Etrafımızda neler oluyor sağımız solumuz AVM doluyor

Önünden gelip geçtiğiniz bazı yapıların akıbetini, ya da ne amaçla inşa edildiğini biliyor musunuz?

Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan Samanyolu ve Gökkuşağı rekreasyon alanlarındaki gibi yapılar ile Kızılay Genel Başkanlığı’na ait alışveriş merkezi, meraklı bakışlarınıza sebep olmuyor mu? Bu binalar ve daha başka bir çok yatırımlarla ilgili sorular çoğalınca enine boyuna bir araştırma yapmaya karar verdim. Sanıyorum derlediklerim sizler için de aydınlatıcı olacaktır.
Öncelikle, Ankaralıların “Ucube” ismini taktığı ve yıllardır mezbelelik halinden en ufak taviz vermeyen çelik yığınından bahsetmek istiyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005’de yapımına başlanan, sözüm ona içinde kongre salonu ve alış-veriş merkezi, alt kısmında da metro istasyonu bulunacak olan bu yapı kaderine terk edilmiş bir halde Eskişehir Yolu’nda enkaz gibi duruyor. Bu güne kadar Belediye Başkanı Gökçek’in bizzat telaffuz ettiği rakamla 71 milyon lira harcama yapılan bina, Danıştay tarafından “Kamu ve toplum yararına aykırı” bulunmuştu. Üstelik plansız ve kaçak yapı statüsüne sokulmuştu. Görünen o ki aynı konumda kalmaya devam edecek.

İKİ KATI BÜYÜYOR AMA!

Demir yığının bulunduğu Söğütözü Semti’nde gezintimizi sürdürmeye devam edelim... Uzun süreden beri Armada AVM’nin hemen yanı başında devam eden inşaat çalışmasında sona gelindi. Armada’nın iki misli büyümesini sağlayacak ek binayla beraber işletmenin bünyesine yeni markalar gelecek. Ancak Ankara’nın en gözde AVM’lerinden biri olan Armada’nın yönetimi dükkanları tutacak marka değeri yüksek firmalar konusunda zorlanıyormuş. Araştırdığım kadarıyla da ellerinde boş kalan birçok mağaza varmış. Halbuki bir kaç yıl öncesine kadar firmalar bu AVM’den yer tutmak için kıyasıya rekabete girer, hatırlı insanları araya sokardı.
Sakın ola ki bu saptamalarımdan Armada’nın popülitesini yitirdiği sonucunu çıkarmayın. Sadece Başkentin bir çok ana arterinde olduğu gibi Eskişehir Yolu üzerinde de o kadar çok AVM açıldı ve açılmaya devam ediyor ki, kiracı bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

BU AVM’NİN GÜÇLÜ SAHİBİ KİM?

Demir yığının karşısında bunlar olurken, tam yanında, yani eski Trafik Hastanesi’nin önünde ise bir AVM yapımı olanca hızıyla sürüyor. Üstelik dünyaca ünlü birçok markayı bünyesinde bulundurmak için şimdiden ön anlaşma yapmış durumda. Bu arada yatırım kimin diye bir araştırma yapayım derken çok ilginç bilgilere ulaştım. Üzerinde bulunduğu arsayı almak ve bina yapmak için Büyükşehir Belediyesi’ne daha önce de üç kez başvuru olmuş. Ancak Belediye, her seferinde “Bölgedeki trafik yoğunluğunu arttırır” gerekçesiyle yapım izni vermemiş. Arsa son olarak TOKİ’ye devredilmiş, TOKİ’de gerekli izinleri sağladıktan sonra müteahhide devretmiş.
Tabii ortada ne belediyenin ‘Yaptırmam’ itirazı kalmış, ne de başka bir engel. Doğrusu Melih Gökçek’in bile inadını kırabilen AVM’in güçlü sahibini merak ettim. Halbuki Gökçek, bu kez doğru bir adım atıp, buraya inşaat izni vermemişti. Çok merak ediyorum, N’oldu da fikri değişti?

YONCA’DA KİLİTLENMEYE HAZIR MISINIZ?

Yoğunluk tezi bu şekilde rafa kalkarken Eskişehir Yolu ile Konya Yolu’nun kesiştiği yonca biçimindeki kavşakta bir köşeyi Armada, diğer köşeyi bu AVM tutarken üçüncü köşesinden sürpriz bir atak geldi. Demokrat Parti’nin envanterinde bulunan eski ANAP binasının bir bölümü yıkılıp, yerine çarşı merkezi yapılması için inşaata başlandı. Kısacası yonca kavşak ve çevresi eleğe dönerken ortada ne trafik yoğunluğu sorunu kaldı, ne de karşı çıkan bir belediye. Eminim hepsi faaliyete geçtiği zaman yolda seyreden araçlar milim milim ilerleyecek. Eh metronun da tamamlanacağı yok, hep beraber kilitlenir kalırız. Şimdi bile Ankara’nın en sıkışan kavşaklarından biriydi ki, gelecekte neler olacağını aklıma bile getirmek istemiyorum.

TEPE DE GELDİ TAM OLDU

Yine Söğütözü semtinde gezintimizi sürdürmeye devam edelim... Armada AVM’nin diğer yanında inşaatı tamamlanan Movenpick Otel kapılarını müşterilerine açmaya hazırlanıyor. Sanıyorum bu yılın Ekim ayı sonunda misafir kabul etmeye başlayacakmış. Bu arada Mövenpick’in diğer yanında bulunan ve herkesin Otokoç arazisi olarak bildiği alanda ise dev bir yatırımın yükselmesi için start verilmiş. Projesi hazırlık aşamasında olan yatırımın ne olacağı ise belli değil. Rezidans da olabilir, AVM’de... Sanıyorum iki hafta sonra onun da akıbetini öğreniriz.
Armada, Cepa, Kent Park, Gordion derken az ötelerine bir AVM daha açılıyor. İnşaat sektörünün köklü kuruluşu Tepe İnşaat’ın gerçekleştirdiği Tepe Prime Projesi’de hayata geçiyor. Hatta Business ve Residence bloklarının arasında yer alan kafe, restoran ve eğlence mekanlarının bulunduğu Tepe Prime Avenue’nun tanıtımı bile yapıldı. Business, Residence ve Avenue olmak üzere üç bölümden oluşan Tepe Prime, Ekim ayında Ankaralılar ile buluşacak.

AVM’DE 130 METRELİK KAYAK PİSTİ

Bense tüm Ankaralılar gibi kara kara yolun bu kadar AVM’yi nasıl kaldıracağını düşünüyorum. Ortada toplu taşımacılık adına bir şey yok, üstelik Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesine rağmen metrodan bile ses seda yok, ama trafik yoğunluğunu daha da artıracak yatırım üzerine yatırım yapılıyor. Bence yenilerine “Dur” demenin zamanı geldi de geçiyor.
Daha bitmedi, bir başka yatırımda Ankara merkezli Nata Grup’tan geldi. Üstelik gelmeye de devam edecek. Grup, Mamak’a kurduğu NATA Vega Outlet Projesi’ni yakın zamanda hizmete sokuyor. Şirket, en büyük yatırımını ise İstanbul yoluna, Sincan ile Eryaman kesiştiği bir köşeye gerçekleştiriyor. 400 konutun da yer alacağı AVM projesinde 20 bin metrekarelik dev eğlence merkezi de yapılıyor. Dahası 130 metre pist uzunluğu olan kayak merkezi yapılacak. Yılın 365 gününde, 40 derece sıcak altında dahi kayabilecek merkez Paris, Londra gibi benzerlerinden daha büyük olacakmış. 26 ayda tamamlanması düşünülen merkez 2012-2013 dönemine yetişecek.

TWITTER’DE OLMADI HALK EKMEK VERELİM

Yine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Milli Kütüphane karşısına inşa edilen ve birkaç yıl önce törenle açılmasına rağmen ‘rağbet görmemesi’ nedeniyle boşaltılan Gökkuşağı Rekreasyon Alanı da tekrar canlanıyor. Hatırlayın, bölünmüş yolun ortasına büyük harcamalarla yaptırılan işyerleri bile yıllardır kiracı bulunamaması yüzünden harabeye dönmüş durumdaydı. Yaklaşık altı yıldır yol ortasında korkuluk gibi duran binaların yıkımı dahi gündeme geldi. Ancak, Melih Gökçek, son çare olarak Gökkuşağı Projesi’ne “Twitter Sokağı” adını vererek süreci uzatmıştı.
Son gelişmeler gösteriyor ki Belediye Twitter Sokağı’ndan da vazgeçmiş. Dükkanlar şimdi Halk Ekmek, PTT gibi birçok kamu kuruluşunun da desteğiyle kiraya verilmeye başlamış. Yakın bir gelecekte hepsi faaliyete geçecekmiş. Bakalım bu kez aşı tutacak mı? Tutsun istiyorum, zira Gökçek tarafından hesapsız kitapsız hayata geçen ve çürümeye terk edilen bu yatırımların da parası vatandaşın cebinden çıktı.

SAMANYOLU’NDA KELEPİR VİLLALAR

Hazır bizim paramızın harcandığı yerlerden bahsetmişken, Konya Yolu üzerindeki, 40 bin metrekare alan üzerine kurulan Samanyolu Rekreasyon Alanı’ndaki boş duran 10 villa da viranelik olmaktan ‘Outlet’ formatına bürünerek kurtuldu. Ucuz fiyatla mal satan firmaların kiraladığı bu villalar da şimdilerde tekstil ürünleri alabilirsiniz. Sonuçta öyle de olsa böyle de olsa iyi bir gelişme... Ancak bahsetmek istediğim konu bu dükkanlar için belirlenen kira miktarının azlığı. Koskoca villayı tutan firmalar her bir yapı için ayda dört bin lira gibi komik bir rakam ödüyor.

KIZILAY’IN BEKLEDİĞİ KAN GELİYOR

Gelelim Kızılay meydanın da yıllardır bir türlü açılamayan o meşhur binaya. Önce, Kızılay Derneği tarafından Beğendik A.Ş’ye, ‘Sosyal ve rant tesisi’ yapılmak üzere 1998 yılında yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen devasa yapı, inşaatının tamamlanmasına rağmen dernek ile firma arasındaki hukuki sorunların çözülememesi nedeniyle yıllarca hizmete sokulamadı. Sonuçta da mahkeme kararıyla geri alındı ve yarım inşaat Kızılay Derneği’nin elinde kaldı.
Aradan bir yıl geçti ki yeni ihale yapıldı ve tekstilcilerin içinde bulunduğu konsorsiyum yarım binanın yeni sahibi oldu. Konsorsiyum’da, açılması yılan hikayesine dönen bu yapıyı alışveriş merkezi yapmak için kolları sıvadı. Şimdi çalışmaların sonuna gelindi. Kızılay’ın tam göbeğinde, metro istasyonların tam üstünde yer alan bu AVM de Ekim ayı başlarında açılacak. İçinde de daha çok tekstil markalarının oluşturduğu mağazalar olacak.
Yazarın Tüm Yazıları