Ercan Kumcu: Borsa yatırımcısına tavsiyeler

Ercan KUMCU
Haberin Devamı

Faizlerin düşmesi, döviz kurunun yavaşlaması ve borsa endeksinin son dönemde hızla artması hisse senetlerine yatırımın alternatifi yokmuş gibi bir görüntü yarattı. Bu doğru olamaz. Alternatifler, geçmişe göre değil, geleceğe dönük beklentilere göre şekillenir. Borsayı alternatifsiz olarak görüyorsanız, beklentilerinizde bir sakatlık var demektir.

Borsa endeksi daha da artar mı? Kısa dönemli zikzaklar yapsa da, istikrar programından taviz verilmediği sürece borsa endeksinin artması beklenmelidir. Yatıracağınız paraya kısa vadede ihtiyacınız yoksa, borsa orta dönemde kazançlı bir yatırım alanıdır.

ÇIKTIYSA İNECEKTİR

Borsa yatırımlarında sorun hisse senedi seçimidir. Komşudan duyduğunuz dedikodular doğrultusunda hisse senedi seçimi yapmak çoğu zaman hüsranla sonuçlanır. Duyduğunuz dedikoduların bir değeri olsaydı, kimse size o haberleri bedava vermezdi.

Borsa endeksinin son dört aydır hızla artması ileride de aynı hızla artacağı olasılığını düşürmektedir. Hayatta hiçbir şey doğru bir çizgi üzerinde gitmez. Orta dönemli beklenti olumlu da olsa, borsanın büyük artışlardan sonra büyük düşüşler göstereceğini akıldan çıkarmamak gerekiyor.

Herkesin borsaya girmesi mümkün değildir. Her alıcının karşısında bir satıcı olması gerekir. Birileri hisse senedine yatırım yapıyorsa, birileri de hisse senedi yatırımlarından çıkıyor demektir. Çıkanların da neden çıktığını iyi düşünmek gerekir. Siz borsadan çıkmak istediğinizde en az aldığınız fiyatlardan borsaya girmek isteyen birilerini bulamazsanız, zarar ettiniz demektir.

Borsaya girmenin en iyi zamanı borsa ile fazla ilgilenilmediği dönemlerdir. Borsadan çıkmanın en iyi zamanı ise, herkesin borsaya girmeye heveslendiği dönemlerdir. Borsa yatırımlarınızı bu dönemleri iyi gözleyerek yapın. Küçük yatırımcılar genellikle tersini yaparlar.

KÜÇÜK, BÜYÜĞÜ KAÇIRIR

Amerika Birleşik Devletleri eski başkanlarından John Kennedy'nin babası, 1929 New York Borsası Krizi'nden önce bir ayakkabı boyacısının borsa ile ilgilendiğini öğrenince elindeki bütün hisse senetlerini satmış, milyonlarca dolar kazanmıştır. Küçük yatırımcının piyasaya girdiği dönemler genellikle büyük yatırımcıların çıktığı dönemlerdir.

Hiçbir yatırımcı borsadaki tüm yatırımlarını en düşük fiyattan girip en yüksek fiyattan çıkacak şekilde yapamaz. Bugün bir hisse senedinin fiyatı arttı diye o hisseyi almamazlık etmeyin. Aynı şekilde, elinizdeki hisse senedinin fiyatı düştü diye de satmamazlık etmeyin.

Hisse senedini alacağınız şirketi iyi tanıyın. Manavdan karpuz alırken gösterdiğiniz özeni borsadan hisse senedi alırken de gösterin. Bakıp da anlamıyorsanız, paranızı bu işten anlayanlara yönettirin.

Vahap Munyar'ın tavsiyesine uyun. Krediyle hisse senedi almayın.

Yazarın Tüm Yazıları