daha terbiyeli olabilirdi tabii ama işin içine duygusallık da girdiği için ben kötü huylarını görmüyorum, çok seviyorum onu.

Eve gelen misafirlere karşı tavrı nasıl oluyor?

- Çok şımarıyor. Benden de yüz bulamazsa misafirlerin, özellikle kızların yemeklerine filan sulanıyor. Köpekler, içgüdüsel olarak onları sevecek kişilere yönelip hemen şımarıyorlar.

MÜZİKTEN PEK HOŞLANMIYOR

Kendine has, başka hiçbir köpekte görmediğiniz tuhaf ama eğlenceli huyları var mı?

- Benimki parayı çok seviyor! Önce gidip çantaları açıyor, sonra cüzdanı buluyor ve içinden parayı çıkartıp alıyor. En sevdiği haraket bu. Herhalde en çok, para aldığı zaman tepki verdiğimizi öğrenmiş. Bizi güldürmek ya da şaşırtmak için yapıyor. Hatta bir keresinde bir döviz bürosunda bir adamın elindeki desteyi kapmıştı. Bunlar gerçek!

Siz konser vermeye gittiğiniz zaman ona kim bakıyor? Evde bırakmaya kıyabiliyor musunuz?

- Bazen büroya bırakıyorum. Bir de bakıcısı var. Yuvaya benzer, başka köpeklerle birlikte mutlu olduğu bir bakımevinde kalıyor ama genelde onsuz uyumamaya çalışıyorum.

Bir köpek sahibi olmanın en zevkli ve en kötü tarafları neler?

- Köpek sahibi olmanın en zevkli tarafı hiçbir zaman kendini yalnız hissetmemek. Onunla birlikte uyuyabilmek. Kötü tarafı da beraberinde getirdiği sorumluluk. Kızdığın zaman vicdan azabı duyuyorsun, üzüldüğü zaman sen de üzülüyorsun filan.

Köpeğinizle aranızda özel bir bağ vardır illa ki, bunu nasıl anlatırsınız?

- Ben onu seviyorum o da beni seviyor. Bu kadar basit. Geldiğim zaman seviniyor, benimle uyumayı seviyor.

Çelik Blek müzik dinlemeyi seviyor mu?

- Aslında sevmiyor. Hatta bazı seslerden de korkuyor. Gitar ve keyboard seslerinden özellikle.

Son albümünüzü beğendi mi?

- İlk albümü çok beğenmişti. Yenisi hakkında henüz bir yorum yapmadı.

Diğer hayvanlarla arası nasıl?

- Aslında çoğuyla kavgalı ama Gülbeyaz diye bir manitası var. Yan komşumun köpeği. Bir yandan onunla oynamayı çok seviyor ama bir yandan da ondan biraz utanıyor.

PETSHOW 2006 HAFTAYA YAPILIYOR

CNR Yurtiçi Fuarcılık tarafından düzenlenen Pet ve Evcil Hayvan Aksesuarları Fuarı Petshow 2006, 6-9 Nisan arasında CNR Expo’da yapılacak. Sektörü ve hayvanseverlerin buluşma noktası haline gelen fuarda evcil hayvan ürünleri ihracatçılarından eğitim-bakım merkezlerine, pet kliniklerinden pet otel ve kuaförlerine kadar 100’e yakın firma yer alacak. Fuarın en ilgi çekecek etkinliklerinden birisi olan kedi kurultayında, kedilerin beslenme, barınma, sokak kedilerinin korunması ve kedilerle ilgili birçok konu ele alınacak. Fuarın bir diğer önemli gösterisi, özel olarak eğitilen at ve yılanların yapacağı şov. Ayrıca Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Köpek Eğitim Şube Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği K-9 şovu var.

Pako pano

Köpeğimiz Arap 9 Mart’ta Zeytinburnu’nda kayboldu. Bulanın veya görenlerin bizi aramasını rica ediyoruz. 0212 546 82 58 ve 0537 684 24 00.

8 aylık kedi sahibi tarafından bakamadığı gerekçesi ile terk edildi. Bebekliğinden beri evde olduğundan şu anda çok mutsuz. Ona yuvanızı açar mısınız? 0533 476 57 62.

10 aylık erkek Golden ailesi tarafından barınağa bırakılmak üzere. Sahiplenmek isterseniz 0532 618 04 48’i arayabilirsiniz.

Bahçeköy’de orman yolu üzerinde Boxer cinsi bir köpek buldum. Çok darbe almış ve yaralanmış. Tuvalet eğitimi var ve çok sakin. Sürekli kapıya bakıyor, çok üzgün. Sahibini arıyoruz. 0535 367 05 17.

İkiz bebeklerimiz olduğu için beş yaşındaki erkek Terrier’imize yeterli ilgiliyi gösteremez olduk. Çok üzülüyoruz ama onun iyiliği için Ankara’da yeni bir yuva bulmamız gerek. Aşıları tam, sağlık karnesi var, tek eksiği eskisi gibi ilgi ve sevgi. 0532 284 56 40.

22 aylık İngiliz Bulldog’umuzu sağlık sebepleri yüzünden sahiplendirdik ama orada hiç mutlu değil, çünkü bahçede kalıyor. Yeni sahibi de başka köpekleri olduğu ve bakamadığı için vermek istiyormuş. Evde yaşamaya uygun, arkadaş ve duygusal bir dosta sahip olmak ister misiniz? ikaytaz@hotmail.com
Yazarın Tüm Yazıları