En iyisi nakitte kalmak

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalarda geçen hafta da fırtınalı günler yaşandı. Fırtına, özellikle glolal krizden en fazla etkilenen borsa cephesinde koptu. Bir gün yüzde 10 prim yapan borsada, ertesi gün yüzde 10-15 bulan düşüşler yaşanabiliyordu.

Geçen haftanın en önemli gelişmesi, hükümetin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na dönük ‘‘özel paket’’ açıklamasıydı. Bizzat Başbakan Mesut Yılmaz, kurmaylarını toplayarak, İMKB yönetecileri ile ortaklaşa aldığı kararları hafta başında kamuoyuna duyurdu. Bu açıklamanın ardından hükümetten isteklerinin büyük bir bölümünü koparan borsa, tırmanışa geçti.

Üç gün üst üste yükselen borsa, haftayı şok düşüşle kapattı. Bir başka ifadeyle, Yılmaz'ın paketiyle yüzde 23 oranında prim yapan borsa, bu kazancın yarısını cuma günkü yüzde 11'lik şok düşüşle bir günde geri verdi.

Hafta sonunda, kâr amaçlı satışlara açıkçılar da eklenince düşüş çok sert oldu. Aslında üç günlük kazanca razı olanlar, perşembe günkü yükselişi satışla değerlendirdi.

Bazıları ise çıkışın devam edebileceğini düşünerek, üç günde 300 puan yükselen borsada alım yapmaktan kaçınmadılar. Haftanın son gününde gecikmeli olarak gelen kâr satışlarıyla borsada düşüş de sert oldu.

AÇIKÇILARIN OPERASYONU

Bu sert düşüşte, açıkçıların da payı var. Keza düşüşün kokusunu alan açıkçılar, portföyünde olmayan hisseleri yüksek fiyattan satıp, gün sonunda daha düşük fiyattan yerine koymayı başardılar. Böylece üç günlük kazançlarını, açığa işlemlerle biraz daha artırmış oldular.

Fakat açıkçıların, endeksin bugünkü seviyelerinde yapacakları operasyonlarda kazanma şansları çok yüksek değil. Keza pek çok hissenin fiyatı dip noktalarda seyrediyor. Bu yüzden, açığa sattıkları hisseleri daha düşük fiyatlardan yerine koyma fırsatını, artık eskisi kadar kolay bulamacaklar.

Çakıcı skandalı nedeniyle Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın milletvekilliğinden istifa etmesinin de borsayı gölgelediğini düşünenler var.

Aslında Aşık'ın istifası, olası bir hükümet krizini önlediği için, borsanın lehinde bir gelişme olarak değerlendirilmeli. Fakat Çakıcı'nın elinde bulunduğu öne sürülen ses bantlarından hükümetin en tepesindekilere kadar uzanacak kayıtlar çıkarsa, işte o zaman korkmak lazım. Siyasi kriz içinden çıkılmaz hale gelebilir.

LTCM'İN KURTARILMASI

Piyasalar bu hafta, içerdeki gelişmelerin yanısıra, dışarıdan, özellikle ABD'den gelebilecek haberlerin etkisinde kalabilir. ABD Merkez Bankası geçen hafta ülkenin en büyük hedge fonlarından Long-Term Capital Management'ı (LTCM) 6 büyük yatırım bankasının desteği ile kurtarmak zorunda kaldı. LTCM'nin FED tarafından kurtarılmasının ardından, New York Borsası geçen haftayı yükselişle kapattı. Bunun dünya borsalarındaki olumlu etkisi, bugün yansıyabilir.

Fakat LTCM gibi zorda olan başka fonlardan söz edilen ABD'de, finans piyasalarındaki sarsıntı, Asya ve Avrupa'da deprem yaratmaya yeter. Böyle bir durumda İMKB'de neler olabileceğini kestirmek zor olmasa gerek. Bu yüzden borsada orta ve uzun vadeli işlemlerden şimdilik kaçınmakta fayda var. Kısa vadeli çıkışlar yakalanabilirse, işlem yapılabilir. Mevcut koşullarda en iyisi, nakitte kalıp, parayı gecelik faizde değerlendirmek...













Yazarın Tüm Yazıları