Ercan Kumcu: IMF'nin sopası büyüyor

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

DİRENSEK de IMF'nin söylediklerini yapacağız. Çünkü, söylenenleri yapmamamızın maliyeti yapmamızın maliyetinden daha büyük.

İstikrar programının rayında gitmesi için bazı tedbirler alınması gereği çok önceden biliniyordu. Keşke, IMF dayatmadan bazı tedbirleri alabilseydik. Keşke, bu programın arkasında IMF'den önce bizlerin durduğunu dünya áleme gösterebilseydik. Keşke, yaptıklarımızı IMF'nin sopası nedeniyle yaptığımız görüntüsü vermeseydik.

IMF'NİN ÇIKARI

Türkiye ekonomisinin istikrara kavuşmasında IMF'nin de çıkarı var. O nedenle onlar da işlerini ciddiye alıp üzerimize baskı koyuyorlar.

Güneydoğu Asya ve Rusya krizleri ile IMF'nin itibarı çok ciddi yaralar aldı. IMF, o krizlere müdahale etmekte geç kaldığı ve müdahalesinin yetersiz kaldığı savlarıyla çok eleştirildi.

Şimdi, IMF de itibar kazanma peşinde. Otuz yıldır yüksek enflasyonla yaşamış bir ülkede enflasyonun üç yıl, en fazla dört yıl içinde tek haneli rakamlara inmesi IMF'ye küçümsenmeyecek bir itibar kazandıracaktır. IMF de bunun için çalışmaktadır.

Kısacası, uygulanan istikrar programının başarısında iki tarafın da çıkarları söz konusudur. Enflasyonu yenebilirsek, ekonomik istikrarı sağlayan hükümet ve onu oluşturan partiler kazançlı çıkacaklardır. Başarı, IMF'nin de sarsılan itibarını kurtaracaktır.

IMF Türkiye'de olan bitenleri çok iyi takip etmektedir. O nedenle Ankara'da bir ofis açıp daimi bir adamını gözlemci olarak burada tutmak istemektedir. Ne olursa olsun, siyasi nedenlerle programın başarısızlığı, teknik nedenlerle IMF'nin başarısızlığıyla eşdeğer tutulacaktır.

Girilen yol geri dönüşü olmayan bir yol olduğu kadar yalpalamaya da imkán vermemektedir. İlk kez IMF ‘‘program iyi gidiyor, ama...’’ dedi. Bundan sonraki gelişlerinde ‘‘programın bu tarafları iyi giderken, şu tarafları o kadar iyi gitmiyor’’ demeye başlayacaklardır. Hükümetin daha kararlı ve çabuk hareket etmesini isteyecekler.

Bundan sonra, IMF ülkemizi her ziyaret ettiğinde daha eleştirisel davranacaktır. Yapılan hataları ya da yapılamayan doğruları göz önüne serecek ki, programdan sapmaların kendi hataları değil Türkiye'nin hataları olduğunu dünyaya daha iyi anlatabilsinler.

FIRÇA İŞE YARAMAZ

Yanlarında getirdikleri sopa giderek büyüyecek. Sopa büyüdükçe verdiği ağrı ve sızılar da artacak. Bunların bilincinde olarak yapılması gerekenleri zamanında yapalım. Sopanın gösterilmesine fırsat vermeyelim. Hatalar yaparak sopanın büyümesine fırsat vermeyelim.

Hiçbir istikrar programı kolay uygulanmamıştır. Hiçbir istikrar programı herkesi memnun ederek başarıya ulaşmamıştır. Hiçbir istikrar programı ‘‘mavi boncuk’’ dağıtılarak sürdürülememiştir.

Cottarelli'nin konuları kamuoyu önünde tartışmasını siyasi nedenlerle istemiyorsak, fırça çekeceğimize, Cottarelli'ye kamuoyu önünde konuşacak konu bırakmamamız lazımdır.

Bu çeşit siyasi mesajları vermek için Başbakan'ı bir IMF memuruna muhatap etmek işin bir başka garipliğidir.

Yazarın Tüm Yazıları