Erdal Sağlam: Hazine'ye fon uyarısı

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

Bankalar Birliği'nin 'off-shore' ilanları, önceki gün gazetelerde yayınlandı. Uyarı niteliği taşıyan bu ilanlarda, bankaların yurt dışı şubelerinde açılan tasarruf hesaplarının Mevduat Sigorta Fonu garantisi dışında olduğu belirtiliyor.

Bankalar Birliği, kamuoyuna yaptığı bu uyarının yanısıra, Hazine'ye ve Hazine'nin bağlı olduğu Bakana da ayrı bir yazı yazarak, bu konudaki görüşlerini bildirdi. Bu yazının mahiyeti, ilan metnine kıyasla biraz daha farklılık taşıyor.

Birlik gazetelerde yayınladığı ilanlarda, bankaların yurt dışındaki şubelerinde açılan hesapların fon kapsamı dışında olduğunu ancak, Türkiye'de kurulan bankaların faaliyetleri kapsamında, Türkiye'de herhangi bir şubesinden farksız olarak yurt dışındaki şubeleriyle ilgili tüm yükümlülüklerinin aynen devam ettiği, Fon'a alınan 5 bankanın da buna dahil olduğu kaydediliyor. Bu bankaların yurtdışı şubelerindeki tasarruf mevduatlarını ödeme yükümlülüğü altında bulunduklarının da altı çiziliyor.

Tasarruf sahiplerine bir uyarı niteliğindeki bu ilanlarda bazı tartışmalı konulara da açıklık getiriliyor. Türkiye'deki bankaların yurt dışında kurdukları veya iştirak ettikleri bankalara karşı yükümlülüklerinin bu bankalara tahsis ettikleri sermayeleriyle sınırlı olduğu kaydedilerek, bankaların bu sermaye taahhütlerini yerine getirdiklerinde herhangi bir yükümlülüklerinin kalmadığı belirtiliyor. Bu bankalarda açılan, Türkiye'de kurulu banka aracılığıyla gönderilen paralar dahil, tasarruf mevduatı sahiplerinin, sadece yurt dışındaki bankalara başvuru hakları bulunduğu da ilanda özellikle belirtiliyor.

FON'DAN ÖDEMEYİN

Bankalar Birliği Yönetim Kurulu, geçen hafta bir yandan ilanlarla uyarı yapmaya karar verirken, öte yandan Hazine'ye de, off-shore bankalarıyla ilgili tartışmalar hakkındaki görüşlerini açıklama kararı aldı.

Birlik, Hazine'ye gönderdiği yazıyla özetle, 'Mevduat Sigorta Fonu'ndan ancak bu fonun yükümlüklerinin karşılanabileceği' yolundaki görüşlerini iletti. Böylece off-shore hesaplarının Fon'dan ödenmesine karşı olduğunu da açıkca belirtti.

Bankalar Birliği, Fon kapsamına alınan bankalardan ikisine ait Borsada işlem gören hisse senetleri için yapılan ödeme hazırlıklarına da karşı olduğunu kaydetti. Birlik görüş yazısında, 'Fonun oluşum amacı ve Fon'dan ödeme yapılacak yerlerin de belli olduğu'nu kaydederek, Fon'dan hisse senedi bedellerinin karşılanmasının yanlış olacağınının altını çizmiş oldu.

Bankalar Birliği., bir yandan halkı off-shore hesapları için uyarırken, öte yandan da Hükümeti, Fonun amaçları doğrultusunda kullanması konusunda uyarmış oldu.

Bürokrasinin zaten bu ödemelere karşı olduğu biliniyor. Ancak, özellikle Hükümetin bir kanadının, sözler verip bürokratlara 'emrivaki' yaparak, bu ödemeleri yaptırtmak isteği de ortada.

Bankaların bu girişimi, umarız; Hükümete, bazı partilere ve bu partiler içindeki Borsa ile ilişkili olduğu bilinen bazı milletvekillerine de uyarı olmuştur.

Yazarın Tüm Yazıları