Ercan Kumcu: Keşke doğru olsalar

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

BAZEN okuduğumuz şeylere inanmayız, ama içimizden de ‘‘keşke doğru olsalar’’ diye geçiririz. Bayram gününde işte bunlardan bazıları. Kim bilir? Bayramlarda olağanüstü dilekler yapılır. Çok istersek, belki de doğru çıkarlar!

Türkiye ekonomisi 2001 yılında yüzde 4'ün üzerinde büyüyecekmiş.

Gelecek yıl sonunda enflasyon yüzde 10 olacakmış.

Uygulanan istikrar programı IMF'nin değil, bizim hazırladığımız bir programmış. O nedenle, IMF bize politika dikte ettiremezmiş.

2000 yılında enflasyon hedefini ıskalamamızın nedeni Amerikan dolarının uluslararası piyasada diğer paralara karşı değer kazanmasıymış.

Enflasyon lobisi ve bankalar faizleri yükseltip kriz çıkarmışlar.

Yine de, faizlerin yükselmesi istikrar programının uygulanmasını etkilemezmiş.

Aslında, krizin nedeni Hazine bonosuna çok yatırım yapan bir bankanın bonoları elden çıkarmak istemesiymiş. Banka devletleştirilince işler düzelmiş.

IMF ve Dünya Bankası'ndan paralar gelince kriz bitmiş.

Özel sektör temsilcileri MGK'nın ekonomik duruma el koyup 15 kişilik teknokrat hükümetinin kurulmasını söylerken aslında amaçlarını aşmışlar.

Krizle beraber daha da güçlendirilen istikrar programı sayesinde yabancı yatırımcılar yeni yılda Türkiye'ye akın edeceklermiş.

Kredi notumuzun artmasını beklerken, Moody's'in kredi notumuzu değiştirmemiş olması Türkiye ekonomisine duyulan güvenin bir işaretiymiş.

Hükümetimiz hiç kimseyi enflasyona ezdirmeyecekmiş.

Hükümet, Ekonomik ve Sosyal Konsey'de daha aktif bir rol alarak 2001 yılında işçi ücretlerindeki artışın enflasyon hedefi paralelinde yüzde 10 olmasını sağlayacakmış.

Kamu sektöründe istihdam düşürülecekmiş. KİT'lerde emekli olanların yüzde 15'i kadar yeni personel alınacakmış.

IMF'ye kaldırılacağı söz verilen bütçe dışı fonların kaldırılamamasının nedeni Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisini iptal etmesiymiş. Aksi takdirde, kararnameyi bütün bakanlar imzalıyorlarmış.

Gelecek yılın ilk yarısında hem Türk Telekom hem de Türk Hava Yolları stratejik bir ortağa satılacakmış.

* * *

Amerika'nın yeni başkanı George W. Bush vergileri 1.3 trilyon dolar kadar düşürüp dünya ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacakmış.

Ocak ayı içinde FED (Amerikan Merkez Bankası) faizleri düşürüp son aylardaki ekonomik büyümedeki azalmanın durmasını sağlayacakmış.

Euro'nun değeri gelecek yılın ortalarında 1.2 dolara yaklaşacakmış.

Japonya bir başka bankacılık krizi yaşamadan kesintisiz bir ekonomik büyüme sürecine giriyormuş.

* * *

2012 olimpiyat oyunlarının İstanbul'da yapılması olasılığı çok yüksekmiş.

Fenerbahçe bu sezon şampiyon olacakmış.

Bütün bunların doğru olmalarını bazılarımız isteriz. Bazılarının doğru olmasını ise hepimiz istiyoruz.

İyi bayramlar dilerim.

Yazarın Tüm Yazıları