Eurovision notları

Bir Eurovision’u daha geride bıraktık. Kazansak da kaybetsek de biz ülke olarak bu yarışmayla eğlenmeyi seviyoruz. Bunun geyiğini çevirmeye, yorumunu yapmaya bayılıyoruz.

Haberin Devamı

Bakın ben de aşağıdaki notları aldım geceden...
- 6’ncılık demiştim
Yarışmadan bir hafta önce yazmıştım, “Can Bonomo 6’ncı olur” diye... Son dakikada Estonya bizi geçince 7’nci olduk. Hep söylüyorum kim giderse gitsin Türkiye’nin ilk 10’a girmesi kesindir diye.
- Sınıfta kaldı
Can Bonomo’nun apaçi kadrosunu ve renksiz sahne şovunu başından beri sevmedim. Sahnede görsel olarak hiçbir şey yoktu. Albenisi olmayan dansçılar, siyah ve gri ağırlıklı iç karartıcı bir görsellik... Koreografi sıfırdı.
- Loreen’in sesi kimde var?
Diyeceksiniz ki İsveç de siyahlar içindeydi...
Pardon da Loreen’deki ses, Can’ı geçtim Türkiye’de hangi sanatçıda var?
- Bu sonuç başarı değil
Can Bonomo’yu bizim gibi Azeriler de çok sevdi. Ama gördük ki şarkısını da, sahne şovunu da bizim dışımızda seven olmadı. Çünkü bu sistemde 7’ncilik başarı değil.
Ama başarı ya da başarısızlık önemli değil. Bu yarışmada onu anlamaya başladık.
- Sadece SMS olsa 2’nciydik
Yarışma sadece SMS üzerinden oylansa Can Bonomo ikinci olurdu. Zaten bu olmasın diye yüzde 50 jüri, yüzde 50 halk oyuna döndü EBU... Biz de 12 aldığımız Fransa’dan 5 puan almaya başladık.
- Türkiye bu tadı seviyor
Hava güzel olmasına rağmen Cihangir’de cumartesi gecesi kafelerin önü bomboştu... Olacak şey değil. Herkes ekran başında, Twitter’da konu zirvede... Bundan sonra kimse Eurovision’a burun kıvırarak bakmasın. Biz bu yarışmayı seviyoruz.
- Kankaya 12 puan gelenektir
Erhan Konuk ve Bülend Özveren, Rusya’nın komşularına, Yunanistan’ın Kıbrıs’a 12 puan vermesine gülüyor da, Türkiye-Azerbaycan dayanışmasında dillerini yutuyorlar. Sanki bilmiyorlar, 12 puanı kankaya vermek bir
Eurovision geleneğidir!
- Yorumcular neye şaşırıyor
“Bu gelenek bir kere değişsin de şaşıralım” diyor yorumcular. Tamam değişsin hadi... Mesela bir yarışmada da Türkiye 10 puanı Bosna’ya, 12 puanı Azerbaycan’a vermesin. Hep beraber çok şaşıralım!
- Ninelere oy atamadım
İsveç bu kadar iyi olmasaydı, Rus nineler kesin işi götürürdü. Eve geldiğimde oylama başlamıştı ve tam ninelere oy atacakken süre bitti. Bir daha görüşemeyiz, haklarını helal etseler bari...
- Bakü olimpiyat da yapar
Gecenin üç kazananı vardı. Nineler bu işte sempati ve eğlencenin önemli olduğunu... Loreen iyi sesin hâlâ prim yaptığını kanıtladı. Üçüncü kazanan ise Azerbaycan oldu. Salona bayıldım. Keşke 2020 Olimpiyat adaylığından Bakü’yü elemeselerdi.
- Herkes Can’ı tanıdı
Neyse, biz Can Bonomo’yu tanıyorduk da (Geçen yıl Altın Kelebek’te en iyi çıkış yapan şarkıcı ödülünü almıştı) hiç değilse bu yarışma sayesinde Türkiye’de geniş kitleler de genç, yetenekli bir müzisyeni tanımış oldu.

Haberin Devamı

TRT’ye tavsiyem: Canlı Türkiye elemesi yapın

Haberin Devamı

7’ncilik hiç önemli değil, bu Eurovision’dan ne kazandık; Can Bonomo’yu...
Demek ki çok doğru tercihmiş. TRT yönetimini bir kez daha kutluyorum.
Ama attıkları bu doğru adımın devamını getirmeliler seneye.
Canlı yayınlanacak, halkın SMS’le oylayacağı Türkiye elemesi yapmalılar.
Eurovision’a gidecek adayı yüzde 50 SMS, yüzde 50 jüri oyuyla belirlemeliler.
Ön elemeden geçecek 5-10 adayın şarkılarını seslendirdiği bir Türkiye finali gecesi yapmalılar.
Hep beraber oylamalıyız adayları.
Hem genç şarkıcıları heyecanlandıracak (isteyen ünlü şarkıcı da katılsın tabii), hem de seyirciyi Eurovision kadar eğlendirecek bir organizasyon olabilir bu.
Bu yöntem “kim gitsin” tartışmalarını bitireceği gibi yeni Can Bonomo’ları kazanmanın da yolunu açacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları