Emlakbank'ta kredi açmayan müdüre tayin

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Emlakbank, hatırlarsınız, son birkaç hükümetin yolsuzluk adresi olarak anıldı. Anasol-D hükümeti işbaşına gelince, bankaya sahip çıktı, DTP'li Devlet Bakanı Refaiddin Şahin umut verici bazı adımlar attı. Ama Tokat'tan gelen bir ihbar bu tabloya gölge düşürdü.

İddiaya göre, Emlakbank Tokat Şubesi Müdürü Cafer Yeşilyurt, her türlü siyasi baskıya direnerek DTP İl Başkanı'na kredi açmadı diye görevinden oldu, tayin edildi.

Konuyu bölgedeki muhabir arkadaşımız Savaş Tutak’la araştırdık:

DTP'nin eski DYP'li Tokat İl Başkanı Süleyman Kaya Emlak Bankası'nın eski kredi müşterilerinden. Kaya, Tokat Organize Sanayii Bölgesi'nde çalışan Tokcam A.Ş.'nin sahibi.

Kaya'nın Emlak Bankası'na ödemeleri sorunlu. Banka çalışanlarına göre, açılan son krediyi çok zorlanarak geri ödeyebildi. Bu yüzden altı ay önce Bafra şubesinden Tokat şubesine müdür olarak atanan Cafer Yeşilyurt Kaya'nın 150 milyar liralık kredi girişimini geri çevirdi. Tokatlı Fatih Eker'in genel müdürlüğündeki Emlak Bankası'nın Tokat şubesine Ankara'dan sayısız telefon geldi. Ama Yeşilyurt'un kararı değişmedi. DTP İl Başkanı'na krediyi açmadı. Yeşilyurt'ın tayini Bursa Kemalpaşa'ya çıktı. Kendisine ulaşmaya çalıştık ama Antalya'da seminerde olduğu için başarılı olamadık.

DTP Tokat İl Başkanı Kaya, şube müdürü görevden alınınca daha önceki kredi girişimini resmileştirdi. Ancak resmi başvurusu vekaleten yönetilen Tokat şubesi ve Bölge Müdürlüğü tarafından da onaylanmadı.

Emlak Bankası'nın iç işleyişine göre, Şubeler veya Bölge Müdürlükleri'nin onaylamadığı dosyalar için yapılacak işlem yok. Ancak şubelerin kredi isteği çok yüksekse ve onaylanmışsa banka yönetim kurulunda görüşülüyor.

Oysa DTP Tokat İl Başkanı'nın dosyası şube ve bölge müdürlüğü tarafından uygun görülmemiş olmasına rağmen Genel Müdürlüğe ulaştı. Süleyman Kaya, kredi talebini 25 milyar liraya kadar düşürdü.

Ama iddiaya göre, meselenin kamuoyuna yansıdığı anlaşılınca Emlak Bankası Genel Müdürlüğü, DTP'li Başkan'ın talebini beklemeye aldı. DTP İl Başkanı Kaya, ‘‘partisine zarar gelmesin’’ diye kredi talebini geri çekti.

Evet, bize yansıyan bilgi ve iddialar böyle...

Dileriz Tokat Şube Müdürü'nün tayini ile DTP il başkanının kredisi arasında bir ilişki olmasın... Ama olmasa bile siyasilerin kamu bankaları ile çalışmaları ne kadar doğrudur takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.

Cem ve Kayhan'a özel gömlek

Önceki hafta imzalanan lisans anlaşması ile Beymen Business marka gömlek ve kravatların Bilsar tarafından üretilmesi ve dağıtımı karara bağlandı.

Bilsar şirketini, Yönetim Kurulu Başkanı Selman Bilal'i de bu vesileyle tanıdım. Bilsar Şirketler Grubu'nun Çorum'da modern bir üretim tesisi olduğunu, erkek gömleği, boxer ve pijama ürettiğini öğrendim. Üretimlerinin yüzde 90'ınını ihraç ediyorlar. Ayda yaklaşık 100 bin gömlek imal ediyorlar. İç piyasaya da BİL'S, LADY Bil'S ve BİL'SELECT markalarıyla gömlek sunuyorlar. Türkiye çapında 62 satış noktasına sahipler.

Bu gömleklerden giyen ünlüler kimler diye merak ettim. Dışişleri Bakanı DSP'li İsmail Cem ile TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, Bilsar'ın

gömleklerinden giyiyorlarmış.

Kayhan da tekstilci. Kumaş üretiyor. Bilsar'dan gömlek satın almasının yanı sıra kendi ürettiği kumaşlardan da Bilsar'da gömlek diktiriyor. Kayhan aile bütçesini koruyup, gömleğini ucuza getiriyor...

Bu arada 15 Kasım'da Internet'te sanal bir alışveriş merkezi açılıyor. Dünyada örneği az olduğu gibi Türkiye'de bu ilk kez olacak. Firmalar böylece tamamen dünya pazarına açılacaklar. Bilsar'ın da burada mağazası olacak.

Bir çok sektörden firmalar ürünlerini sergileyip şirketlerine ilişkin bilgileri sunacaklar. Kısacası Süper Online'nın Süper Plaza'sı kurulacak...

Bu hizmetle, Türkiye'nin önündeki dağıtım kanalı engelinin de aşılması umudu doğacak.

Bu projede şehir devletleri de olmalı

Turizmde sadece güneş ve denizi satma devri kapandı. Turist gittiği ülkenin tarihi ve kültürüyle tanışmak istiyor. Bu talebe yanıt vermeyi planlayan Turizm Bakanlığı'nın acil gündeminde ‘Turizm Şehirleri Projesi’ var. Eski DYP'li yeni ANAP'lı Turizm Bakanı İbrahim Gürdal'ın hedeflerinden biri, önümüzdeki yıl hiç olmazsa bir turizm şehrini projelendirmek. Eksperler harıl harıl arazi arıyorlar. Turizm şehirleri 100’er bin yatak kapasiteli olacak. Bu noktada Bakan Gürdal'a naçizane bir önerim var: Ege'deki eski 12 şehir devletinden bazılarını da kurabilirler. Örneğin o dönemki Efes'i, Milet'i yaşatabilirler. 1000-1500 yıl önce bu şehirlerin sakinleri nasıl yaşıyor, çalışıyor, besleniyor, spor karşılaşması

düzenliyordu. Bunları okumak yerine yaşamak turistlere cazip gelmez mi?

Madem turizmden söz ediyoruz, dış tanıtım konusuna da değinelim. Milyarlarca liralık fon ayrılarak turizm için dış tanıtım yapıyor bazı firmalar. Bunlar ihaleyle belirleniyor. Çoğu da yabancı. Önümüzdeki senenin dış tanıtımına ilişkin ihalenin tarihi henüz kesinlik kazanmadı. Turizmde dış tanıtım etkinliğinde siyasi tanıtımın da yer alması gerekmiyor mu? Gerçi siyasi dış tanıtım Başbakanlık kanalıyla ihale ediliyor ama, turizm tanıtımı sırasında karşılaşılan engellerin çoğu siyasi: Kürt sorunu, Kıbrıs meselesi, köktendincilik, insan hakları gibi.. Kısacası yanlış imajları düzeltmek, gerçek bilgileri sunmak turizmcilerin de görevi...

Nemrut'ta tahsis

Bazı yerler turizm merkezi- bölgesi ilan edilir. Bakanlar Kurulu kararıyla olur bu. Tabii kriterleri vardır. Turizme elverişli olması, cazibebi olması gibi. Turizm merkezi ilan edilen yerlere özel ihtimam gösterilir. Elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı hizmetleri Bakanlıkça yapılır, sonra da tahsise çıkılır. Bakanlık en son Sarıkamış'ta tahsise çıktı. Yakında da Nemrut'ta tahsis başlayacak. Dağın eteklerindeki devlet arazileri belirleniyor şu sıralar. Burada otel kurmayı düşünmüyorlar. Günü birlik

diye nitelendirebileceğimiz tesisler olacak. Kafeteryalar, lokantalar. Hemen yakındaki Karadut Köyü'nde de pansiyonculuğu özendirecekler. Ören Belediye Başkanı Kazım Turan'ın bana gönderdiği mektuptan da yeri gelmişken söz etmek istiyorum. Muğla Milas'a bağlı Ören Kabasabı'nın turizm merkezi ilan edilmesi için sesini duyurmak istiyor özetle Turan. Bakanlığın ilgisizliğinden yakınıyor. Ören'de deniz ve doğa güzelliği bir yana tüm doğa sporlarının yapılabileceğinden, yamaç paraşütü pistlerinin dünyada benzeri olmadığını anlatıyor. Ören Belediye Başkanı Turan'ın sesine de kulak verin Sayın Gürdal.

Yazarın Tüm Yazıları