Eski rock’çılardan kimler kaldı?

Başbakan’ı yeni pilot gözlükleriyle görünce gözlerimi şöyle bir ovuşturup yeniden baktım. Pilot gözlüklerini yaramaz çocuklarda görmeye alışığız da, politika sahnesinde, hele de bizim Başbakan’ın yüzünde görmek ilginç geldi.

Haberin Devamı

Pilot gözlüğünün en önemli özelliği, dünya üzerindeki her insana yakışmasıdır.
Yakışmak derken, yüz tipine uygunluğunu kast ediyorum.
Yoksa...
Pilot gözlükleri, takanın tavrı ve duruşuyla da örtüştüğünde, gerçekten yakışır.
Jim Morrison’ından Ringo Starr’ına, Johnny Depp’ine çok sayıda müzisyenin, oyuncunun bu gözlük modelini tercih etmesi de tesadüf değil.
Pilot gözlüğü onların o dağınık, yaramaz, hınzır ve havalı tavırlarının, kıyafetlerinin son dokunuşu gibi bir şey. Tarzlarının tutkalı olduğu bile söylenebilir.
Çünkü bu adamlar takım elbise de giyse o takımı resmi bir giysi gibi değil, rock yıldızı gibi taşıyor. Dolayısıyla gömlek ceket üstünde bile olsa pilot gözlükleri sırıtmıyor.
Ama sahnelerin kötü çocuklarından değilseniz, takım elbiseyle ve efendi tavırlarla o gözlüğü taşıyamazsınız. O gözlüğün doğasında serserilik, macera, rahatlık vardır çünkü. Ya salaş kot, oduncu gömleğiyle ya parmak arası terlik, şortla en mükemmel uyumu yakalar.
The Guardian’ın moda yazarlarından Hadley Freeman mesela, “The Meaning of Sunglasses” adlı kitabında pilot gözlüklerinden hafif dalgayla da karışık şöyle söz eder:
“Pilot gözlükleri ya 80’lerde altın çağını yaşamış ve o anılara sarılanlar ya da bilinçaltı düzeyinde Tom Cruise’un oyunculuktaki erken dönemine hürmet edenler içindir. Örneğin, orta yaş krizi geçiren erkekler...”
Haliyle...
Başbakan’ın yüzünde evvelsi gün Ray Ban pilot gözlüklerini görünce bir afalladım.
Yok, Ray Ban Burberry olacak falan diye korkmadım.
Ama açıkçası, pilot gözlüklerini ne politika sahnesine ne de Başbakan’ın yüzüne yakıştırdım.
Bir politikacı hiç mi takamaz bunları? Takar tabii. Ama şöyle mesela... George W. Bush çiftliğinde kollarını sıvamış, kovboy çizmelerini kuşanmış, at binerken taksa, sırıtmaz.
Ama mesela Obama, beyaz gömleği, kırmızı kravatıyla kürsüde konuşma yaparken taksa, bir garipserim. Takmaz da zaten.
Başbakan’ınki de aynı hesap.
Belli ki eğimli lensi ve boyutu nedeniyle gözleri zararlı ışınlardan en iyi bu gözlüğün koruduğunu söylemişler. Ki doğru.
Modanın malzemesi birçok kıyafet gibi pilot gözlükleri de başta tamamen fonksiyonel amaçlı üretildi. 1937’de General Douglas MacArthur Filipinler’de sahile bu gözlüklerle indikten sonra bunlar pilotlar arasında hızla popüler oldu. Çünkü gündüz uçuşlarında hem koruma hem de kolaylık sağlıyordu.
Ne zaman ki Ray Ban bu gözlükleri havacılarla sınırlamayıp tüm sivillere satmaya karar verdi, pilot gözlükleri patladı.
80’lerde “Top Gun” filminde Tom Cruise’un takmasıyla beraber pilot gözlüğü modası tam anlamıyla tavan yaptı. Ve zaman içinde “klasikler” mertebesine yükseldi.
Ama bu gözlük, resmiyetten uzak klasikler sınıfında.
Başbakan’ın yüzüne gitmiş gitmisine. Dedim ya, bunların zaten yakışmadığı yok.
Ama o zaman kostümü değiştirecek, başka yolu yok.

Yazarın Tüm Yazıları