Enis Berberoğlu: Almanya'nın din taşeronu Milli Görüş

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Alman medyası, meczup Kara Ses'in davası vesilesiyle yine Türk kökten dincilerini hatırladı... Hatta Almanya'da örgütlenen köktendincilere Türkiye'den yardım edildiği tartışmaları bile başladı...

İşte CNN-Türk'ün Berlin muhabiri Cem Sey'in haberi tam bu tartışmaya denk düşen bir gündem yarattı. Habere göre Berlin'de Müslüman öğrencilere din dersinin yetki ve sorumluluğu İslam Federasyonu'na bırakıldı.

İslam Federasyonu Berlin'de 19 camiyi kontrol ediyor. Ve bu camilerden en az dördü Milli Görüş Teşkilatı'na ait. Bu yüzden CNN'nin yorumu, ‘‘Berlin'de İslami eğitimin Milli Görüş'e emanet edildiği’’ yolunda.

* * *

Aslına bakarsanız Almanya ve Milli Görüş arasındaki irtibat din dersleriyle sınırlı değil.

* ‘‘Milli Görüş'ün Berlin teşkilatına bağlı Kadınlar Derneği'nin (Cemiyeti Nisa) 1987'den beri Berlin Senatosu'ndan 11 yıl içinde yaklaşık 10 milyon mark yardım aldığı belirlendi.’’

* ‘‘Senato ayrıca Milli Görüş'ün denetimi altında bulunan İslam Koleji adlı ilkokul için de 800 bin mark teşvik yardımı veriyor. Cemiyeti Nisa'nın kadınlara yönelik eğitim çalışmaları için ve Berlin'de üç yerde bulunan Milli Görüş'e bağlı çocuk yuvalarının giderlerini karşılamak amacıyla bu yardımın yapıldığı belirtiliyor.’’

* ‘‘Toplam 140 çocuk, 3 yaşından 7 yaşına kadar bu yuvalara devam ediyor. Milli Görüş, Berlin'deki çalışmalarını iki düzeyde yürütüyor. Berlin kamuoyuna doğrudan Milli Görüş olarak çıkmıyor, tarafsız bir kuruluş gibi tanıtılan Berlin İslam Federasyonu adı altında çalışmalarını sürdürüyor.’’

(Cumhuriyet Gazetesi, 26 Ocak 1999)

* * *

Federal Anayasayı Koruma Örgütü, Almanya'nın en güçlü istihbarat servisidir. İşi, anayasayı tehdit eden radikal kişi ve grupları izlemektir. Örgüt yılda bir kez bulgularını kamuoyuna açıklar. Çeşitli radikal örgütlerle ilgili yorumunu yıllık raporuna yansıtır.

Örgütün 1997 yılı raporunda, Cemalettin Kaplan'ın ölümünden sonra yerine geçen oğlu Metin Kaplan'ın konumuna ilişkin bilgi de yer aldı.

Rapora göre, Cemalettin Kaplan'ın ölümüyle birlikte ‘‘Kara Ses’’ ekibi etki ve önemini büyük ölçüde yitirdi. Hatta taraftar sayısı 3 binden (1995), 1500'e geriledi.

Ne var ki Federal Anayasayı Koruma Örgütü'ne göre, Almanya'daki Türk şeriatçılarının sayısı 1991 yılından itibaren sürekli arttı.

1991'de 19 bin 150 kişi olan bu sayı, 1992'de 19 bin 900'e, 1993'te 21 bin 200'e, 1994'te 26 bin 380'e ve 1995'te 31 bin 800'e yükseldi. 1996 yılında ise aynı rakam küçük bir düşüşle 30 bin 800'e indi.

* * *

Alman kaynaklarına göre Milli Görüş'ün bu ülkede 500 şubesi ve 26 bin 500 üyesi bulunuyor. Bu rakamlar Almanya'nın dini taşeron olarak kimi seçtiğini açıkça ortaya koyuyor, CNN-Türk'ün haberi daha bir anlam kazanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları